Inrichting Zuiderplantsoen
Waar ben je naar op zoek?
Het Zuiderplantsoen gaat bestaan uit het groen op de deksels van de verdiepte ligging, het Sterrebos en de kantoortuin van het gebouw van DUO/Belastingdienst. In het park wisselen bos, zonneweides en open ruimten elkaar af. Het park is alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Zo groeit dit gebied uit tot de tegenhanger van het Noorderplantsoen. Je kunt er straks picknicken, sporten en misschien zelfs wel genieten van een openluchtconcert. Ook de Waterloolaan, die langs het nieuwe plantsoen loopt, wordt heringericht.
Bekijk het ontwerp van het Zuiderplantsoen op de pagina ontwerp Zuiderplantsoen
De inrichting van het Zuiderplantsoen Is gestart. Naar verwachting is het nieuwe park in mei 2025 gereed.
Waar zijn we nu mee bezig?
Op dit moment bereiden we de grond voor de inrichting van het Zuiderplantsoen voor. Daarnaast wordt er nog gewerkt aan het de nieuwe Esperantotunnel en het ontwerp van het Geheugenpaviljoen. Ook zijn we bezig met de herinrichting van de Waterloolaan.
Wat gebeurt er daarna?
Binnenkort starten we met aanleg van de wandel en fietspaden die door het Zuiderplantsoen lopen.
Wat is er al gedaan?
2019
De Waterloolaan is in augustus 2019 aangepast tot tweerichtingsweg. Dat was nodig om na de afsluiting van de Kempkensberg het gebouw van DUO/Belastingdienst bereikbaar te houden. In de Herewegbuurt zijn enkele aanpassingen gedaan om een toename aan verkeer veilig te kunnen laten verlopen, tot de afsluiting van de spoorwegovergang Esperantokruising.
Laatste nieuws:
Vanaf donderdag 9 januari kunnen inwoners van de gemeente Groningen een maand lang meedenken en meepraten over het Geheugenpaviljoen in het toekomstige Zuiderplantsoen. Met direct omwonenden gaat de gemeente apart in gesprek.
Op 28 november legde fotograaf Raymond Bos drie belangrijke onderdelen van ons project vast: de herinrichting van de Waterloolaan, de aanleg van een deel van het Zuiderplantsoen en de bouw van de Esperantotunnel.
Zondagochtend werden bij onderhoudswerkzaamheden verzakkingen ontdekt bij het spoor tussen de stations Groningen en Groningen Europapark. De verzakkingen zijn ontstaan door werkzaamheden voor de nieuwe Esperantotunnel.
De Meeuwerderbaan is vanaf 18 november voor langere tijd afgesloten vanwege werkzaamheden aan de riolering. De werkzaamheden duren naar verwachting tot mei 2025. Gedurende deze periode is de straat niet toegankelijk voor auto’s en fietsers.
Van maandag 18 november tot vrijdag 20 december is er een tijdelijke fietsroute tussen de H.L. Wichersstraat en de Meeuwerderweg. Deze omleiding is noodzakelijk vanwege de afsluiting van fietsverbindingen tussen De Linie en de Oosterpoort.
Het fietspad aan de westzijde van de Hereweg gaat vanaf dinsdagochtend 22 oktober dicht vanwege de veiligheid van de fietsers tijdens de sloop van het ringwegviaduct. Op 1 november is het fietspad weer open. Fietsers kunnen gebruikmaken van de Papiermolentunnel en het tijdelijke fietspad tussen DUO en Waterloolaan.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bekijk hieronder een 3D-weergave van het nieuwe Zuiderplantsoen in film
Vragen of klachten?
Neem contact met ons op.
Brieven
Een overzicht van de bewonersbrieven vindt u in de Bibliotheek.
Aan het woord: Carla Vegter en Wilja Strating dachten mee over de verkeerssituatie in hun buurt
Water zoekt altijd de kortste weg, leerden we allemaal op school. Maar datzelfde geldt voor mensen. Na het afsluiten van de oprit Oosterpoort zochten automobilisten al snel naar sluiproutes door de Herewegbuurt. Hinderlijk voor de bewoners en bovendien onveilig voor spelende kinderen. Vandaar dat bewoners Carla Vegter en Wilja Strating samen met buurtgenoten meedachten over een oplossing. "Ons verkeersplan is een-op-een overgenomen. Daar zijn we ontzettend blij mee."