29 juni 2016
@ Sieds: De Groenesteinlaan blijft inderdaad tweerichtingsverkeer. De route die u schetst - vanaf de Verlengde Hereweg, via de Helper Oostsingel, Coendersweg, Groenesteinlaan, Haydnlaan en Helper Brink naar de Helperzoomtunnel is inderdaad een route die in principe mogelijk is. Het is echter een route met veel bochten en door smalle woonstraten, die allemaal deel uitmaken van het 30 km/uur-gebied. Het is daarom geen voor de hand liggende route voor verkeer van buiten de wijk. Wij verwachten daarom niet dat deze route als sluiproute zal worden gebruikt. De verkeersprognoses die we hebben opgesteld, bevestigen dat. Die wijzen uit dat hier geen toename van het verkeer wordt verwacht https://www.aanpakringzuid.nl/achtergronden/effecten/autoverkeer. Wat betreft het parkeren in de directe omgeving van de Groenesteinlaan verandert met name de situatie in de Haydnlaan. Hier wordt een kiss-and-ridestrook voor de Haydnschool aangelegd. Daar kunnen zes auto's staan. Buiten de kiss-and-ridetijden (dus voor 8.00u en na 16.00u) zijn de parkeervakken vrij te gebruiken. Daarnaast wordt het trottoir voor de ingang van de Haydnschool uitgebreid. Op dit moment geldt hier een stopverbod. Buiten de stopverbodtijden kunnen hier ongeveer drie auto's staan. Door de uitbreiding van het trottoir vervalt het stopverbod en daarmee ook de mogelijkheid om hier buiten de stopverbodtijden te parkeren.
29 juni 2016
@Fred: Hierbij een correctie op ons eerdere antwoord op jouw vraag. In de reactie van @Sieds op onze site wordt gewezen op een andere mogelijke route door de Helper Oostsingel. Namelijk vanaf de Verlengde Hereweg, via de Helper Oostsingel, Coendersweg, Groenesteinlaan, Haydnlaan en Helper Brink naar de Helperzoomtunnel. Dit is inderdaad een route die in principe mogelijk is. Het is echter een route met veel bochten en door smalle woonstraten, die allemaal deel uitmaken van het 30 km/uur-gebied. Het is daarom geen voor de hand liggende route voor verkeer van buiten de wijk. Wij verwachten daarom niet dat deze route als sluiproute zal worden gebruikt. De verkeersprognoses die we hebben opgesteld, bevestigen dat. Die wijzen uit dat hier geen toename van het verkeer wordt verwacht https://www.aanpakringzuid.nl/achtergronden/effecten/autoverkeer.
28 juni 2016
@Fred, nee het is niet mogelijk de Helper Oostsingel vanaf de Verlengde Hereweg als route naar de tunnel te gebruiken. De Helper Oostsingel krijgt eenrichtingsverkeer en aan het eind van de Helper Oostsingel – bij de Wagnersingel - komt een afsluiting voor autoverkeer. Daardoor is het straks niet meer mogelijk om vanaf de Helper Oostsingel de Wagnersingel in te rijden. Men kan hier alleen maar rechtsaf de Coendersweg in. Vervolgens kan het autoverkeer bij de Helper Brink alleen maar rechtsaf, omdat op de Helper Brink eenrichtingverkeer wordt ingesteld richting de Verlengde Hereweg. Alle verkeersmaatregelen in Helpman/Coendersborg kunt u zien op de kaart in de inrichtingsplannen in deze link: https://www.aanpakringzuid.nl/achtergronden/bibliotheek/plandocumenten/tracebesluit/$7820
27 juni 2016
@Ellen, de Helperzoomtunnel verbindt de wijk Helpman/Coendersborg met de wijken aan de andere kant van het spoor. Om te voorkomen dat de tunnel tot verkeersonveilige situaties leidt, is het verkeersplan Helpman opgesteld. Een van de maatregelen is het wijzigen van de verkeerscirculatie, met name in het gebied rondom de Helper Brink. Hierdoor verschuiven de verkeersstromen in de wijk. Voor de Goeman Borgesiuslaan betekent dit dat in het meest westelijk deel (bij de Verlengde Hereweg) in 2030 4.500 auto's gaan rijden in plaats van 2.500. In het meest oostelijke deel (bij de Helperzoom) zijn dit er 3.000 in plaats van 1.500. Alle verkeercijfers kunt u bekijken op de pagina over effecten voor autoverkeer: https://www.aanpakringzuid.nl/achtergronden/effecten/autoverkeer De Goeman Borgesiuslaan is niet bedoeld als snelle route naar de ringweg en daar wordt deze weg ook niet op ingericht. De inrichting van deze weg is juist gericht op het ontmoedigen van het doorgaande verkeer. De snelheid van het autoverkeer wordt geremd en de veiligheid voor de voetgangers en de fietsers vergroot. De aansluiting van de zuidelijke stadswijken op de ringweg liggen in de toekomstige situatie bij de Hereweg (de huidige op- en afritten worden hier vervangen door een verbindingsweg naar het Julianaplein), bij de Van Ketwich Verschuurlaan en bij de Vondellaan. Een kaart van de toekomstige zuidelijke ringweg met daarop de op- en afritten kunt u downloaden via deze link: https://www.aanpakringzuid.nl/achtergronden/bibliotheek/plandocumenten/plankaarten/$8692
24 juni 2016
Ik woon aan de Helper Oostsingel. Deze weg wordt ook wel gebruikt als sluiproute omdat men vanaf het noorden over de Hereweg niet links af de Helperbrink mogen. Er wordt dan soms hard gereden over de klinkerweg, ook wel eens door vrachtauto's. Straks wordt de Helperbrink afgesloten voor doorgaand verkeer, mijn angst is dat er meer verkeer door de Helper Oostsingel gaat vanuit de Hereweg. Kan men deze weg als een route naar de tunnel gebruiken?
24 juni 2016
Blijft de Groenesteinlaan tweerichtingsverkeer? Afgaand op de kaart in de nieuwsbrief is er in de nieuwe situatie een sluiproute vanaf de Verlengde Hereweg naar de Helperzoomtunnel, via de Helperoostsingel, Coendersweg, Groenesteinlaan, Haydnlaan en Helperbrink. Dit lijkt me ongewenst? Bovendien vroeg ik mijn af of is berekend hoeveel parkeerplaatsen de herinrichtingsmaatregelen gaan kosten. Ik tel er zo al een stuk of 5 in mijn directe omgeving, afgaand op de markeringen op wegdek.
22 juni 2016
De helperzoomtunnel wordt aangesloten op de wijken oosterpoort, de linie en verbonden met het industrieterrein. Ik vraag me af of de helperzoomtunnel en de goeman borgesiuslaan een snelle route worden om de snelweg/ringweg te gaan bereiken. Is hier al een toekomstige wegenkaart van met op en afritten van ringweg en snelweg? Gaat de verkeersdrukte van de goeman ook van 5500 naar 7000? Komt dit alleen door de maatregelen in de wijk of ook door andere aansluitingen elders buiten de wijk
14 juni 2016
De gemeente Groningen ontwikkelt op dit moment samen met bewoners plannen voor de herinrichting van de Helperzoom. Hier komt een fietspad dat deel gaat uitmaken van de Fietsroute Plus tussen Groningen en Haren. Bij het ontwikkelen van de plannen staat de veiligheid van alle weggebruikers voorop. De herinrichting van de Helperzoom staat gepland voor 2017.
11 juni 2016
Ik zie snelheidsbeperkende maatregelen in de Savornin Lohmanlaan, Goeman Borgesiuslaan etc. Maar waarom worden er op het stuk waar de kans op hard rijden het grootst is geen maatregelen genomen? Daarmee bedoel ik de Helperzoom vanaf de nieuwe tunnel tot aan de Goeman Borgesiuslaan. Oversteken op een drukke weg waar in de praktijk 60 kilometer wordt gereden is gevaarlijk en bijna onmogelijk. In de spits is het nu al moeilijk de Helperzoom op te rijden vanuit Klein Martijn en ander zijstraten. Druk met fietsers en auto's. Moeders houden hun hart vast bij het naar school brengen van hun kinderen. En met extra auto's en dubbel fietspad is de Helperzoom niet meer toegankelijk in de spits. Hoe gaan jullie dat oplossen?
26 mei 2016
@JanPieter Janse: De vragen die u stelt, worden voor een groot deel beantwoord in ons artikel ‘Bij u in de straat, aflevering 9 over de Papiermolenlaan’ (http://www.aanpakringzuid.nl/actueel/bij-u-in-de-straat/bij-u-in-de-straat-9-papiermolenlaan). In dat artikel ziet u een illustratie van de nieuwe situatie. De stippellijn in deze afbeelding geeft de locatie van de groene wal aan. Ook kunt u hier zien welke vorm de vijver gaat krijgen. De vijver behoudt zijn oppervlakte. De groene wal wordt drie meter hoog en wordt bekleed met klimop (Hedera helix ‘Woerner’). Hoeveel bomen er exact moeten verdwijnen, hangt af van het definitieve ontwerp van de aannemer. Hierover komt de komende maanden duidelijkheid.