Rijkswaterstaat is voornemens het project Aanpak Ring Zuid te gunnen aan de combinatie Herepoort i.o., bestaande uit Max Bögl Nederland BV, Züblin Nederland BV, Oosterhof Holman Infra BV, Koninklijke Sjouke Dijkstra BV, Roelofs Wegenbouw BV en Jansma Drachten BV. Dit is besloten na een positief advies van de stuurgroep Aanpak Ring Zuid, waarin Rijkswaterstaat, de gemeente Groningen en de provincie Groningen samen deelnemen. Met de gunning wordt de combinatie Herepoort verantwoordelijk voor de realisatie van het Tracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, de Helperzoomtunnel en de inrichtingsplannen Zuiderplantsoen, Maaslaan en Vondellaan.
Als voorbereiding op de ombouw van de zuidelijke ringweg zijn er in 2016 werkzaamheden in de omgeving van het Julianaplein en het Vrijheidsplein. Het gaat om het verleggen van kabels en leidingen die voor de ombouw in de weg liggen. Omwonenden hebben in de week van 4 april hierover een nieuwsbrief ontvangen.
De gemeente Groningen gaat 20 miljoen euro beschikbaar stellen voor het verleggen van riolering rond de zuidelijke ringweg. Dat stelde het college van burgemeester en wethouders vorige week voor in een voorstel aan de gemeenteraad. De gemeente kan de kosten in rekening brengen bij het project Aanpak Ring Zuid.
Hoe meer forensen in de spits de auto inruilen voor de fiets of het OV, hoe meer de verkeersdrukte rond Groningen afneemt. En dat is de komende jaren hard nodig, als de zuidelijke ringweg op de schop gaat. Groningen Bereikbaar onderneemt en ondersteunt daarom verschillende initiatieven om de forens te verleiden over te stappen. Deze week werd een Park & Bike in gebruik genomen op P+R Hoogkerk en was de aftrap van de landelijke campagne Rij2op5.
In de week van 21 tot en met 25 maart gaat Enexis via een gestuurde boring elektriciteitskabels en waterleidingen onder de zuidelijke ringweg doortrekken. De boring gaat vanaf de afgesloten parallelweg van de Europaweg naar het Europapark. Het verkeer op de ringweg ondervindt hier geen hinder van.
Drie gegadigden hebben een bieding gedaan voor de opdracht om de zuidelijke ringweg om te bouwen. Rijkswaterstaat, de officiële opdrachtgever van de aanbesteding, gaat de drie biedingen nu bestuderen en vergelijken. In april 2016 bespreekt de Stuurgroep Aanpak Ring Zuid de gunning. De directeur-generaal van Rijkswaterstaat besluit daar vervolgens over.
Onderdeel van het gewijzigde Tracébesluit voor de zuidelijke ringweg is een auditrapport over verkeersveiligheid. De audit is opgesteld op verzoek van de Raad van State en is op 17 februari 2016 naar buiten gebracht, onder meer via deze website. Er is ook een afgekeurde veiligheidsaudit, die niet van betekenis is voor het project. In brieven aan de Gemeenteraad en Provinciale Staten is daar een toelichting op gegeven. Op verzoek van enkele inwoners maakt het projectbureau het afgekeurde rapport openbaar. Projectdirecteur Ton Swanenberg geeft uitleg.