28 november 2016
@Filip: Wat de geluidseffecten van het project zijn op de woningen aan de Kwintlaan, kunt u nalezen in bijlage D3b van het Tracébesluit 2014, te vinden via onze https://www.aanpakringzuid.nl/achtergronden/bibliotheek/plandocumenten ( bibliotheek). Op pagina 298 en 299 staat een tabel met daarin voor alle adressen in de Kwintlaan de berekende geluidseffecten. In de kolom ’Effect van het project’ kunt u zien dat de geluidsbelasting voor alle woningen in de Kwintlaan lager wordt. Afhankelijk van het adres neemt de geluidsbelasting af van 4 tot 14 decibel. Dit komt onder andere, zoals hierboven staat, door de verdiepte ligging en de toepassing van ‘stiller asfalt’. In de berekeningen is rekening gehouden met de verhoogde maximumsnelheid en met de weerkaatsing van andere geluidsschermen.
6 november 2016
U kunt binnenkort een reactie van ons verwachten.
4 november 2016
De aanpassingen op basis van het Wijzigingsbesluit zijn inderdaad nog niet op deze impressies verwerkt. Combinatie Herepoort is momenteel bezig met het opstellen van een definitief ontwerp. Daarbij horen ook nieuwe impressies. Zodra die beschikbaar zijn, plaatsen we ze op deze website. Dit zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 gebeuren. Een 'groen' Julianaplein is een van de https://www.aanpakringzuid.nl/deelgebieden/julianaplein/extra-wensen (drie extra wensen) in het plan. Het gaat om maatregelen om het nieuwe Julianaplein een zo groen mogelijk aanzien te geven, gezien vanuit een aantal belangrijke zichthoeken in de omgeving. Combinatie Herepoort heeft deze wensen in zijn aanbieding opgenomen. In het contract is de mogelijkheid opgenomen om een of meer van deze wensen niet uit te voeren als een jaar na gunning sprake is van onevenredig grote tegenvallers. De tweede voorwaarde is dat de planologische procedures tijdig zijn doorlopen. De nieuwe impressie van het Julianaplein geeft een goed beeld van hoe groen de situatie uiteindelijk gaat worden, enkele jaren na oplevering, als de extra wens wordt gerealiseerd.
28 oktober 2016
We realiseren ons dat verkeersdeelnemers een periode van gewenning nodig hebben om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Dat geldt ook voor de De Savornin Lohmanlaan. Er is op dit moment voor ons geen reden om aanvullende maatregelen te treffen. We houden de situatie echter wel goed in de gaten. De gemeente heeft de politie (motordienst) inmiddels gevraagd extra toezicht uit te voeren op de handhaving van de verkeersregels in Helpman. We hopen dat het verkeer zich hierdoor snel aan de nieuwe regels gaat houden.
28 oktober 2016
We blijven op dit punt helaas van mening verschillen Wat u slechter noemt, is dat in onze ogen niet altijd. Zoals eerder gezegd erkennen we dat het plan ook keerzijden heeft. Daarom hebben we ons best gedaan om de nadelen zo goed mogelijk te ondervangen. Dat betekent dat bepaalde situaties veranderen. Dit proberen we zo objectief mogelijk te omschrijven. Want wat voor bepaalde groepen een verslechtering is, is dat voor andere mensen misschien niet.
27 oktober 2016
Beste Paula, excuus dat ik nog niet op je vraag had gereageerd. Jouw reactie was voor ons mede aanleiding om Combinatie Herepoort te vragen een brief te sturen naar de bewoners van de zuidzijde van de H.L. Wichersstraat. Deze brief is dinsdag bezorgd. Verder heeft Lefier toegezegd in de huisbezoeken die ze momenteel aflegt, informatie te geven over de sloop van de noordzijde. Heb je nog verdere vragen, dan kun je contact opnemen met Bert Kramer van Combinatie Herepoort, zie de brief van dinsdag voor zijn contactgegevens.
27 oktober 2016
De impressie is enkele jaren geleden gemaakt, gebaseerd op een foto uit 2013. De situatie hier is inderdaad al weer veranderd, door de nieuwbouw van Noorderpoort. De afslag vanaf de zuidelijke ringweg komt te liggen tussen enerzijds de nieuwbouw van Noorderpoort en de garages, en anderzijds de skivijver, die een iets andere vorm krijgt.
25 oktober 2016
Op de Helperzoom zijn geen nieuwe drempels aangelegd, behalve op de hoek met de Goeman Borgesiuslaan. Deze drempel is goed te passeren, zelfs door de bus. Gaat u vanaf de Helperzoom de wijk in, dan rijdt u over een inrit naar bijvoorbeeld De Savornin Lohmanlaan. Deze inritten hebben we aangelegd om duidelijk te maken dat u een ander gebied in gaat, waar ander verkeersgedrag wordt verwacht. In dit voorbeeld gaat u van een 50 km/uur- naar een 30 km/uur-gebied. Deze inrit moet met langzame snelheid worden gepasseerd. De maatregelen in Helpman – zoals het aanleggen van inritten en kruispuntplateaus – zijn uitgevoerd omdat het overgrote deel van de wijk 30 km/uur-gebied is geworden. Doel daarvan is om het doorgaand verkeer te weren en de verkeersveiligheid te vergroten. De maatregelen zorgen ervoor dat de snelheid van het autoverkeer wordt afgeremd. Ook in de Goeman Borgesiuslaan, waar de snelheid 50 km/uur blijft, zijn kruispuntplateaus aangebracht om doorgaand verkeer te weren en om ervoor te zorgen dat het autoverkeer zijn snelheid aanpast.
24 oktober 2016
Het is onvermijdelijk dat een plan met zo veel veranderingen ook keerzijden heeft. Daar zijn we ons goed van bewust. De afgelopen jaren hebben we veel overlegd met omwonenden, bedrijven en scholen om de nadelen zo veel mogelijk te beperken. Op deze website vind je uitgebreide informatie over de punten die je noemt. Punt 11 bijvoorbeeld staat in het artikel hierboven al genoemd. We erkennen dat het in het noordelijke deel van de Vondellaan veel drukker wordt door de nieuwe aansluiting op de ringweg. Daarom gaan we de straat herinrichten, zodat die ook in de nieuwe situatie veilig is. In overleg met bewoners is gekozen voor vrijliggende fietspaden aan beide zijden van de weg. Lees hier meer over https://www.aanpakringzuid.nl/deelgebieden/julianaplein/de-wijert#Vondellaan_-_Werumeus_Buningstraat/Nieuwe_zuidelijke_ringweg/ (de veranderingen voor De Wijert). Bepaalde woningen komen in aanmerking voor geluidsisolatie, als het geluid binnen in de woning te veel toeneemt. Over punt 12 kunnen we zeggen dat er op deze route inderdaad verkeerslichten komen. De verkeerslichten worden op elkaar afgesteld. Er komt een ‘groene golf’, zodat het verkeer richting binnenstad hier goed kan doorstromen. Zwembad De Papiermolen (punt 13) levert op haar terrein een relatief klein stuk grond in ter grootte van ongeveer één-vijfde van een voetbalveld. Dit gaat ten koste van een aantal bosschages en een stukje van de ligweide. De Papiermolen kan volledig blijven functioneren en de aanpassingen aan het terrein gebeuren met respect voor het monumentale karakter van dit gebied. Hier vind je meer informatie over https://www.aanpakringzuid.nl/actueel/bij-u-in-de-straat/bij-u-in-de-straat-9-papiermolenlaan (de veranderingen bij De Papiermolen). Wat betreft de fietsverbindingen bij De Wijert en de Rivierenbuurt (punt 14): er zijn na de ombouw van de ring twee belangrijke noord-zuidroutes naar de binnenstad en het station. De ene loopt via de Vondellaan/Brailleweg en de andere via de Hereweg. Zoals hierboven aangegeven, wordt langs de Vondellaan aan weerszijden van de weg een fietspad aangelegd. Dit fietspad gaat over in een dubbelzijdig fietspad langs het Noord-Willemskanaal richting binnenstad. De andere belangrijke route, de route via de Hereweg, wordt veiliger, omdat hier door de verdiepte ligging (met het nieuwe Zuiderplantsoen) minder kruisende bewegingen zijn met het autoverkeer. De huidige tunnel bij De Papiermolen wordt vervangen door een brug, die bedoeld is voor voetgangers. Hier lees je meer over https://www.aanpakringzuid.nl/deelgebieden/julianaplein/fietsverbindingen#Brailleweg/Nieuwe_zuidelijke_ringweg/ (de fietsverbindingen rond het Julianaplein).
19 oktober 2016
We hebben meer reacties over dit kruispunt ontvangen. ‘Alle richtingen groen voor fietsers’ wordt in de stad Groningen op ongeveer 30 kruispunten gebruikt. In het algemeen is dit een veilige oplossing, omdat het autoverkeer stilstaat. Het voorkomt ook dat fietsers die linksaf willen, twee keer bij een verkeerslicht moeten wachten. En er kunnen heel veel fietsers in één keer oversteken. In de praktijk gebeuren er zelden aanrijdingen. Wel is het zo dat voor veel mensen de voorrangsregels niet duidelijk zijn. De regel is dat niemand voorrang heeft. Het is de bedoeling dat de fietsers de situatie samen oplossen, door goed op te letten en rekening met elkaar te houden. ‘Groningen Fietsstad’ voert een campagne om dit te verduidelijken. Kijk voor meer informatie op de http://groningenfietsstad.nl/alle-richtingen-tegelijk-groen/ (website) van Groningen Fietsstad. Bij het kruispunt Verlengde Hereweg-Van Iddekingeweg passeren veel schoolkinderen. Voor hen is deze situatie nieuw. Op basis van de reacties heeft de gemeente de tijd dat het verkeerslicht voor fietsers op groen staat, verlengd. Ook duurt het nu langer voordat het overige verkeer weer mag gaan rijden. Verder verbreden we binnenkort de stroken voor fietsers op dit kruispunt. Van de OBS Joseph Haydn hebben we de vraag gekregen of we over dit kruispunt een fietsles kunnen geven. We hebben dit verzoek doorgespeeld aan Groningen Fietsstad.