Vanaf woensdagavond 9 mei 22.00 uur tot en met maandagochtend 14 mei 6.00 uur 2018 (Hemelvaartweekend) werkt aannemer Combinatie Herepoort op en rond de zuidelijke ringweg (N7) ter hoogte van de kruising met het spoor bij de Esperantostraat. De noordelijke rijbaan is in de richting Drachten vanaf Euvelgunne tot aan de Hereweg afgesloten voor alle verkeer. De zuidelijke rijbaan richting Hoogezand blijft open met twee versmalde rijstroken. In deze periode rijden er ook geen treinen tussen Groningen-Hoogeveen, Groningen-Winschoten, Groningen-Veendam en andersom.* We voeren de werkzaamheden aan weg en spoor tegelijkertijd uit om de overlast voor deze specifieke werkzaamheden tot één korte periode te beperken.
Vandaag heeft de Raad van State uitspraak gedaan over vijf omgevingsvergunningen voor het kappen van bomen. Dit naar aanleiding van het beroep dat de Vleermuiswerkgroep en de Natuur en Milieufederatie hier tegen hebben ingesteld. De Raad van State heeft het beroep ongegrond verklaard. Dit betekent dat Combinatie Herepoort de bomenkap verder volgens planning kan afronden.
Bij de Raad van State vond op 29 november jl. een zitting plaats naar aanleiding van een schorsingsverzoek dat de Vleermuizenwerkgroep Groningen had ingediend tegen de aanleg van de tijdelijke infrastructuur. Zoals verwacht heeft de Raad van State vandaag de vergunning voor de tijdelijke infrastructuur geschorst tot het moment dat uitspraak is gedaan over een aantal kapvergunningen.
Vandaag vond de zitting bij de Raad van State plaats over vijf omgevingsvergunningen voor bomenkap, namelijk in het gebied bij de Julianavijver en op de taluds van de ringweg bij de toekomstige verdiepte ligging. De Vleermuiswerkgroep Groningen (VWG) en de Natuur en Milieufederatie waren hiertegen in beroep gegaan. Vooruitlopend op de uitspraak in deze zaak had de Raad van State op 13 november 2017 vier van de vijf vergunningen geschorst. Vandaag heeft de Raad van State de schorsing van bijna de helft van deze vergunningen opgeheven. Dit betekent dat Combinatie Herepoort de bomen in het gebied ten oosten van het spoor mag gaan kappen.
Op 12 december a.s. vindt de zitting bij de Raad van State plaats over een deel van de omgevingsvergunningen voor het kappen van bomen. Dit naar aanleiding van het beroep dat de Vleermuiswerkgroep en de Natuur en Milieufederatie hier tegen hebben ingesteld. De Raad van State heeft vandaag beslist dat Combinatie Herepoort moet wachten met het kappen van deze bomen tot de zitting heeft plaatsgevonden en hierover een uitspraak is gedaan. Dit heeft geen gevolgen voor de bomenkap waar Aanpak Ring Zuid vandaag mee begonnen is. Hiervoor zijn de vergunningen al onherroepelijk.
Het is definitief. Binnen het project Aanpak Ring Zuid gaan de fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor ter hoogte van de huidige spoorwegovergang bij de Esperantostraat en de volledige aansluiting van de Europaweg op de zuidelijke ringweg er komen en krijgt het Julianaplein een groenere aanblik. Dit heeft de Stuurgroep Aanpak Ring Zuid besloten. Daarnaast is geconstateerd dat er meer tijd nodig is voor de afronding van het ontwerp. Ondertussen gaan diverse voorbereidende werkzaamheden gewoon door, zoals het verleggen van kabels en leidingen, de geplande werkzaamheden tijdens de treinvrije periodes en de voorbereidingen voor de aanleg van de tijdelijke wegen.
Van zondag 6 augustus (vanaf 00.20 uur) tot en met maandag 14 augustus (04.20 uur) zijn er 24 uur per dag werkzaamheden op en rond de spoorwegovergang bij de Esperantostraat ter voorbereiding van het project Aanpak Ring Zuid. Ook op en rond het spoor bij de nieuw te bouwen Helperzoomtunnel tussen de Duinkerkenstraat en de Helperzoom wordt in die periode 24 uur per dag gewerkt. Er rijden dan geen treinen. Het gaat om het verleggen van kabels en leidingen en voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de verdiepte ligging, de eventuele aanleg van de fiets- en voetgangerstunnel in de Esperantostraat en de aanleg van de Helperzoomtunnel.
Vanmiddag heeft de Raad van State uitspraak gedaan in een verzoek om een voorlopige voorziening van de Stichting Vleermuizenwerkgroep Groningen. Het verzoek betrof vijf omgevingsvergunningen die de gemeente Groningen heeft verleend aan Combinatie Herepoort (CHP) voor het vellen van bomen en het verwijderen van houtopstanden ten behoeve van de ombouw van de zuidelijke ringweg Groningen. De Vleermuizenwerkgroep verzocht de vijf vergunningen te schorsen. De Raad van State heeft dit verzoek afgewezen. Dit betekent dat de Raad van State (voorlopig) van oordeel is dat de gemeente de vergunningen op juiste gronden heeft verleend.