Ontwerp Zuiderplantsoen
In het verleden zijn er diverse wensen opgehaald bij de wijkverenigingen. Een deel van de wensen is meegenomen in het ontwerp van het Zuiderplantsoen. Bijvoorbeeld: het moet een aaneengesloten gebied zijn, er moeten voldoende schaduwplekken zijn, de bomen moeten voldoende ruimte hebben om te wortelen, er zouden ook fruitbomen moeten komen, het park moet ook toegankelijk zijn voor mindervaliden, de muziekkoepel en het theehuisje moeten behouden blijven en er moeten voldoende bankjes komen, ook langs het water.
Nee, het ontwerp is tot stand gekomen na een lang ontwerpproces. Op dit moment is er geen ruimte voor extra wensen. Het park wordt aangelegd zoals het staat omschreven in het ontwerp. Nadat het Zuiderplantsoen is aangelegd, neemt de gemeente Groningen het beheer op zich. Kleine wensen kunnen dan met de gemeente besproken worden.
De planning is dat de aanleg begint in de winter van 2024/2025.
De planning is mei 2025.
Op de hoofdroutes door het park komt asfalt. Hier mag gefietst en gewandeld worden. De wandelroute (Sterrebospad) wordt deels halfverhard (soort gralux) en deels voorzien van een bijzondere sterrebostegel.
De trappen zijn gemaakt van natuursteen.
De trappen bij de Esperantotunnel, aan weerszijden van het spoor, worden voorzien van een leuning. Zo kun je veilig de trappen op en af. Langs de trappen komen geen fietsgoten. Wil je vanaf de weg omlaag naar het doorgaande fietspad, dan rijd je daar via een lus naartoe.
De zwerfkeien krijgen verschillende functies. Ze worden gebruikt als zit- en speelobject, als mogelijkheid voor fauna om te schuilen en als obstakel, om te voorkomen dat auto’s het park inrijden. De zwerfkeien staan symbool voor de tijdslaag waarin de Hondsrug gevormd werd.
Het ontwerp van het Zuiderplantsoen is meerdere keren besproken met de werkgroep Toegankelijk Groningen. De trappen bij de Esperantotunnel krijgen een leuning. De hoofdroutes zijn verder zonder trappen.
Ja, die komen er.
Voor de wandafwerking van de openingen gebruiken we een schanskorf met betongranulaat. Hier kunnen de planten tegenaan groeien.
Nee, het is de bedoeling dat er geen grote evenementen worden georganiseerd. Kleinschalige evenementen, zoals een marktje, zijn wel mogelijk.
In het Zuiderplantsoen kun je straks wandelen, flaneren, fietsen, verblijven, klimmen, zitten, genieten van kunst en basketballen. Ook komt er een speelweide.
Het gras is een gazon met bloemen.
In het Zuiderplantsoen komen verschillende boomsoorten, namelijk: Veldesdoorn, Berk, Haagbeuk, Kastanje, Katsuraboom, Beuk, Appel, Plataan, Peer, Eik, Wilg en Linde. De bomen komen in een grondlaag van ongeveer anderhalf meter. Dat is ook voor grote bomen voldoende om stevig te wortelen.
De aan te planten bomen hebben verschillende maten. De stamomtrek (op een hoogte van 1,30 meter) varieert van 25 tot 55 cm. Een deel van de bomen is afkomstig uit het plangebied en wordt nu weer teruggeplaatst.
De aannemer is verplicht een boombeschermingsplan op te stellen. Hierin beschrijft de aannemer welke maatregelen zij neemt om de bestaande bomen te beschermen. De opdrachtgever controleert of het plan wordt nageleefd.