Slimme vraag

Combinatie Herepoort heeft de afgelopen maanden gewerkt aan knooppunt Westerbroek aan de A7. Het knooppunt is aangepast zodat het meer verkeer kan verwerken. Op de wegen naar de rotonde toe zijn extra rijstroken aangelegd. Ook is er een nieuwe bypass aangelegd voor het verkeer richting Hoogezand. Het werk is nu zo goed als klaar, maar een aantal weggebruikers viel op dat de nieuwe bypass nog niet open is. Waarom niet?

Deze maand werkt Combinatie Herepoort aan een nieuwe faunapassage bij de Kieler Bocht. Op donderdag 28 november hees een grote kraan de betonnen elementen voor de passage in de bouwkuip. Deze elementen vormen straks een doorgang voor onder andere kikkers, salamanders en egels. Waarom worden er eigenlijk faunapassages aangelegd voor het project Aanpak Ring Zuid?

Begin augustus is de Helperzoomtunnel ingeschoven onder het spoor. In het voorjaar van 2020 gaat de tunnel open voor het verkeer. ‘Waarom moet dat eigenlijk nog zo lang duren?’, kregen we als vraag. Het korte antwoord is dat er nog veel moet gebeuren. De komende maanden werken we verder aan het afbouwen van de Helperzoomtunnel en het aanleggen van de rijbaan en het vrijliggende fietspad in de tunnel.

Bij de H.L. Wichersstraat is Combinatie Herepoort deze week bezig met het intrillen van damwandplanken. Deze zijn voor de noordwand van de bouwkuip waarin de verdiepte ligging wordt gebouwd. Opmerkelijk, want de rest van de noordwand moest vorige week al klaar zijn. Hoe zit dat?

Nog tot 17 juli kan iedereen zijn zienswijze geven op het plan voor de fietstunnel bij de Papiermolenlaan. Hoe kan het eigenlijk dat een fietstunnel op deze plek eerst niet mogelijk was, en nu wel?

In de aanloop naar het intrillen van de damwanden voert Combinatie Herepoort momenteel enkele voorbereidende werkzaamheden uit. ‘Ik hoor ’s nachts een heel hoog geluid’, horen we wel eens. Wat is dit geluid?

Terwijl de zuidelijke ringweg wordt omgebouwd, is er ook gewoon onderhoud nodig om de weg in stand te houden. Normaal gesproken zorgt de wegbeheerder, Rijkswaterstaat, daar zelf voor. Tijdens de ombouw is de aannemer, Combinatie Herepoort, verantwoordelijk voor het beheer en de instandhouding van de zuidelijke ringweg. Dat blijft zo totdat de gehele zuidelijke ringweg klaar is en wordt opgeleverd.

Werkzaamheden aan de ringweg, zoals de sloop van funderingen van viaducten en steunpalen, kunnen leiden tot trillingen in de omgeving. ‘Het servies staat te rammelen in de kast’, horen we wel eens. Is dat schadelijk voor de woningen?

Wie over de zuidelijke ringweg rijdt, kan zien dat er op verschillende plekken gewerkt wordt. Hoe kan dat? Het werk aan de ringweg lag toch stil?