20240905 videostill A28 richting Hoogezand header - 094131

Video: Waar moet ik langs? Rijd mee over de nieuwe zuidelijke ringweg

John5 september 2024


De nieuwe zuidelijke ringweg; het is even wennen. We zien regelmatig automobilisten twijfelen over welke rijstrook ze moeten nemen. Dat is niet zo vreemd, want de ringweg is nogal veranderd. Ook zien we auto’s die via een afrit en oprit keren omdat ze verkeerd gereden zijn. Ben jij ook nog niet gewend aan de nieuwe ringweg? Bekijk dan deze video’s en rijd met ons mee.

Hieronder geven we in tekst en beeld een uitleg van hoe je moet rijden op de nieuwe zuidelijke ringweg van Groningen. Het advies is: let goed op de borden. Die geven alles duidelijk aan.

De video’s zijn gemaakt door een medewerker van Aanpak Ring Zuid en opgenomen met een dashcam. De automobilist kon zijn handen gewoon aan het stuur houden.

Haren/Assen (A28) richting Hoogezand (A7)

In deze video rijd je over de A28 vanuit Haren/Assen en ga je richting Hoogezand. Eerst passeer je de afslag richting Centrum. Daarna ga je ook rechtdoor bij de afslag voor verkeer richting Leeuwarden/Drachten/Zuidhorn. Waar vroeger het Julianaplein was, ga je nu met de bocht mee naar rechts. In de verdiepte ligging moet je links aanhouden, want de twee rechter rijstroken zijn voor de afslag naar Groningen-Europapark.

Hoogezand (verdiepte ligging) richting Haren/Assen (A28)

Je rijdt door de verdiepte ligging, komende vanaf de Europaweg of Hoogezand en je wilt richting Haren/Assen (A28). Op het oude Julianaplein moest je dan linksaf, nu moet je juist rechts aanhouden. In de verdiepte ligging neem je dus een van de rechter rijstroken. Kort nadat je uit de verdiepte ligging rijdt, blijven er nog twee rijstroken over. Deze gaan richting Zwolle/Hengelo/Assen. Negeer de afrit naar rechts, dat is de afrit naar het centrum. Ben je die afrit voorbij, dan rijd je een tunnelboog in. Let op je snelheid, die is in de tunnelboog maximaal 70 km/uur. Kom je uit de tunnelboog, dan rijd je op de A28.

Ring West richting Europaweg

Je komt vanaf de westelijke ringweg (Zuidhorn/Paddepoel) en je wilt naar de Europaweg. Je rijdt richting het Vrijheidsplein (bij de Gasunie) en houdt Bremen/Hoogezand/Assen aan. Dat betekent dat je de meest linker rijstrook neemt. Op het Vrijheidsplein hoef je geen voorrang meer te geven. Met een lange, draaiende boog kom je op de zuidelijke ringweg terecht. Hier voeg je in. Je houdt hier eerst de borden aan richting Bremen/Hoogezand/Delfzijl. Dat zijn de twee linker rijstroken. In de verdiepte ligging ga je naar de rechter rijstroken, richting Groningen Europapark. Je rijdt dan met een grote boog om de oude skivijver heen. Je kunt dan linksaf richting Bornholmstraat en de winkels bij Sontweg (zoals Ikea) en Sontplein. Rechtdoor kom je uit bij de Euroborg. Rechtsaf kom je op de Europaweg richting binnenstad-Oost, Damsterdiep en UMCG.