Boer Dijkhuis is in al die jaren niks veranderd, maar dat geldt niet voor de wereld om hem heen. Thies Dijkhuis werd geboren op de boerderij Euvelgunnerheem, die tegenwoordig midden op het Groningse industrieterrein Eemspoort staat.
De weilanden hebben door de jaren heen plaatsgemaakt voor industrie en de snelweg A7, met zijn knooppunt Euvelgunne en de afrit Zuid-Oost. De boerderij zou gesloopt worden, maar dat ging door een administratieve fout niet door. Nu heet het land van boer Dijkhuis ‘de Hunzezone’, een groen stuk land waar de Hunze zich doorheen kronkelt.
Vooruitgang
Dijkhuis heeft in zestig jaar de omgeving drastisch zien veranderen. Vooral de dag in 1986 waarop de ringweg werd geopend, kan hij zich nog goed herinneren. ‘Er stond een noordwestenwind waardoor er extra lawaai van de weg kwam’, zo vertelt hij, ‘Dat was wel even slikken. Gelukkig houden de bedrijfsgebouwen dat lawaai tegenwoordig tegen.’
Dijkhuis kijkt vanaf zijn land recht tegen een filiaal van een groothandel en een verpakkingsfabriek aan. Vooruitgang houd je niet tegen, vindt de boer. ‘Maar jammer is het wel. Vroeger kon je in alle richtingen dorpen en kerktorens zien.’ Als Dijkhuis er niet meer is, dan komt de boerderij in beheer van het Groninger Landschap. ‘Ik heb er wel vertrouwen in dat dit authentieke stuk land blijft bestaan.’
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
In de jaren 60 werd de zuidelijke ringweg aangelegd. De aanleg van de weg had veel impact op de stad en er zijn veel verhalen over te vertellen. Deze week het verhaal van Piet Zijlstra. Hij liep veertig jaar geleden een halfjaar stage bij Rijkswaterstaat in Groningen en vond kortgeleden zijn oude stageverslag weer terug.
Op woensdag 16 september 2015 heeft de Raad van State tussenuitspraak gedaan in de beroepsprocedure tegen het project Aanpak Ring Zuid (formeel: het project Zuidelijke ringweg Groningen, fase 2). De Raad heeft beslist dat het Tracébesluit binnen 24 weken op vijf onderdelen aangepast moet worden.