Verkeersregelaars Theo en Anne: ‘Wij staan er om de situatie voor iedereen veilig te houden’
Weer of geen weer, doordeweekse dag of weekend, ze staan er: de verkeersregelaars. Bij een project als Aanpak Ring Zuid zijn deze professionals onmisbaar, want al het passerende verkeer leiden zij in goede banen – letterlijk. Zij zorgen ervoor dat iedereen veilig de werkzaamheden kan passeren. Hoe is het om dit werk te doen?
'Lekker buiten'
Theo (65) is inmiddels al zo’n twintig jaar verkeersregelaar, eerst als vrijwilliger en de laatste zestien jaar professioneel. “Al bijna vijf jaar ben ik betrokken bij Aanpak Ring Zuid. Dat betekent niet dat ik in de afgelopen jaren steeds bij de zuidelijke ringweg in Groningen heb gestaan. Integendeel, wij werken vaak voor meerdere projecten tegelijk en door heel Noord-Nederland.”
“Het is mooi werk! Je bent lekker buiten en voelt je vrij. Vroeger was ik slager, dus ik ben wel gewend om lange tijd achter elkaar te staan. Natuurlijk baal je wel wanneer het maar niet ophoudt met regenen of bij extreme weersomstandigheden, maar er zijn zeker ook meer dan genoeg dagen met een aangenaam zonnetje.”
“Wat betreft de mensen die je tegenkomt, is het net als met het weer: het kan meezitten en tegenvallen. Zo kregen mijn collega’s en ik een paar jaar geleden van iemand een bloemetje als dank voor onze inzet – heel leuk was dat. En regelmatig maak ik een praatje met voorbijgangers. Maar op andere momenten schelden fietsers je de huid vol, omdat ze even moeten wachten. Ik maak me er niet druk om. ‘Ook goedemorgen’, zeg ik dan vriendelijk. Vaak koelt dat hen meteen af.”
'Ik heb een dikke huid'
Anne (53) is nu iets meer dan twee jaar verkeersregelaar en heeft op allerlei verschillende plekken in Friesland, Groningen en Drenthe gestaan. “Elke dag heb ik plezier in mijn werk. Ik ben een echt buitenmens, dat helpt natuurlijk. Ook de afwisseling bevalt me goed. Bovendien geeft het voldoening dat je ervoor kunt zorgen dat mensen ondanks gewijzigde verkeerssituaties toch redelijk vlot hun weg kunnen vervolgen.”
“Zoals ieder vak heeft het ook zijn mindere kanten. Soms is het enorm slecht weer of heb je een extra lange werkdag. Bijvoorbeeld als betonwacht, dan sta ik tot ver in de avonduren op één plek om ervoor te zorgen dat niemand over nieuw gestort beton loopt of fietst. Op zo’n dag kost het me meer moeite om de concentratie vast te houden. Sommige verkeersdeelnemers reageren hun frustratie op je af of negeren je stopteken. Gelukkig kan ik snel de humor van iets inzien en heb ik een dikke huid. Die heb je voor dit werk wel nodig.”
“Ondanks dat laatste wil ik graag aan mensen meegeven: blijf respectvol. Wij staan er om de situatie voor iedereen veilig te houden. En verdiep je in de informatie die over de wegwerkzaamheden verspreid wordt. Dan loop je niet tegen verrassingen aan.”
Foto's: Aanpak Ring Zuid.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
De Esperantotunnel maakt straks deel uit van het Zuiderplantsoen. Via deze tunnel kunnen voetgangers en fietsers van het ene naar het andere deel van het park komen. De tunnelbak is in 2017 onder het spoor geplaatst en dicht gemaakt. Nu zijn we hard aan het werk om de Esperantotunnel af te maken. Onze fotograaf Raymond Bos heeft de werkzaamheden vastgelegd.
Van vrijdag 25 oktober 20:00 uur tot maandag 28 oktober 6:00 uur sluiten we de toerit naar de verdiepte ligging vanaf de Europaweg af. Dit is nodig voor een veilige afsluiting van de A28 verderop richting Assen.
In de weekenden van 25-28 oktober en 15-18 november en in de nachten van 28-31 oktober en 18-21 november voeren we werkzaamheden uit langs de A28 ter hoogte van – en langs oprit 39 Groningen-Zuid. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk voor het plaatsen van groenschermen. Om de veiligheid te waarborgen, worden delen van de A28 in deze periodes tijdelijk afgesloten.