Steward Cees Heuvingh: "Ik bied omwonenden een luisterend oor én waar mogelijk een oplossing."
In gesprek gaan én blijven met de inwoners van Groningen. In zijn baan als steward is dat het belangrijkste, vindt Cees Heuvingh. De geboren en getogen stadjer draagt graag een steentje bij aan een beter bereikbare stad. ‘Ik bied omwonenden een luisterend oor én waar mogelijk een oplossing.’
Cees is de schakel tussen omwonenden en uitvoerders. "Ik handel klachten af, inventariseer schades, ben aanwezig in Paviljoen Ring Zuid, praat met bewoners of loop rond op de bouwplaatsen. Als iemand een klacht indient, neem ik zo snel mogelijk contact op met die persoon. Soms ga ik bij diegene thuis langs, soms volstaat een telefoongesprek."
Bouwlampen in de woonkamer
Klaagt iemand over overlast, dan onderzoekt Cees altijd of hij deze kan verminderen of zelfs wegnemen. ‘Staat er vlak voor iemands huis een aggregaat te brommen? Dan check ik bij de uitvoerder of die misschien verplaatst kan worden. Heeft iemand last van bouwlampen die in de woonkamer schijnen? Misschien kunnen ze een tikje gedraaid worden. Vaak is er veel mogelijk, mits de veiligheid en de uitvoering van het project niet in het gedrang komen."
Kunstwerk
Al sinds de plannen voor de nieuwe ringweg bekend werden, staat Cees vierkant achter het project. "Zo’n mooie stad als de onze moet gewoon goed bereikbaar zijn", knikt hij. Hij is dan ook trots te mogen bijdragen aan het project. Cees heeft echter geen achtergrond in de wegenbouw. "Dat was dus best even wennen. Als collega’s spraken over een kunstwerk, dacht ik aan een mooi beeld of monument. Maar een kunstwerk kan dus ook een viaduct zijn. Nooit geweten!"
Toch heeft zijn onwetendheid ook voordelen, weet de steward. "Als ik met een uitvoerder praat, vraag ik net zo lang door tot ik begrijp wat hij bedoelt. Daardoor kan ik omwonenden in 'lekentaal' over het project of bepaalde werkzaamheden vertellen en begrijpen zij beter wat er staat te gebeuren."
Luisterend oor
Toch moet Cees ook weleens ‘nee’ verkopen. "Bij de aanleg van een nieuwe ringweg horen werkzaamheden die nu eenmaal overlast veroorzaken. Dat is vervelend, maar helaas onvermijdelijk. Wat ik wél kan doen, is een luisterend oor bieden en begrip tonen. Zo hoop ik het leed enigszins te kunnen verzachten."
Om zoveel mogelijk omwonenden de kans te geven hun verhaal te delen, laat Cees op zoveel mogelijk plekken zijn gezicht zien. "Ik zit tijdens inloopsessies in de mobiele informatiekeet op de bouwplaatsen en ben regelmatig in Paviljoen Ring Zuid. Ook als er iets wordt georganiseerd voor de omgeving van de zuidelijke ringweg, ben ik daarbij aanwezig.’ Bovendien, benadrukt de steward, mogen omwonenden hem ook op straat aanspreken. ‘En een mailtje sturen mag natuurlijk ook."
Kleinkinderen
Op dit moment liggen veel bouwwerkzaamheden stil, vertelt Cees. "Dat bood mij de mogelijkheid om Aanpak Ring Zuid rustig te leren kennen, maar is voor het project natuurlijk een flinke domper. Ik hoop dat de bouw gauw weer op gang komt: de dynamiek die daarbij hoort, werkt prettig." Bovendien kan Cees dan écht zijn steentje bijdragen aan de nieuwe ringweg. "Als ik straks met mijn kleinkinderen over de nieuwe ring rijd, kan ik vertellen dat hun opa meewerkte aan zo’n groots en gaaf project. Daar doe ik het voor."
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
De Kerstmarkt aan de Papiermolenlaan op 20 december was zeer geslaagd. Hiermee vierden we de heropening van de Hereweg en de ingebruikname van de Máximaweg. Een impressie van onze fotograaf Jeroen van Kooten.
Projectbureau Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort zijn gesloten vanaf maandag 23 december 2024 tot maandag 6 januari 2025.
De werkzaamheden aan de Helperzoom duren langer dan gepland. Hierdoor blijft de Helperzoom afgesloten voor alle verkeer tot en met 3 februari 2025. Het tijdelijke fietspad tussen de Waterloolaan en DUO blijft eveneens langer open, tot dezelfde datum.