Projectdirecteur Joost van de Beek: ‘Aanpak Ring Zuid gaat om bereikbaarheid, veiligheid én leefbaarheid. Dat spreekt me aan’
Hij had het goed naar zijn zin als projectmanager bij de Afsluitdijk. Maar toen Joost van de Beek werd gevraagd om projectdirecteur van Aanpak Ring Zuid te worden, besloot hij tóch de stap te zetten. Op 1 oktober volgde Joost zijn voorganger Ton Swanenberg op. "Ik ben onder de indruk van wat er hier in Groningen gebeurt."
Van uitgestrekte dijk naar stedelijk gebied. Van een handjevol bewoners naar ruim 200.000 inwoners. Het contrast tussen Joosts voormalige baan en zijn nieuwe kon bijna niet groter zijn. En eigenlijk is dat precies wat hij zo leuk vindt aan zijn nieuwe functie. "Aanpak Ring Zuid is een heel uitdagend project. Er gebeurt hier veel meer dan alleen het aanleggen van een nieuwe weg. Aanpak Ring Zuid draait niet alleen om bereikbaarheid, maar ook om veiligheid en leefbaarheid. Zo worden dankzij de aanleg van het Zuiderplantsoen straks twee delen van de stad aan elkaar gehecht. En voor veel omwonenden wordt hun leefomgeving een stuk mooier. Dat spreekt me ontzettend aan."
Op de fiets
Zijn eerste weken bij Aanpak Ring Zuid heeft de projectdirecteur vooral besteed aan het leren kennen van het project. "Omdat het project al middenin de uitvoeringsfase zit, is het alsof je op een rijdende trein stapt, om dat cliché maar eens te gebruiken. Mijn voorganger Ton heeft me op de fiets het hele werk laten zien en me bij iedere bouwplaats een uitgebreide toelichting gegeven. Dat heeft erg geholpen, moet ik zeggen."
Volle terrassen
Ook leert Joost “zijn” nieuwe stad kennen. "Ik kom uit Lelystad, maar verblijf nu doordeweeks in Groningen. Hoe langer ik hier rondloop en -fiets, hoe enthousiaster ik word. Groningen is best compact, maar ontzettend bruisend. Als je op maandagavond over de Grote Markt wandelt, zitten de terrassen gewoon vol! Ik merk dat vrijwel overal een prettige sfeer hangt. En de nuchterheid van de Groningers, die spreekt me ook aan."
‘Het project veroorzaakt overlast – dat is zeker. Ik kan die overlast niet wegnemen, maar kan wél zorgen dat omwonenden zich gehoord en begrepen voelen.’
Joost van de Beek
Veiligheid
Als projectdirecteur is Joost verantwoordelijk voor het hele project Aanpak Ring Zuid. "Daarin heb ik een aantal speerpunten. De eerste is veiligheid. Omdat we middenin de stad werken, zijn onze bouwplaatsen relatief klein en bevinden ze zich ontzettend dichtbij woningen of wegen. Om ervoor te zorgen dat iedereen ’s avonds weer veilig naar huis gaat, moeten we continu met veiligheid bezig zijn. Dan heb ik het over de veiligheid van onze collega’s, maar ook die van weggebruikers en inwoners van de stad. Ik zal veiligheid dan ook steeds voorop stellen, bij alles wat we doen."
Gehoord en begrepen
Daarnaast vindt Joost het belangrijk om een goede vertegenwoordiger te zijn van de opdrachtgevers van Aanpak Ring Zuid: Rijkswaterstaat, de provincie Groningen en de gemeente Groningen. "Ik wil dat zij zich alle drie door mij vertegenwoordigd voelen. Daarvoor zal ik steeds proberen me in de drie partijen te verplaatsen. Ik wil hun standpunten écht begrijpen, zodat ik snap waarom zij een bepaald standpunt innemen.’ Diezelfde aandacht wil Joost hebben voor omwonenden. ‘Het project veroorzaakt overlast – dat is zeker. Ik kan die overlast niet wegnemen, maar kan wél zorgen dat omwonenden zich gehoord en begrepen voelen."
Aandacht
Tot slot is de projectdirecteur voornemens om zich te richten op de samenwerking met de aannemer, Combinatie Herepoort. "Er staan ons nog de komende jaren nog enkele grote uitdagingen te wachten. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een ongelijkvloers Julianaplein of de verdiepte ligging. Het is mijn doel om ervoor te zorgen dat we dat op een positieve manier doen. Natuurlijk kun je niet continu euforisch zijn. Maar ik vind het belangrijk om af en toe aandacht te hebben voor al het moois dat hier gebeurt."
Trots op elkaar
Tot slot, benadrukt Joost, is een goede samenwerking essentieel. "Aanpak Ring Zuid is één van de meest complexe infrastructurele projecten van Nederland. Het is een project waarbij we iedereen keihard nodig hebben. Gelukkig realiseren collega’s zich dat ook. Als je hier door de gangen loopt, merk je echt dat men trots op het werk is. En als ik na een werkdag naar huis fiets, doe ik dat met een heel goed gevoel. Als je met leuke mensen aan zo’n gaaf project mag werken, dan krijg je daar toch energie van?"
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Vanaf de tweede week van januari kunnen inwoners van Groningen een maand lang meedenken en meepraten met de gemeente over het Geheugenpaviljoen, of een ander kunstwerk in het toekomstige Zuiderplantsoen. Mede op basis van de reacties van inwoners besluit de gemeente of het Geheugenpaviljoen er wel of niet komt, al dan niet in aangepaste vorm.
Op donderdag 21 november en vrijdag 22 november planten we bomen aan bij de parallelweg van de westelijke ringweg (N370) ter hoogte van de Laan Corpus den Hoorn. Hierdoor zijn er verschillende afsluitingen rondom de dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark.
De Meeuwerderbaan is vanaf 18 november voor langere tijd afgesloten vanwege werkzaamheden aan de riolering. De werkzaamheden duren naar verwachting tot mei 2025. Gedurende deze periode is de straat niet toegankelijk voor auto’s en fietsers.