Kunstenaar Henk Vos bouwt met piepschuim: “Vanuit de modder iets moois creëren: het is een kunst wat mensen verzinnen”
“Wat zou het mooi zijn als datgene wat ónder de grond verborgen is, boven de grond weer tot leven komt naast de ringweg," zegt Henk Vos (76). Als beeldhouwer maakt hij sculpturen van grote blokken polystyreen, beter bekend als piepschuim. Hij vertelt: “Wegenbouwers passen polystyreen vaak toe bij het verhogen van bijvoorbeeld een oprit. Van de reststukken die over zijn, maak ik dan weer kunst. Zoals mijn beeld ‘De Man met Vleugels’.
Hout, brons, piepschuim: Henk maakt van verschillende materialen kunst. “In 1973 ben ik als beeldhouwer afgestudeerd aan de academie Minerva. Sindsdien ben ik actief als professioneel beeldend kunstenaar en daarnaast heb ik altijd parttime lesgegeven. Zo gaf ik twintig jaar les in een gevangenis in Veenhuizen, waar we een creatieve afdeling hebben opgezet. Hier werkten we met bewoners aan verschillende kunstvormen: schilderen, tekenen, boetseren, beeldhouwen en pottenbakken. De rest van de tijd was ik in mijn eigen atelier met kunst bezig.”
De Man met Vleugels
Afgelopen jaren werkte Henk aan een speciaal beeld: de Man met Vleugels. “De gedachte achter dat beeld sluit aan bij het realiseren van de ringweg. De aanleg was een enorme puzzel, en daar heb ik bewondering voor. Juist als een proces moeilijk is, kun je creativiteit en positiviteit inzetten om problemen op te lossen. De kracht zit in het fantaseren én bedenken: daarom komen in mijn beeld de vleugels uit het hoofd. Maar vernuft kan niet zonder vieze handen, en vieze handen óók niet zonder het vernuft! De zuidelijke ringweg begon met een fantasie en dat heeft met hard werken geleid tot iets heel moois en iets tastbaars. Ik vind het knap! Vanuit de modder iets moois creëren, dát hebben de makers gedaan.”
‘Vernuft kan niet zonder vieze handen’
Henk vertelt dat er nu twee versies van het beeld zijn. “Het begon met een klein bronzen beeldje dat ik heb uitgewerkt tot een drie meter hoge sculptuur. Het is gemaakt van een groot blok massief piepschuim. Dat materiaal kun je perfect vormgeven met een zaag, een staalborstel en een scherp mes. De afwerking is van papier-maché, gewoon van oude kranten. Dat is kei- en keihard! Ken je die prachtige plafonds in het hoofdstation? Dat is ook allemaal papier-maché. Een geweldig materiaal, maar het kan niet tegen vocht. Als het beeld ooit buiten komt te staan, moet het daarom in brons worden gegoten.”
Creatieve bouwers
“Ik zou het mooi vinden dat wat er onder de grond gestopt is aan piepschuim, boven de grond weer tot leven gewekt wordt. Het beeld laat zien hoe creatief de bouwers tijdens het ringwegproject zijn geweest. Als beeldhouwer werk ik graag met piepschuim en de wegenbouwers hebben nu hetzelfde materiaal gebruikt, om echt iets indrukwekkends te creëren. Wie weet komt het ooit samen. De ringweg en ‘De Man met Vleugels’.”
Vooralsnog zijn er geen plannen om het beeld in Groningen te plaatsen. “Als het beeld ergens in de stad zou komen, in het Zuiderplantsoen bijvoorbeeld of bij het Julianaplein, dan zou dat natuurlijk fantastisch zijn. Maar ik ben door de wol geverfd en weet dat het lastig is. Maar ik vind fantaseren belangrijk, ook zonder einddoel! Anders kun je nooit iets creëren.”
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
In de laatste week van november hadden de werkzaamheden bij de bouw van de Esperantotunnel te maken met een grote tegenslag. Vooralsnog heeft dit geen effect op de planning van de Esperantotunnel en het Zuiderplantsoen.
Via de webcams is de voortgang van het project Aanpak Ring Zuid vanuit de luie stoel te volgen. Nu de werkzaamheden bijna klaar zijn gaan we twee webcams dit jaar nog uitschakelen.
Op 28 november legde fotograaf Raymond Bos drie belangrijke onderdelen van ons project vast: de herinrichting van de Waterloolaan, de aanleg van een deel van het Zuiderplantsoen en de bouw van de Esperantotunnel.