Harry Oosterhof (bewoner Maaslaan): “Nu komt er dan een oplossing waaraan in mijn ogen veel nadelen kleven”
“Heel slecht!”. In twee woorden geeft Harry Oosterhof (72), woonachtig aan de Maaslaan met fraai uitzicht over de zuidelijke ringweg en een nog mooier uitzicht op het Julianaplein, aan hoe hij denkt over de plannen voor de aanpak van de zuidelijke ringweg.
"Nu komt er dan een oplossing waaraan in mijn ogen veel nadelen kleven."
Betrokken
Jarenlang bezocht hij tal van informatiebijeenkomsten over de plannen, en toonde hij zich een zeer betrokken buurtbewoner. Hij vocht als een leeuw tegen de in zijn ogen slechte plannen voor de aanpak van de ringweg. Maar uiteindelijk gaf de Raad van State groen licht voor uitvoering, en zit er, zegt Harry, niets anders op dan zich bij die uitspraak neer te leggen.
Slechte oplossing
“Wat mij betreft is het in het verleden al fout gegaan, toen werd besloten om geen nieuwe weg te maken vanaf Haren richting Euvelgunne, de zogenaamde ‘zuidtangent’. Dat zou in mijn ogen veel beter zijn geweest dan een ringweg, dwars door een grote stad. Een andere optie zou nog zijn geweest een lange tunnel vanaf de Gasunie, net zoals in Maastricht. Maar ook dat is het niet geworden. Nu komt er dan een oplossing waaraan in mijn ogen veel nadelen kleven”, aldus Harry Oosterhof.
Zorgen
Zoals de komst van een geluidswal van vier meter hoog aan de Maaslaan en vermindering van uitzicht. Verder vreest hij meer geluidsoverlast, meer uitstoot van CO2 en dat het ten koste gaat van de gezondheid van veel mensen met longproblemen in de wijk. Harry Oosterhof en zijn echtgenote wonen meer dan dertig jaar aan de Maaslaan. Hij kan zich de bouw van het Julianaplein herinneren, en recent de bouw van viaducten die binnenkort weer gesloopt moeten worden.
Bitter is hij niet: hij heeft gestreden voor andere oplossingen, maar aanvaardt dat het anders is gelopen. Daarom nam hij ook met plezier oliebollen aan van Aanpak Ring Zuid als zeer kleine troost voor overlast. Al benadrukte hij nog wel dat dat aan zijn standpunten niets verandert. “Maar de oliebollen waren heerlijk!”.
(Persbureau Tammeling)
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
“Mijn doel was om mijn afstudeerstage bij het project Aanpak Ring Zuid te doen en dat is gelukt!”, vertelt Jos van der Molen (25). Inmiddels heeft hij de opleiding Built Environment afgerond aan de Hanzehogeschool Groningen en werkt hij als junior integraal faseringscoördinator en werkvoorbereider bij Combinatie Herepoort.
Nu we druk bezig zijn met het aanbrengen van zand bij de Brailleweg, worden de volgende stappen op en rond de A28 en het Julianaplein steeds zichtbaarder. Maar voordat het nieuwe ‘ongelijkvloerse’ Julianaplein gebouwd kan worden, moet er nog veel gebeuren. Tijdens de bouw van het nieuwe Julianaplein moet het verkeer namelijk zoveel mogelijk kunnen doorrijden. Het proces van tijdelijke wegen naar een helemaal nieuw Julianaplein gebeurt daarom in 8 stappen.
In de jaren 60 werd de zuidelijke ringweg aangelegd. De aanleg van de weg had veel impact op de stad en er zijn veel verhalen over te vertellen. Deze week het verhaal van Piet Zijlstra. Hij liep veertig jaar geleden een halfjaar stage bij Rijkswaterstaat in Groningen en vond kortgeleden zijn oude stageverslag weer terug.