canvas-JvK_20131218_Arjen_1

"Een gelukkig man als hij zonder files naar zijn werk kan"

Sanne Heesterbeek20 februari 2014Julianaplein


Het Julianaplein. Het is voor vele forenzen dagelijks weer een verschrikking. Vooral in de ochtend- en avondspits staat het verkeer er regelmatig muurvast. Om opstoppingen te voorkomen en het verkeer vlot te laten doorrijden, wordt het plein ongelijkvloers gemaakt. Hoe kijken forenzen tegen de aanpak van de zuidelijke ring aan? We vroegen het aan Arjen Bergman, die voor zijn werk in Groningen vrijwel dagelijks over het Julianaplein moet.

Bergman (33) woont in Zuidlaren en is accountmanager bij Autolease Groningen op industrieterrein Driebond. Hier werkt hij nu twee jaar en hij is er fantastisch op zijn plek. Hij hoopt er nog heel wat jaren te kunnen blijven en het zou fijn zijn als de reis van en naar zijn werk ook op rolletjes ging.

A7 of A28?

De accountmanager rijdt dagelijks van Zuidlaren naar Groningen. Dan heeft hij de mogelijkheid om langs de A7 of via de A28 te gaan. “Als er geen files staan, is de A28 voor mij het snelst. Maar als ik weet dat het verkeer over een lange afstand stil staat, ga ik over de A7. En dit gebeurt nogal vaak. Op het Julianaplein staat het sowieso altijd vast. Het zou heel prettig zijn als het gewoon een keer doorstroomt. Ik baal ervan dat als ik 25 minuten reistijd heb ingecalculeerd, het 35 minuten worden.”

Uitvoeringsperiode

Over de plannen van Aanpak Ring Zuid heeft hij nog niet veel gehoord. Bij zijn collega’s leeft het ook niet: Bergman is zelf de enige die uit die richting komt. Hij zou blij zijn als de files verdwijnen, maar maakt zich zorgen over de bouwperiode. “Ik ben bang dat er tijdens de verbouwing nog meer opstoppingen ontstaan. Dit zou een drama kunnen worden. Al begrijp ik ook wel dat je soms wat moet opofferen om tot iets goeds te komen. Voor mij is het heel simpel: als de aanpak betekent dat ik zonder files naar mijn werk kan rijden, ben ik een gelukkig man.”

Reactie projectorganisatie

Volgens de verkeersprognoses die zijn gemaakt voor het plan van de ombouw van de zuidelijke ringweg verdwijnen de files bij het Julianaplein. Arjen Bergman zal daardoor na de ombouw van de ringweg een stuk sneller op zijn werk zijn.

Tijdens de verbouwing moet hij wel rekening houden met vertraging op de ringweg. Maar die zal naar verwachting niet meer dan tien minuten bedragen. De aannemer die het werk gaat uitvoeren moet steeds twee rijstroken open houden, in beide richtingen. Samen met de werkgevers in Groningen gaan de drie wegbeheerders in Groningen daarnaast zorgen voor een pakket maatregelen dat de verkeershinder moet beperken. Onder meer door slim te plannen, door het stimuleren van andere manier en tijden van vervoer en door goede bewegwijzering. Rijkswaterstaat, gemeente Groningen en provincie Groningen en werkgevers hebben daarvoor de samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar opgericht. Ook ProRail en de provincie Drenthe doen daaraan mee. Kijk voor meer informatie www.groningenbereikbaar.nl.






Lees ook: