Fotograaf Raymond Bos: ‘Als heel Groningen op één oor ligt, fotografeer ik de harde werkers’
Toen fotograaf Raymond Bos twee jaar geleden langs het werkgebied van Aanpak Ring Zuid fietste, ging zijn fotografiehart sneller kloppen. “Ik dacht: wat zou het gaaf zijn om zo’n groot project in beeld te brengen!” Hij trok de stoute bouwschoenen aan en benaderde het projectteam. Inmiddels heeft Raymond al ruim zesduizend foto’s gemaakt rondom Ring Zuid.
Van het intrillen van damwanden tot nieuw asfalt aanbrengen: Raymond brengt verschillende werkzaamheden zo goed mogelijk in beeld. “Ik heb een technische achtergrond. Na mijn opleidingen voor elektricien en metselaar heb ik een aantal jaren in de bouw gewerkt. Daarnaast fotografeerde ik graag in mijn vrije tijd.” Inmiddels heeft Raymond van z’n hobby zijn werk gemaakt en heeft hij zijn eigen fotografiebedrijf. “Met deze klus komen twee werelden mooi samen!”
Veilig fotograferen
“Als fotograaf stap je niet even simpel de bouwplaats op met je camera”, vertelt Raymond. “Ik draag altijd een bouwhelm, veiligheidsschoenen en een hesje. Bovendien moet je voldoen aan allerlei veiligheidsvoorschriften. Dankzij mijn achtergrond had ik hiervoor al de benodigde certificaten.” Omdat sommige werkzaamheden vooral ’s nachts worden uitgevoerd, staat Raymond regelmatig in het pikkedonker op. “Als heel Groningen op één oor ligt, fotografeer ik de harde werkers van Aanpak Ring Zuid. In de nacht kun je goed spelen met licht, dat geeft een heel andere dimensie aan de foto’s.”
Het perfecte plaatje
Als hoogtepunt van de afgelopen tijd noemt Raymond de aanleg van een bypass aan de Brailleweg ongeveer een jaar geleden. “Tijdens het plaatsen van deze tijdelijke weg gebeurde er veel tegelijkertijd. Lichtmasten werden verplaatst, asfalt aangebracht en rijbaanscheidingen geplaatst. Ik hou wel van die hectiek, ik heb die dag dan ook kilometers gelopen.” De grootste uitdaging om te fotograferen was het intrillen van de eerste damwanden vertelt Raymond. “Dit wilde ik volledig in beeld brengen, maar zelfs met mijn grootste groothoeklens kreeg ik niet het plaatje dat ik wilde. Het had heel wat voeten in aarde om de juiste positie te vinden, uiteindelijk is het wel gelukt gelukkig!”
Kijkje achter de schermen
Als stadjer rijdt Raymond regelmatig over de zuidelijke ringweg. “Ik krijg het project dus van twee kanten mee en ik zie het stap voor stap veranderen. Dat ik anderen met mijn foto’s een kijkje achter de schermen kan geven, is geweldig. Ik vind het mooi dat het mogelijk is om zonder grote afsluitingen zo’n belangrijk knooppunt voor de stad te verbeteren. Ik ben dan ook best trots dat ik als Groninger zo’n groots project in beeld mag brengen!”
Headerfoto: Jeroen van Kooten
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Vanaf donderdag 9 januari kunnen inwoners van de gemeente Groningen een maand lang meedenken en meepraten over het Geheugenpaviljoen in het toekomstige Zuiderplantsoen. Met direct omwonenden gaat de gemeente apart in gesprek.
Dichter Arjen Boswijk, inwoner van De Linie, is gefascineerd door de grote keien die gevonden werden tijdens de werkzaamheden aan Ring Zuid. Deze vondsten inspireren zijn poëzie, waarin hij reflecteert op wat hij ziet en hoort.
De Kerstmarkt aan de Papiermolenlaan op 20 december was zeer geslaagd. Hiermee vierden we de heropening van de Hereweg en de ingebruikname van de Máximaweg. Een impressie van onze fotograaf Jeroen van Kooten.