FC Groningen denkt mee over bereikbaarheid
Voor een succesvolle thuiswedstrijd van FC Groningen is het niet alleen noodzakelijk dat de spelers topfit zijn, maar vooral ook dat de Euroborg uitstekend bereikbaar is. Want de problemen zijn niet te overzien wanneer de 'Hel van het Noorden' niet goed te bereiken is. Vandaar dat FC Groningen de ontwikkeling van de plannen voor de zuidelijke ringweg, en de verdere verbetering van de bereikbaarheid van deze kant van Groningen, scherp volgt. En zelf ook graag meedenkt, en suggesties doet om de Euroborg optimaal bereikbaar te houden, ook tijdens de aanpak van de zuidelijke ringweg.
Om precies te zijn: 22.500 mensen passen er in het stadion van FC Groningen. Wanneer er een wedstrijd is, willen ze allemaal op hetzelfde tijdstip in het stadion zijn. En na de wedstrijd willen al deze mensen het stadion ongeveer tegelijkertijd weer verlaten. Er mag dan ook weinig mis gaan wat betreft de bereikbaarheid van het stadion van FC Groningen. Jaap Kruizenga, manager facilitaire zaken bij FC Groningen, vertelt ons hoe de club tegen de plannen van Aanpak Ring Zuid aankijkt.
Tevredenheid supporters
Jaap Kruizenga woont in Harkstede en is sinds 2002 manager facilitaire zaken. Door zijn liefde voor sport is hij bij de voetbalclub terechtgekomen. Op dit moment is 98% van de supporters tevreden over de stadionbezoekjes, en dat willen ze bij FC Groningen graag zo houden. Daarom is de club goed in gesprek met onder andere de projectorganisatie Aanpak Ring Zuid en met Groningen Bereikbaar. Dat is de samenwerkingsorganisatie die Groningen bereikbaar moeten houden de komende jaren, als er achtereen wordt gewerkt aan wegen, bruggen, stations en sporen. De toegang tot de wedstrijden van de FC moet, ook tijdens die werkzaamheden, soepel verlopen.
Bereikbaarheid stadion
Op doordeweekse dagen is het stadion altijd wel goed bereikbaar. Het gaat FC Groningen vooral om de wedstrijddagen. Dan komen er meer dan 20.000 supporters/sponsoren richting de Euroborg, die allemaal tegelijk naar binnen willen. Ook hulpdiensten moeten het stadion goed kunnen bereiken wanneer er een incident plaatsvindt.
Voor mensen die via het Julianaplein komen, is het belangrijk dat ze niet voor het stoplicht hoeven te wachten en in één keer door kunnen rijden. Daarnaast gaat het ook om de situatie rondom de Boumaboulevard. “Op wedstrijddagen komen er niet alleen heel veel auto’s naar de Euroborg, maar ook veel fietsers en voetgangers”, zegt Kruizenga. “Op bepaalde punten moeten deze groepen elkaar kruisen. Dan kun je nog zo’n mooie weg hebben, maar als je auto geblokkeerd wordt door een groep voetgangers heb je daar niks aan. Hier moet goed naar gekeken worden. Een mogelijke oplossing is het plaatsen van een fietsers- en voetgangersbrug over de autoweg.“
Openbaar vervoer
FC Groningen probeert haar supporters te stimuleren om niet met de auto te komen. “Dat doen we via de website en door middel van social media. Daarnaast werken wij samen met Arriva. Die zorgt er voor dat bussen van Hoogkerk, Kardinge en Haren naar het stadion rijden voor 3 euro. Dat is goedkoper dan de parkeerkosten bij het stadion. Verder scheelt het heel veel als reizigers die met de auto komen op tijd geïnformeerd worden over werkzaamheden en files. Als ze dat soort dingen op tijd weten, kunnen ze nog besluiten om op een andere manier te komen. Daarover zijn we in gesprek met Groningen Bereikbaar. Er kunnen bijvoorbeeld digitale borden met informatie op verschillende plekken langs de weg geplaatst worden.”
Bereikbaarheid tijdens de bouw
Kruizenga benadrukt het belang van goede oplossingen voor de bereikbaarheid van het stadion tijdens de bouwfase van de zuidelijke ringweg. “Het gaat niet om een paar weken, maar om een aantal jaren. Dat is op dat moment de permanente situatie voor ons. Tijdens die jaren moet het allemaal perfect geregeld zijn. En daar denken we graag in mee.”
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op maandag 15 juni om 22.00 uur gaat de afrit van de zuidelijke ringweg bij de Lübeckweg voor enkele jaren dicht. Deze afrit bij Dagblad van het Noorden vervalt vanwege de werkzaamheden op en rond het Europaplein. Na de afsluiting van de afrit kan het verkeer vanuit de richting Hoogezand de Europaweg nog op drie manieren bereiken (zie afbeelding onderaan dit artikel). Ten eerste via knooppunt Westerbroek, richting centrum (over de 'oude A7'). Ten tweede via de afrit bij de Osloweg (afrit 38 Groningen-Zuidoost), de Osloweg en de Lübeckweg. De derde optie is via de oostelijke ringweg en de Sontbrug. De afrit Lübeckweg/Euroborg komt in de eindsituatie terug, maar dan iets oostelijker aan de Lübeckweg.
De afsluiting van de afrit van de zuidelijke ringweg bij de Lübeckweg is twee weken uitgesteld. De afsluiting stond gepland op dinsdag 2 juni om 22.00 uur. Voor de voorbereidingen van de werkzaamheden die we na de afsluiting uitvoeren, is meer tijd nodig. Wanneer en hoe laat de afrit precies dicht gaat wordt later op deze website bekendgemaakt.
Voor hulpdiensten geldt dat elke seconde telt. Hoe werkt dat als je regelmatig te maken krijgt met omleidingen op belangrijke uitvalswegen? Max Jorritsma van Brandweer Groningen vertelt hoe hij samen met Aanpak Ring Zuid zorgt voor zo min mogelijk hinder in de aanrijtijden.