Een duik in het diepe met Edwin Hooghiemstra: "Onder water ben je als duiker alleen. Dat is leuk, maar in het begin ook spannend”
De werkzaamheden voor Aanpak Ring Zuid vinden niet alleen plaats boven de grond. Ook onder water zijn duikers van Aquatech-Diving druk bezig met allerlei werkzaamheden op het gebied van onderhoud en inspecties.
Een van die duikers is Edwin Hooghiemstra. Hij zit inmiddels al zeven jaar in het vak. “Vroeger wilde ik altijd al onderwaterlasser worden”, vertelt Edwin. “Hiervoor werkte ik als constructiebankwerker, maar tussen vier muren werken was niet helemaal mijn ding. Op een gegeven moment dacht ik: misschien kan ik mijn werkzaamheden wel onder water voortzetten.” En zo geschiedde. “Ik volgde een opleiding van zes maanden in Noorwegen en leerde van alles over de werking van de duikapparatuur.” Bijvoorbeeld over luchttoevoer en natuurkundige zaken, zoals luchtdrukverschillen onder water. “Maar het echte werk leer je pas als je je duikbrevet hebt en bij een bedrijf aan de slag gaat”, voegt Edwin eraan toe.
Geen zicht
Tijdens de werkzaamheden onder water ben je als duiker alleen. “Dat is leuk, maar in het begin ook spannend”, vindt Edwin. “Je krijgt aan het oppervlak de instructies, maar eenmaal in het water verandert de situatie. Je hebt namelijk geen zicht en weet niet wat noord of zuid is.” Gelukkig hebben de duikers hier een oplossing voor. “Zo kunnen de collega’s boven water aan de richting van onze luchtbellen zien welke kant we op lopen.” Daarnaast maken duikers ook gebruik van een zoekstok, om aan te geven welke kant ze opgaan.
Veiligheid en communicatie
Hoewel Edwin als duiker in zijn werkzaamheden alleen is, is hij dat als het gaat om de communicatie en waarborging van de veiligheid niet. “In een duikploeg ben je altijd met drie man”, legt Edwin uit. “De duikploegleider blijft aan het oppervlak en regelt de communicatie en luchtvoorziening. En de andere duiker kan je in geval van nood naar het oppervlak halen.” Om de veiligheid te waarborgen, hebben de duikers voorafgaand aan hun werkzaamheden altijd een overleg. “Dan nemen we bijvoorbeeld door wat er fout kan gaan en wat je dus niet moet doen tijdens de klus. We doen geen handeling die we niet hebben afgesproken. Als iedereen dat heeft begrepen, kunnen we aan de slag.” Voor de communicatie heeft de duiker een microfoon in zijn duikhelm. Daardoor kan de duikploegleider hem horen ademen. “Ik hoor mijn duiker altijd. En zodra ik hem niet meer hoor, geef ik via de slang waaraan hij vastzit lijnsignalen door. Vier keer een lijnsignaal betekent nood en dan moet hij naar boven komen.”
Werken op 16 meter diepte
Voor Aanpak Ring Zuid werken de duikers van Aquatech-Diving onder andere aan de waterdichte bouwkuip voor de verdiepte ligging. Het is een klus op 16 meter diepte. Edwin: “We maken de damwanden schoon zodat het onderwaterbeton er straks goed op aansluit. Daarnaast staan de duikers stand-by voor de mannen die het onderwaterbeton gieten. “Als materiaal in het water valt, duiken wij erachteraan om het op te halen”, aldus Edwin. Ook kan het gebeuren dat slib ophoopt tussen losse elementen van de constructie onder water. “Als slib zich ophoopt, kan er een lekkage ontstaan. Wij halen in dat geval het slib weg en drukken er vers beton in. Dan komt het allemaal weer goed.”
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
In het weekend van vrijdag 6 december tot maandagochtend 9 december werken we aan beide kanten van de N7 aan de oostzijde van de stad, tussen knooppunt Euvelgunne en Westerbroek. We pakken de laatste restpunten aan en voeren betonreparaties uit.
Na de aanleg van de zuidelijke ringweg eind jaren ’60 raakte de H.L. Wichersstraat geïsoleerd van de rest van de wijk de Oosterpoort. De 400 bewoners van deze straat dienden een verzoekschrift bij het college van B&W in voor een onderdoorgang in het Meeuwerderbaanviaduct.
Onze fotograaf Raymond Bos is op pad geweest en heeft foto's gemaakt van de werkzaamheden bij de Hereweg en de Máximaweg. De planning is dat de Hereweg en de Máximaweg op 20 december opengaan.