Arjen Boswijk_HD_dec 2024_door Nienke Maat-3

Dichter Arjen Boswijk: ‘Zo’n oeroude kei in het Zuiderplantsoen, dat lijkt me geweldig’

Carmen7 januari 2025Zuiderplantsoen


Als bewoner van de wijk De Linie én als dichter zit Arjen Boswijk boven op het werk van Ring Zuid. Natuurlijk heeft hij overlast van de bouw ervaren, maar hij is heel enthousiast over de bodemschatten die door het graafwerk naar de oppervlakte kwamen. Nu verheugt hij zich op het nieuwe Zuiderplantsoen. Hij maakte er al vele gedichten over, “want zo gaat dat bij mij. Wat ik zie of hoor, gaat werken in mijn hoofd.”

Vooral de grote keien die gevonden zijn, spreken tot Arjens verbeelding. “Als kind heb ik een tijdje in Meppel gewoond. Mijn vader nam mij mee naar de hunebedden door heel Drenthe. Ik was enorm gefascineerd door die enorme stenen en wat mensen daarmee ooit konden bouwen. Die fascinatie is mijn hele leven gebleven. Voor de verdiepte ligging van de ringweg moest er natuurlijk veel worden gegraven. Dan komt er ook veel omhoog! De grote stenen die nu naar boven gekomen zijn, hebben eeuwenlang onder de grond gelegen. Ze zijn in de laatste ijstijd vanuit Scandinavië traag naar ons toegerold. Hier hebben ze al die tijd stil in de bodem gelegen. Dat soort gedachten vinden bij mij een weg naar het papier.”

Van onzinnige vragen tot gedicht

Naast liefde voor geschiedenis zat ook liefde voor taal en poëzie er al vroeg in bij Arjen. Hij was nog in opleiding tot leerkracht voor de basisschool toen hij een lezing van een dichter bijwoonde. “Hij legde uit hoe je kinderen poëzie leert schrijven. Dat heeft bij mij iets in werking gezet. Ik heb het daarna altijd gebruikt in mijn werk in het onderwijs.” Hoe werkt dat dan precies? “Dan liet ik de kinderen bijvoorbeeld een beeld van een hond zien en stelde daar vragen over, ook heel onzinnige vragen. ‘Wat ziet deze hond?’, ‘waar denkt hij aan? of ‘wat ziet hij níet?’ Daar rollen dan de prachtigste woorden en zinnen uit. Oudere kinderen geef ik wat tips en regels mee, zoals: herhaal een mooie zin, dan krijgt het gedicht ritme. Er zijn in al die jaren 25 bundels verschenen met gedichten die ik met kinderen heb gemaakt”, vertelt Arjen enthousiast.

"Gedichten kunnen je ergens en misschien wel overal brengen.”

Poëzie als ‘therapie’

Dezelfde methode gebruikt Arjen voor zijn eigen gedichten. “Ik zie iets en stel mezelf ook die vragen. Aan de hand van de antwoorden ga ik schrijven, soms heel snel, tot er bijvoorbeeld wel 150 zinnen op papier staan. Dan ga ik schrappen, ik bewaar de mooiste woorden en zinnen. Voor mij is het echt een manier om dingen in het leven te verwerken. Dus ook alles wat er rond de Aanpak Ring Zuid is gebeurd: graven, trillen, wegafsluitingen, maar ook het mooie moment van de opening. Het was heel bijzonder om over de nieuwe weg en door de verdiepte ligging te wandelen.”

Nieuw plantsoen is mooi vooruitzicht

Naar de volgende stap in het project Aanpak Ring Zuid kijkt Arjen al uit. “We krijgen hier een prachtig Zuiderplantsoen. Dat hadden we niet, het maakt wat mij betreft veel goed. Ik heb al de nodige beelden in mijn hoofd. Ik houd van kunst en zou graag zien dat daar ruimte voor is. Natuurlijk hoop ik ook dat zo’n grote, eeuwenoude kei een plek krijgt in het plantsoen!”

Arjen Boswijk_HD_dec 2024_door Nienke Maat-2
Arjen op zijn werkplek thuis. Foto: Nienke Maat.

Wind is een zucht

Toen Arjen een keer de mooiste dichtregels van groep 5 over de wind naar Gerrit Hiemstra stuurde, las de weerman ze voor op tv: Wind is een zucht / uit de lucht / Hij blaast op het strand / en laat mijn haren wapperen / er is wind / als de weerman het zegt. Prachtig toch? Zo zie je maar: gedichten kunnen je ergens en misschien wel overal brengen.”






Lees ook: