canvas-JvK_20150204 _VanEedenstraat_2

Bij u in de straat (4): Van Eedenstraat

Sanne Heesterbeek23 februari 2015Julianaplein


Wat betekent het plan voor de zuidelijke ringweg voor de straat waarin u woont? Deze rubriek maakt dat duidelijk, in woord en beeld. In aflevering 4: de Van Eedenstraat.

De Van Eedenstraat ligt in De Wijert-Noord, aan de westkant van de Vondellaan. De straat heeft twee haakse bochten, zodat beide uiteinden van de straat uitkomen op de Van Schendelstraat. Ten westen van de straat ligt de A28.

,24846296Kaart_Van_Eedenstraat_Google_maps
De Van Eedenstraat (rood gemarkeerd). Bron: Google Maps.

De straat vroeger

De Wijert is vernoemd naar huis De Wiart, dat vroeger ongeveer op de plek van de huidige Helperwestsingel stond. Dit versterkte huis wordt voor het eerst in het begin van de 16e eeuw genoemd en is in 1672 door de troepen van Bommend Berend verwoest.

De wijk De Wijert bestaat uit twee delen. De Wijert-Noord is aangelegd in de jaren ’60, De Wijert-Zuid in de jaren ’70. De Wijert-Noord geldt als hoogtepunt in de stadsuitbreiding van na de oorlog. Het is de eerste nieuwbouwwijk in Groningen waarbij consequent de ‘wijkgedachte’ is toegepast. Het idee was dat de bewoners in hun eigen wijk alles konden kopen wat ze nodig hadden. Daarom is er in de wijk ruimte gemaakt voor tientallen winkels, zoals bakkerijen, slagerijen en groentezaken. Toen de supermarkten steeds belangrijker werden, werden deze locaties overbodig.

De woningen in de Van Eedenstraat zijn opgeleverd in 1964. Er kwamen 44 woningen beschikbaar voor Molukse gezinnen. In 2014 werd het 50-jarig bestaan van de Molukse gemeenschap in De Wijert gevierd.

De straten in De Wijert zijn vernoemd naar Nederlandse schrijvers. De Van Eedenstraat is vernoemd naar Frederik van Eeden (1860-1932), die in 1900 zijn belangrijke roman ‘Van de koele meren des doods’ schreef.

MHM01_F998467 van eedenstraat
De Van Eedenstraat, op de oostelijke hoek met de Van Schendelstraat, kort na de oplevering van de woningen in 1964. Bron: Moluks Historisch Museum.

De straat nu

De Van Eedenstraat bestaat uit drie rijen eengezinswoningen en één rij portiekwoningen. Op de westelijke hoek van de Van Eedenstraat met de Van Schendelstraat staat sinds 1995 de huidige Molukse Evangelische Kerk.

,7736690Van_Eedenstraat_-_mei_2014
De Van Eedenstraat in de huidige situatie, vanuit zuidelijke richting. Linksvoor de Molukse Evangelische Kerk. Tussen de bomen zijn nog net de blauwe ANWB-borden van de A28 zichtbaar. Bron: Google Maps.

De straat na de ombouw

De Van Eedenstraat zelf verandert niet. Wel krijgt de A28 op deze hoogte een nieuwe afrit naar het centrum. Door deze nieuwe afrit komt de weg hier iets dichter bij de woningen en de Molukse Evangelische Kerk te liggen. Om toch voldoende ruimte tot de bebouwing te houden, is het oorspronkelijke plan (OTB) aangepast. Zo wordt de A28 zelf iets naar het westen opgeschoven. Ook wordt de weg iets compacter gemaakt dan eerst de bedoeling was. En de afrit daalt sneller naar maaiveldniveau, zodat de afrit minder in het zicht ligt. De A28 en de afrit krijgen stiller asfalt dan nu. Door dit stillere asfalt en door het plaatsen van een geluidsscherm blijft de geluidsoverlast bij alle woningen onder de wettelijke toetswaarde. Het geluidsscherm wordt aan beide kanten (wijk en afrit) aangekleed met groen. De uitwerking hiervan en de precieze inrichting van de openbare ruimte gebeurt door de aannemer, in overleg met de kerk en de bewoners.

,3129781Van_Eedenstraat_-_Plankaart_toekomstige_situatie
Plattegrond van de toekomstige situatie, met de nieuwe A28-afrit ter hoogte van de Van Eedenstraat.

Bolfoto A28 - Julianaplein GR

Bolfoto Van Eedenstraat GR

JvK_20150204 _VanEedenstraat_2
Foto: Jeroen van Kooten

Door: Persbureau Tammeling

Zus en Amath Lesteluhu wonen al zo’n 50 jaar in de Van Eedenstraat. Als ze uit hun raam kijken, dan zien ze in de verte de zuidelijke ringweg. Natuurlijk hebben ze zich verdiept in de plannen. “We zijn het er niet mee eens, maar we laten het maar op ons afkomen”, zegt Zus Lesteluhu.

In de plannen komt er vlak bij de Van Eedenstraat een afrit van de A28. Zus en Amath zullen daar zelf niet zoveel last van hebben. “We hebben de woningcorporatie al langs gehad en we krijgen allemaal nieuwe ramen. Geluidsoverlast hebben we dus niet. Maar voor de mensen verderop is het wel vervelend, want die hebben de auto’s straks bijna in hun tuin rijden”, zegt Zus. “Bovendien schijnt het verkeer bij ons in de buurt toe te nemen.”

Bijeenkomsten

Samen bezochten ze regelmatig bijeenkomsten. “Het is goed om uitleg te krijgen over de plannen”, vindt Zus. “Je kunt er spreken met de woningcorporatie en we hebben zelfs eens een longarts op bezoek gehad.”

“Er verdwijnt ontzettend veel groen. Ze gaan allemaal bomen omkappen. We hadden een ontzettend mooi paadje langs de ringweg, waar we bijna dagelijks gingen wandelen. Er lopen daar ook veel buurtbewoners met een hond. Het zou heel erg jammer zijn als dat paadje verdwijnt. Bovendien komt de afrit ook vlakbij een voetbalkooi. Al die uitlaatstoffen zijn dus ontzettend ongezond voor de kinderen die er elke dag spelen.”

Zus en Amath vragen zich ook af hoe ze nu straks het snelst de stad in kunnen komen. “We gaan altijd lopend de stad in en met alle veranderingen moeten we een veel langere route lopen. Zonde! We moeten nog maar eens goed kijken, wat straks de snelste route is.”

“Jammer dat er zo veel groen verdwijnt”

Zus en Amath Lesteluhu

Wijkje

Hoewel Zus en Amath het jammer vinden dat er veel gaat veranderen voor hun kleine wijkje, blijven ze er wonen. “We wonen hier al zo lang in dit huis en we gaan op deze leeftijd niet meer verhuizen”, zegt Zus. “Ik weet wel dat anderen wel die plannen hebben. Verder kun je alleen maar proberen zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen. Dat er veel protest is in de buurt, snappen we dan ook wel. Wij zijn ook ooit op het stadhuis geweest om te vertellen dat we het er niet mee eens zijn.”

Dat er wat aan de ringweg moet gebeuren, snapt het echtpaar wel. “Er zijn alleen ook andere oplossingen geopperd, die beter en veiliger waren. Ze hebben daar heel lang niet naar geluisterd en dat is jammer. Er zijn onlangs een paar dingen gewijzigd, maar het had beter gekund.”

Reactie projectorganisatie

Meneer en mevrouw Lesteluhu hebben gelijk dat voor de ombouw van de zuidelijke ringweg bomen gekapt moeten worden. Maar voor elke boom die verdwijnt, komt er een nieuwe terug. Het wandelpad dat achter de woningen langs de ringweg loopt, blijft bestaan. Dit pad wordt goed in de omgeving ingepast. De fiets- en wandelroute naar de binnenstad verschuift iets naar het westen. In het verlengde van de Vondellaan komt namelijk een breed, nieuw en goed verlicht pad voor fietsers en wandelaars, langs de Brailleweg en het Noord-Willemskanaal. Deze route vervangt de huidige wandel- en fietsroute voor het Gomarus College langs en via het Hoornsediep.






Lees ook: