Steward Mike Tolenaar: "Wij zijn een soort haarlemmerolie binnen het project"
Hij is nog maar twee maanden als steward aan de slag, maar nu al wordt Mike Tolenaar door bewoners en ondernemers aan z'n mouw getrokken bij vragen en ideeën. Samen met collega Cees Heuvingh is hij in de buurt het aanspreekpunt van Aanpak Ring Zuid. ‘’Binnen de beschikbare kaders probeer ik mijn uiterste best te doen om oplossingen voor betrokkenen te bedenken.’’
Op 26 augustus begon Mike aan zijn eerste dag als steward voor Aanpak Ring Zuid. Een functie die hem op het lijf geschreven is. "Ik heb veel ervaring met organiseren, het helpen oplossen van problemen en het werken als gastheer, onder andere vanuit de luchtvaart. Die rol past bij mij. Ik vind het een uitdaging om samen met mensen op zoek te gaan naar oplossingen, waar betrokkenen mee vooruit kunnen. Cees en ik voelen ons dan ook wel enigszins de smeerolie binnen dit project, of de haarlemmerolie om allerlei kleine probleempjes op te lossen."
Onder de indruk
Zelf rijdt Mike regelmatig over de zuidelijke ringweg bij Groningen, waarbij hij de werkzaamheden natuurlijk wel gedeeltelijk ziet. Maar de daadwerkelijke omvang van het project is hem in de afgelopen maanden door zijn taak als steward veel duidelijker geworden. "Ik ben erg onder de indruk van de enorme organisatie, die ervoor moet zorgen dat alles gerealiseerd wordt. Het is echt ongelooflijk hoeveel mensen voor en achter de schermen werken aan de nieuwe weg. Aan mij de eer om samen met mijn collega Cees in de buurt één van de gezichten van dit megaproject te zijn."
Zo kom je nog eens ergens
Om contact te leggen met bewoners is Mike zo veel mogelijk aanwezig in de wijken. Hij gaat naar bewonersavonden, is present bij informatiebijeenkomsten en gaat op pad om gesprekken met bewoners en ondernemers aan te knopen. "Een paar weken geleden ben ik bijvoorbeeld bij veel van de bedrijven aan de Kieler Bocht langs geweest.Daar gaan we namelijk binnenkort, in voorbereiding op een uiteindelijke nieuwe toe- en afrit, alvast een duiker als faunapassage plaatsen. Daarvoor moeten we onder andere de weg drie dagen afsluiten, wat natuurlijk vervelend is voor deze bedrijven. Dus ben ik daar langs gegaan om ze te informeren en uit te nodigen voor een informatiebijeenkomst, waar onder andere de beste oplossing qua bereikbaarheid voor iedereen werd besproken.”
'Door goed te luisteren en in gesprek te gaan, kunnen onbegrip en ergernis verminderen.'
Mike Tolenaar (steward)
Goed luisteren
Een oplossing vinden waar iedereen honderd procent tevreden mee is, zal overigens niet altijd lukken, geeft Mike eerlijk toe. "Maar door goed te luisteren en in gesprek te gaan, kunnen onbegrip en ergernis verminderen", weet hij uit ervaring. ‘’En ik ga natuurlijk geen gouden bergen beloven, maar doe altijd wel mijn uiterste best om een oplossing te vinden voor de mensen waarmee ik te maken krijg.”
Het totaalplaatje
Die nuchtere aanpak wordt gewaardeerd, merkt Mike in de praktijk. “Mensen vinden het fijn dat ze met klachten en vragen bij Cees en mij terecht kunnen. En ik nodig mensen altijd graag uit in het Paviljoen aan de Muntinglaan, waar we onder andere een prachtige maquette hebben staan met het beoogde eindresultaat. Wanneer mensen dat totaalplaatje zien, begrijpen ze vaak beter waarom er voor hun huis wordt gewerkt. Die maquette is echt een plus in onze communicatie."
Benieuwd naar de maquette of wil je kennismaken met Mike, die daar regelmatig aanwezig is? Kom naar Paviljoen Ring Zuid aan de Muntinglaan 2. Je bent van harte welkom van woensdag tot en met zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
In de laatste week van november hadden de werkzaamheden bij de bouw van de Esperantotunnel te maken met een grote tegenslag. Vooralsnog heeft dit geen effect op de planning van de Esperantotunnel en het Zuiderplantsoen.
Via de webcams is de voortgang van het project Aanpak Ring Zuid vanuit de luie stoel te volgen. Nu de werkzaamheden bijna klaar zijn gaan we twee webcams dit jaar nog uitschakelen.
Op 28 november legde fotograaf Raymond Bos drie belangrijke onderdelen van ons project vast: de herinrichting van de Waterloolaan, de aanleg van een deel van het Zuiderplantsoen en de bouw van de Esperantotunnel.