Hoe maak je betonnen kunstwerken onder viaducten? Hoe dan?
Op een aantal plekken onder de zuidelijke ringweg kun je ze bewonderen: betonnen kunstwerken die niet alleen de stad mooier maken, maar ook de rijke geschiedenis ervan laten zien. Maar hoe worden ze eigenlijk gemaakt?
Het kiezen van de juiste afbeelding
De creatie van betonkunst begint met een belangrijke stap: het kiezen van de juiste afbeelding. Hierbij houden we rekening met de omgeving en historie van de omgeving. Zo zie je bijvoorbeeld onder het viaduct Europaplein een mooie herinnering aan de winst van de KNVB Beker door FC Groningen in 2015. En brengt de afbeelding onder het viaduct aan de Paterswoldseweg je terug naar de bevrijding in 1945.
Het vormen van de afbeelding
Na het kiezen van de juiste afbeelding gaan we naar de fabriek waar we deze betonnen panelen laten maken. De panelen worden dus niet op locatie gemaakt. De fabrikant maakt gebruik van een speciale techniek om de afbeelding zichtbaar te maken.
Voor het aanbrengen van de afbeeldingen op het beton, wordt een speciale folie met betonvertrager gebruikt, waardoor het beton op die plek langzamer uithardt. Zodra het paneel is uitgehard, wordt het schoongespoten met een hogedrukreiniger. Dit onthult het patroon van de afbeelding en brengt het kunstwerk echt tot leven.
Beschermen en plaatsen van het kunstwerk
De laatste stap is het aanbrengen van een speciale coating op het kunstwerk. Deze coating zorgt ervoor dat de afbeelding schoongemaakt kan worden wanneer deze vuil wordt of door graffiti wordt aangetast. Maar dit proces brengt ook uitdagingen met zich mee, aangezien het krachtige water van de hogedrukreiniger steeds een klein laagje van de afbeelding kan wegnemen. Als alle panelen klaar zijn, wordt het kunstwerk in losse panelen naar de locatie vervoerd en daar met behulp van een kraan bevestigd.
Een unieke beleving
Het maken van betonnen kunstwerken is een bijzonder proces waarin verschillende technieken, vakmanschap en creativiteit samenkomen. Deze kunstwerken maken de stad niet alleen een stukje mooier, maar vertellen ook verhalen over de historie van de stad. Of je nu inwoner bent of bezoeker, de betonnen kunstwerken laten je de stad op een unieke manier beleven!
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Vanaf de tweede week van januari kunnen inwoners van Groningen een maand lang meedenken en meepraten met de gemeente over het Geheugenpaviljoen, of een ander kunstwerk in het toekomstige Zuiderplantsoen. Mede op basis van de reacties van inwoners besluit de gemeente of het Geheugenpaviljoen er wel of niet komt, al dan niet in aangepaste vorm.
Op donderdag 21 november en vrijdag 22 november planten we bomen aan bij de parallelweg van de westelijke ringweg (N370) ter hoogte van de Laan Corpus den Hoorn. Hierdoor zijn er verschillende afsluitingen rondom de dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark.
De Meeuwerderbaan is vanaf 18 november voor langere tijd afgesloten vanwege werkzaamheden aan de riolering. De werkzaamheden duren naar verwachting tot mei 2025. Gedurende deze periode is de straat niet toegankelijk voor auto’s en fietsers.