In de toekomst gaat de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg onder het Oude Winschoterdiep door. Het kanaal blijft bestaan, maar op de plek van de ringweg is het water minder dan een meter diep.
Het Oude Winschoterdiep is, zoals de naam al verraadt, een oud gedeelte van het kanaal tussen Groningen en Winschoten. Tot in de jaren vijftig eindigde het kanaal in Groningen in de Oosterhaven. Bij de reconstructie van het kanaal (1954-1956) is het deel in de stad Groningen verlegd naar het oosten. Het kanaal eindigt nu in de handelshavens, in het verlengde van het Van Starkenborghkanaal. De oude westelijke tak heet sindsdien Oude Winschoterdiep.
Niet bevaarbaar
Het Oude Winschoterdiep is al tientallen jaren niet meer bevaarbaar, door de twee vaste, lage bruggen over het kanaal, ter hoogte van de Meeuwerderbaan. De meest noordelijke brug blijft behouden. Dat betekent dat het kanaal onbevaarbaar blijft. Wat wel verandert: nu gaat de zuidelijke ringweg nog over het kanaal heen, straks gaat de ringweg onder het kanaal door.
Verdiepte ligging
De zuidelijke ringweg wordt voor een deel verdiept aangelegd. Autoverkeer vanaf het Julianaplein rijdt straks onder de Hereweg door de verdiepte ligging in. Ruim een kilometer verderop komt de ringweg weer omhoog. Daarbij gaat de ringweg nog net onder het Oude Winschoterdiep door. Vlak daarna komt de ringweg weer bovengronds. Het kanaal blijft dus behouden, maar op de plek van de ringweg is het minder dan een meter diep. Hoe meer naar het oosten, hoe ondieper het kanaal wordt.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op 14 november zijn er weer luchtfoto's gemaakt door Rijkswaterstaat. De foto's geven een goed overzicht van de voortgang van de werkzaamheden.
Sinterklaas komt zaterdag met de boot aan in Groningen. Ga je dit weekend ook naar de stad, maar dan met de auto, houd er dan rekening mee dat er dit weekend enkele wegomleidingen zijn.
De bietencampagne is momenteel in volle gang. Per dag rijden er maar liefst duizend vrachtwagens met suikerbieten naar de suikerfabriek in Hoogkerk, zegt Henk Mantingh van Cosun Beet Company.