canvas-verbindingsweg Brailleweg Hereweg 2030

STRAKS – Máximaweg

John14 oktober 2024Julianaplein


De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus, waardoor er veel verandert in de stad. Wist je bijvoorbeeld dat er een nieuwe weg langs de ringweg komt om de Hereweg bereikbaar te houden? Deze weg, vernoemd naar koningin Máxima, gaat eind 2024 open.

In het verleden had de zuidelijke ringweg op- en afritten bij de Hereweg. Deze zijn nu verdwenen als gevolg van het verdiept aanleggen van de ringweg tussen de Hereweg en het Europaplein. Toch blijft de Hereweg vanuit alle richtingen bereikbaar. Dat komt door de aanleg van een nieuwe weg: de Máximaweg. Deze weg met tweerichtingsverkeer komt aan de noordzijde van de ringweg, tussen de Brailleweg en de Hereweg. De planning is dat de Máximaweg eind december 2024 open gaat.

Routes

Kom je vanuit de richting Drachten, Assen of Hoogezand en wil je naar de Hereweg? Volg dan vanuit al deze richtingen de borden met Groningen Centrum. Je kunt dan via de ovale rotonde bij de Brailleweg de Máximaweg bereiken.

20241014 Maximaweg naar Hereweg 170811
De Máximaweg in het oranje (uiteraard). In donkerblauw de routes naar de Máximaweg vanuit Assen, Drachten en Hoogezand. De Máximaweg komt uit op de Hereweg.

Kom je vanaf de Hereweg? Je kunt dan via de Máximaweg naar de ovale rotonde bij de Hereweg rijden. Vanaf hier kun je naar de A28 (richting Haren/Assen) of onder het viaduct door linksaf, richting Hoogkerk/Drachten of richting Hoogezand.

20241014 Maximaweg vanaf Hereweg 170811
De routes vanaf de Hereweg en de Máximaweg (oranje) richting Drachten, Assen en Hoogezand.

Geluidsschermen

De maximumsnelheid op de Máximaweg wordt 50 km/uur. Volgens de verkeersprognoses die gemaakt zijn voor het Tracébesluit (2014) rijden er in de toekomst per etmaal circa 10.500 auto’s over deze weg. De weg wordt goed ingepast in de omgeving. De weg krijgt stil asfalt en komt zo ver mogelijk van de bebouwing aan de Maaslaan te liggen, zo dicht mogelijk tegen de zuidelijke ringweg aan. Langs de Máximaweg komen geluidsschermen met klimplanten. Ook ’s winters geeft dit een overwegend groen beeld.




verbindingsweg Brailleweg Hereweg 2030
verbindingsweg Brailleweg Hereweg 2013

Links van de oranje balk de oude situatie (2013), rechts de toekomstige situatie met de Máximaweg. Beweeg de oranje schuif naar links en rechts om de verschillen te zien.


Lees ook: