Het Viadukt is een begrip in de Groninger popmuziekscene. Elke week komen er bandjes oefenen en er worden regelmatig concerten gegeven. Inmiddels is Het Viadukt alweer bijna acht jaar gevestigd aan de Euvelgunnerweg. De geschiedenis van het oefenruimtecomplex begint echter al eind jaren ’60, na het gereedkomen van de zuidelijke ringweg.
Eind jaren zestig werd de oude zuidelijke ringweg aangelegd. Onder het viaduct bij de Meeuwerderbaan werden verschillende ruimtes gebouwd. De grootste ruimte, gelegen aan de zijde van de H.L. Wichersstraat, was bestemd voor muziek en jeugd en werd in 1973 geopend. In de volksmond werd deze ruimte al snel ‘beatbunker’ genoemd. De ruimtes werden gebruikt als oefenruimte, poppodium en ‘top 40-centrum’. Maar de buren begonnen al snel te klagen over de herrie, want het was slecht gesteld met de isolatie van de bunker. Het jongerenhonk sloot daardoor al snel zijn deuren.

De Bunker
De bunker stond enkele jaren leeg totdat het in 1978 uit protest werd gekraakt door een groep Surinaamse drugsgebruikers. De gemeente stond dit tijdelijk toe onder controle van Stichting voor Surinamers in Groningen (SSG). Inmiddels werd de ruimte ‘De Bunker’ genoemd. Maar de overlast nam toe en de SSG verloor de controle en trok zich per 1 januari 1980 terug als beheerder. De heroïnedealers hadden De Bunker overgenomen. De overlast van de twee- tot driehonderd dagelijkse bezoekers nam steeds verder toe en de instanties zaten met de handen in het haar.
Op 9 november 1981 viel de politie De Bunker binnen. Dertig agenten arresteerden alle 83 aanwezigen, bijna allemaal drugsgebruikers. Na de actie werden de ingangen dichtgemetseld en de deuren dichtgelast. Voor de buurt, waar vrijwel alle gezinnen waren weggetrokken, betekende dit een belangrijke verandering: de rust was terug.

Het Viadukt
Niet lang daarna wees de gemeente de ruimte toe aan het Popburo, een non-profit boekings- en belangenbureau voor popgroepen en podia. De ruimte mocht worden gebruikt als oefenruimtecomplex voor muzikale activiteiten, opslag voor apparatuur en trefpunt voor musici.
In 1988 ging het Popburo mede door wanbeleid ten onder. De toenmalige beheerders en muzikanten lieten het er niet bij zitten. Ze zochten een bestuur bij elkaar en samen werd er een gedegen plan op poten gezet. De oefenruimtes, die onder het Popburo een bijrol hadden, kregen voortaan de hoogste prioriteit. In 1989 gaf de gemeente Stichting Het Viadukt het vertrouwen. Het pand kon voor een symbolisch bedrag gehuurd worden en oefenruimte Het Viadukt was geboren. De stichting bouwde er een aantal oefenruimtes bij. Er kwam een bar, twee studio’s en twee concertzalen. Ook de geluidsoverlast werd aangepakt. Deze keer ging het wel goed. Het Viadukt groeide uit tot een belangrijke pijler in de Groninger popmuziekscene. Wekelijks repeteerden er 120 bands. Muzikanten konden er oefenen, samenkomen en vooral veel lawaai maken.
Maar toen kwamen de plannen voor de nieuwe zuidelijke ringweg en moest Het Viadukt wijken. In samenwerking met de gemeente werd een nieuw pand gezocht en gevonden. In 2017 verhuisde Het Viadukt naar de Euvelgunnerweg 17. Hier werden zestien oefenruimtes, een bar, een studio en een concertzaal gebouwd. De 120 bands verhuisden mee naar de nieuwe locatie. Zo maakte de sloophamer een einde aan bijna 30 jaar herrie onder de zuidelijke ringweg.

Documentaire
In 2017 werd op initiatief van Stichting Filmcollectief Groningen een muziekdocumentaire gemaakt met als titel 'Repetition Works'. Hierin blikken enkele betrokkenen van toen en nu terug op de turbulente geschiedenis van Het Viadukt. De ‘rockumentary’ duurt 14 minuten en geeft een mooi beeld van popbunker Het Viadukt.
Rockumentary: Repetition Works - De opkomst van repetitiecomplex Het Viadukt
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op de zuidelijke ringweg is de maximale snelheid 80 km/uur. Ondanks de vele matrixborden die de snelheid aangeven, zijn er nog altijd mensen die het nodig vinden harder te rijden. Waarom staan er eigenlijk geen flitspalen langs de zuidelijke ringweg?




Rondom de Meeuwerderbaan verandert het straatbeeld snel. Bekijk hoe de nieuwe inrichting vorm krijgt in deze foto-update van april 2025.
Komend weekend zijn we bezig met het oplossen van restpunten bij het viaduct van de A28 op de Brailleweg. Vanwege de werkzaamheden is de onderdoorgang afgesloten, behalve voor het verkeer vanaf de afrit. Ook de oprit vanaf de Brailleweg/Vondellaan is dicht.