Slimme vraag: waarom wordt er zo vaak zand verschoven bij het Julianaplein?
Een dagelijkse kijker van onze webcams viel het op dat er op het voormalige Julianaplein steeds maar gesleept wordt met bulten zand. Zo ligt er een bult zand, zo is deze weer weg. Het lijken wel spelende kinderen op het strand, schrijft hij. Waarvoor is het voortdurend verschuiven van het zand nodig?
“Ik begrijp dat het voor een webcamkijker zo lijkt”, zegt Jappie Bosma van Combinatie Herepoort. “Op het Julianaplein zijn we bezig met het verbeteren van het draagvlak van de bodem. Hier lag klei en leem, maar die ondergrond is niet stevig genoeg voor het nieuwe Julianaplein. Daarom halen we de klei en het leem weg en vervangen dit door zand. We brengen lagen aan van 50 centimeter, die we verdichten. Daarna brengen we de volgende laag aan.”
Parkeren
Soms ook moet er zand tijdelijk worden geparkeerd. “Het zand dat we uitgraven, is vaak nog goed te gebruiken, maar hebben we niet altijd direct nodig. Bijvoorbeeld het zand dat we in het voortraject hebben gestort in de voormalige Julianavijver. We storten het dan tijdelijk op een plek waar we niet bezig zijn. Of we voeren het af naar een zanddepot. Daarna brengen we hier nieuw zand aan. Als de ondergrond stevig genoeg is, kunnen we beginnen met de bouw van het nieuwe Julianaplein.”
Kijk hieronder via de webcam mee naar de werkzaamheden op het Julianaplein.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Van dinsdag 26 november 20:00 uur tot woensdag 27 november 06:00 uur werken we in de avond en nacht aan het aanplanten van bomen en rozen en voeren we een rioolinspectie uit rond het Julianaplein. In de nacht van woensdag op donderdag planten we groen aan. Vanwege deze werkzaamheden zijn meerdere afritten en verbindingsbogen dicht bij het Julianplein.’
De noordbaan van de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg is weer opengesteld. Dit is de baan voor verkeer vanaf Hoogezand richting het Julianaplein. De verdiepte ligging werd zondagochtend uit voorzorg in beide richtingen afgesloten vanwege een verzakking bij het spoor, waar de ringweg onderdoor loopt. De zuidbaan van de ringweg was dit weekend al dicht vanwege diverse werkzaamheden.
Vanaf de tweede week van januari kunnen inwoners van Groningen een maand lang meedenken en meepraten met de gemeente over het Geheugenpaviljoen, of een ander kunstwerk in het toekomstige Zuiderplantsoen. Mede op basis van de reacties van inwoners besluit de gemeente of het Geheugenpaviljoen er wel of niet komt, al dan niet in aangepaste vorm.