20220720 Diepste punt Julianaplein Raymond Bos header -RDB Producties Beeldnummer 09727

Slimme vraag: waarom wordt er zo vaak zand verschoven bij het Julianaplein?

John19 augustus 2022Julianaplein


Een dagelijkse kijker van onze webcams viel het op dat er op het voormalige Julianaplein steeds maar gesleept wordt met bulten zand. Zo ligt er een bult zand, zo is deze weer weg. Het lijken wel spelende kinderen op het strand, schrijft hij. Waarvoor is het voortdurend verschuiven van het zand nodig?

“Ik begrijp dat het voor een webcamkijker zo lijkt”, zegt Jappie Bosma van Combinatie Herepoort. “Op het Julianaplein zijn we bezig met het verbeteren van het draagvlak van de bodem. Hier lag klei en leem, maar die ondergrond is niet stevig genoeg voor het nieuwe Julianaplein. Daarom halen we de klei en het leem weg en vervangen dit door zand. We brengen lagen aan van 50 centimeter, die we verdichten. Daarna brengen we de volgende laag aan.”

Parkeren

Soms ook moet er zand tijdelijk worden geparkeerd. “Het zand dat we uitgraven, is vaak nog goed te gebruiken, maar hebben we niet altijd direct nodig. Bijvoorbeeld het zand dat we in het voortraject hebben gestort in de voormalige Julianavijver. We storten het dan tijdelijk op een plek waar we niet bezig zijn. Of we voeren het af naar een zanddepot. Daarna brengen we hier nieuw zand aan. Als de ondergrond stevig genoeg is, kunnen we beginnen met de bouw van het nieuwe Julianaplein.”

Kijk hieronder via de webcam mee naar de werkzaamheden op het Julianaplein.






Lees ook: