Kijk op de webcam bij het Vrijheidsplein en je ziet grote hoeveelheden witte en grijze blokken. Deze blokken zijn gemaakt van eps, ook wel piepschuim genoemd. We gebruiken deze blokken als ondergrond bij de aanleg van nieuwe wegen. Waarom liggen er eigenlijk zo veel bij het Vrijheidsplein, vooral aan de noordzijde van de ringweg?

Eps is licht bouwmateriaal dat gestapeld kan worden tot een stevige ondergrond voor nieuwe wegen. Het heeft verschillende voordelen in vergelijking met de alternatieven. Maak je een ondergrond van zand, dan moet dat maandenlang inklinken. Een ander alternatief is palen heien. Dat geeft veel meer overlast in de omgeving. Ook is er weinig ruimte voor nodig, omdat het eps precies op maat kan worden gemaakt. Bij het Vrijheidsplein is weinig ruimte omdat we dicht bij de bebouwing werken. Verder liggen er nieuwe kabels en leidingen en belangrijke riolering die niet verplaatst kunnen worden. Het eps drukt hier minder op deze leidingen dan zand. Met eps kunnen we dus snel en zonder veel overlast een stevige ondergrond op een smal gebied bouwen, zonder kabels en leidingen te beschadigen.
Rijstroken
Aan de noordkant van het Vrijheidsplein hebben we nogal wat eps nodig, want we bouwen hier aan verschillende rijstroken voor het verkeer. Bij het Vrijheidsplein komen stroken voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar Ring West en een strook voor het verkeer naar de Leonard Springerlaan (MartiniPlaza). Ten noorden van het Vrijheidsplein sluit bovendien de rijstrook aan voor het verkeer afkomstig van het Julianaplein. Al deze stroken hebben een stevige ondergrond nodig. Daar werken we nu hard aan. De komende weken zullen de eps-blokken snel uit het zicht verdwijnen.
Webcam
Volg de werkzaamheden aan het Vrijheidsplein via onze webcam.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op deze luchtfoto's van Rijkswaterstaat zie je onder andere de voortgang van de aanleg van het Zuiderplantsoen. Ook laten we het eindresultaat zien van de vernieuwde Máximaweg, het Julianaplein, het Vrijheidsplein en de dubbele rotonde Stadspark/Corpus den Hoorn.
Op de zuidelijke ringweg is de maximale snelheid 80 km/uur. Ondanks de vele matrixborden die de snelheid aangeven, zijn er nog altijd mensen die het nodig vinden harder te rijden. Waarom staan er eigenlijk geen flitspalen langs de zuidelijke ringweg?




Rondom de Meeuwerderbaan verandert het straatbeeld snel. Bekijk hoe de nieuwe inrichting vorm krijgt in deze foto-update van april 2025.