Slimme vraag: waarom worden er faunapassages aangelegd voor Aanpak Ring Zuid?
Deze maand werkt Combinatie Herepoort aan een nieuwe faunapassage bij de Kieler Bocht. Op donderdag 28 november hees een grote kraan de betonnen elementen voor de passage in de bouwkuip. Deze elementen vormen straks een doorgang voor onder andere kikkers, salamanders en egels. Waarom worden er eigenlijk faunapassages aangelegd voor het project Aanpak Ring Zuid?
“Binnen het project Aanpak Ring Zuid werken we aan meer dan 65 faunapassages”, vertelt ecoloog Janneke van Goethem van de gemeente Groningen. Zij is betrokken bij verschillende faunapassages in de stad die ‘groene’ delen aan elkaar verbinden. “Via zo’n passage kunnen kleine dieren van het ene in het andere groen gebied komen. Een faunapassage kan in veel verschillende vormen bestaan. Zo heb je de doorgangen en tunneltjes zoals aan de Kieler Bocht, maar ook een bomenrij waarmee eekhoorns een weg kunnen oversteken is een faunapassage.”
Rode stippen
De ecoloog licht toe dat de aanleg van faunapassages in de gemeente Groningen voortkomt uit het gemeentelijke beleid. Aan de hand van de Stedelijke Ecologische Structuur (straks Gemeentelijke Ecologische Structuur) ontstaat een kaart waarin de groengebieden zijn aangegeven, zoals bermen, kanalen en vijvers. Deze kaart geeft met rode stippen aan waar de groengebieden niet op elkaar aangesloten zijn. Hier vinden flora en fauna geen doorgang, waardoor ze op ‘eilandjes’ vastzitten. Als soorten op zo’n eilandje verdwijnen, bijvoorbeeld door extreme weersomstandigheden, dan kunnen ze er niet terugkomen. Ook kan het voorkomen dat het aantal dieren en planten op een eilandje zo klein is, dat ze uiteindelijk door inteelt verdwijnen. “Het project Aanpak Ring Zuid omvat een groot deel van de zuidkant van de stad. Dit is een mooie kans om ook deze rode stippen aan te pakken. Daarom wordt er binnen het project ook gewerkt aan faunapassages.”
Kieler Bocht
Bij de Kieler Bocht was er nog geen sprake van een ‘rode stip’. “Ter hoogte van de Kieler Bocht bouwt Combinatie Herepoort een nieuwe op- en afrit naar de zuidelijke ringweg. De faunapassage bij de Kieler Bocht zorgt ervoor dat de groene delen verbonden blijven en er geen nieuwe eilandjes ontstaan.”
De faunapassage die eind november is geplaatst, heeft een nat en een droog deel. Het natte deel is met name bedoeld voor vissen, kikkers, padden en salamanders. Over het droge deel kunnen straks kleine zoogdieren lopen, zoals muizen, kleine marterachtigen en egels. Tot de kerstvakantie wordt de passage verder afgebouwd. Janneke licht toe dat dit niet betekent dat de faunapassage dan ook klaar is voor de dieren: de oevers en de toegangen naar de passage moeten nog beplant worden. “De dieren willen zich graag kunnen verschuilen op hun weg naar de passage. Dit kan door bijvoorbeeld struiken of boomstronken te gebruiken om de groenstroken in te richten.”
Vrijheidsplein en Concourslaan
De komende jaren werkt Combinatie Herepoort aan de andere faunapassages in het project Aanpak Ring Zuid. Eén van de passages komt onder het nieuwe Vrijheidsplein te liggen. Deze verbindt de Gasunievijver met de vijver aan de Donderslaan en kan gebruikt worden door ringslangen, muizen en egels. Mogelijk maakt zelfs de otter er in de toekomst gebruik van.
Een andere faunpassage komt bij het fiets-/voetpad tussen het Stadspark en de Parkweg onder de westelijke ringweg (Laan 1940-1945). Dit wordt een belangrijke verbinding voor kleine zoogdieren zoals egels, marters en muizen. De faunapassage bestaat op deze plek uit een loopstrook voor de dieren aan beide kanten van het fiets-/voetpad. Op dezelfde locatie maar dan over de Laan 1940-1945 heen, vinden vleermuizen straks hun route over de weg door bij hun oriëntatie gebruik te maken van de bomen aan beide kanten van de weg.
Foto's: Raymond Bos
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op maandag 15 juni om 22.00 uur gaat de afrit van de zuidelijke ringweg bij de Lübeckweg voor enkele jaren dicht. Deze afrit bij Dagblad van het Noorden vervalt vanwege de werkzaamheden op en rond het Europaplein. Na de afsluiting van de afrit kan het verkeer vanuit de richting Hoogezand de Europaweg nog op drie manieren bereiken (zie afbeelding onderaan dit artikel). Ten eerste via knooppunt Westerbroek, richting centrum (over de 'oude A7'). Ten tweede via de afrit bij de Osloweg (afrit 38 Groningen-Zuidoost), de Osloweg en de Lübeckweg. De derde optie is via de oostelijke ringweg en de Sontbrug. De afrit Lübeckweg/Euroborg komt in de eindsituatie terug, maar dan iets oostelijker aan de Lübeckweg.
De afsluiting van de afrit van de zuidelijke ringweg bij de Lübeckweg is twee weken uitgesteld. De afsluiting stond gepland op dinsdag 2 juni om 22.00 uur. Voor de voorbereidingen van de werkzaamheden die we na de afsluiting uitvoeren, is meer tijd nodig. Wanneer en hoe laat de afrit precies dicht gaat wordt later op deze website bekendgemaakt.
Aanpak Ring Zuid is ook dit jaar weer present op de Promotiedagen voor het bedrijfsleven in MartiniPlaza. Deze worden gehouden op dinsdag 5 en woensdag 6 november, van 12.00 tot 22.00 uur.