20240822 - verdiepte ligging header - CG3A0301 RWSNN_Ring ARZ zuid (18)

Slimme Vraag: krijgt het verkeer in de verdiepte ligging last van extreme weersomstandigheden?

John22 augustus 2024


De verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg gaat op 1 september open voor verkeer. Daarover krijgen we nu al veel vragen. Zo vragen mensen zich af wat je als automobilist of vrachtwagenchauffeur in de verdiepte ligging merkt van extreem weer. Denk aan hoosbuien, hevige sneeuwval of juist felle zonneschijn. Krijg je daar last van?

Bijzonder aan de verdiepte ligging is dat je straks afwisselend door open en overdekte delen rijdt. Die overdekte delen zijn allemaal 200 tot 250 meter lang.

20240822 plankaart uitsnede verdiepte ligging - LF Ring Zuid 1790x842 HR 50%
Plattegrond van de nieuwe ringweg, met tussen het Julianaplein en de Europaweg de verdiepte ligging. De weg heeft drie overdekte delen en twee open delen.

Als het hard regent of sneeuwt, verdwijnt de neerslag in de vele inlaatputten aan de rand van de weg. Het water stroomt naar de waterkelder, die onder de weg ligt. Ook bij extreme hoosbuien of zware sneeuwval heeft de waterkelder ruim voldoende capaciteit. Het regenwater en het smeltwater dat in de kelder wordt opgevangen, wordt verpompt naar het Oude Winschoterdiep. Het eerste water kan een beetje vervuild zijn, dat wordt verpompt naar het gemeentelijk riool.

verdiepte ligging 3 afvoerbuizen
In het wegdek van de verdiepte ligging zijn waterafvoerbuizen aangebracht (in de groene ovaal). Via deze buizen stroomt het water naar de waterkelder. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Bij sneeuw, ijzel of vrieskou wordt er ook in de verdiepte ligging gestrooid. Toch kan het, net als op andere wegen, bij winterse omstandigheden glad worden.

Verlichting

Daarnaast wordt er dynamische verlichting geplaatst. Dat betekent dat de verlichting in de verdiepte ligging zich automatisch aanpast aan de weersomstandigheden in de open delen. Als bijvoorbeeld de zon volop schijnt, gaat het licht in de verdiepte ligging feller branden. Is het een donkere dag, dan brandt de verlichting minder fel. Zo zijn de overgangen voor de automobilist prettiger. Ook is de verlichting bij de ingang van de overdekte delen feller dan aan het eind, zodat je ogen de gelegenheid krijgen aan het ‘donker’ te wennen.

20240822 verlichting vdl - foto CHP - VDL 3- portalen - foto Rutger van Braak (CHP)
De verlichting in de verdiepte ligging, die zich aanpast aan het licht buiten. Foto: Combinatie Herepoort (februari 2024).





Lees ook: