In het Zuiderplantsoen en langs de rand van het Sterrebos leggen we een pad aan voor wandelaars. Dit pad bestaat uit halfverharding en tegels met daarop het patroon van het oude Sterrebos. Bij het ontwerp van het pad en bij de aanleg ervan staat het behoud van de bomen voorop.
Eerst even terug in de tijd. In 1765 ontwierp stadshovenier Jan Godfried Becker een park aan de oostzijde van de Hereweg. Hij koos hierbij voor een park in Franse stijl met strakke lijnen. Zo’n ‘sterrebos’ kwam ook elders in het land voor. Het Groningse Sterrebos bestond uit acht paden die in een centraal punt samenkwamen. Deze opzet maakte het park erg geschikt voor de jacht, omdat het wild vanaf grote afstand onder schot genomen kon worden.

Eind negentiende eeuw werd het park uitgebreid richting het spoor. Tegelijkertijd kreeg het Sterrebos een heel andere inrichting. In plaats van rechte paden kwamen er slingerpaden, heuvels en bankjes. De naam Sterrebos bleef wel bestaan, al werd het park vanaf toen ook wel het Zuiderplantsoen genoemd.

In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de zuidelijke ringweg dwars door het Sterrebos aangelegd. Aan de noordzijde van de ringweg bleef nog een klein stukje Sterrebos over, aan de zuidzijde een groter deel. Afgelopen jaar is deze ringweg weer afgebroken. De ringweg ligt hier nu onder de grond. Boven op de ringweg leggen we het Zuiderplantsoen aan, een nieuw park in het zuiden van de stad, dat de beide delen weer met elkaar verbindt.
Historie zichtbaar maken
Bij de inrichting van het Zuiderplantsoen is ervoor gekozen de historie van het gebied zichtbaar te maken. Zo verwijzen de vele zwerfkeien die in het park komen naar de ijstijd waarin deze keien vanuit Scandinavië met het ijs zijn meegekomen.
Ook het oorspronkelijke Sterrebos willen we zichtbaar maken. Dat doen we door een pad aan te leggen die de rand van het oorspronkelijke Sterrebos weergeeft. In dit pad leggen we tegels met daarin een afbeelding van de stervormige plattegrond van het Sterrebos.

Aanleg Sterebospad
Bij de aanleg van het Sterrebospad staat het behoud van de bomen voorop, vertelde Jan Rolf ten Hove eerder al in een artikel op onze website. Hij ziet er als ETT’er bij de werkzaamheden op toe dat de bestaande bomen geen schade oplopen. ‘Voor 90 procent volgt het Sterrebospad de al bestaande voet- en fietspaden’, zegt Jan Rolf. ‘Waar al een bestaand pad was, graven de mensen van Combinatie Herepoort het cunet uit. Daarbij gaan ze ongeveer 40 cm diep. Ze halen hier de halfverharding weg en ook het puin waar daar ter versteviging onder ligt. Dit vervangen ze door een laag lavasubstraat met daarop een laag zand. Wortels kunnen hier gewoon doorheen groeien. In het midden van dit pad komen de Sterrebostegels. Dat zijn speciaal ontworpen tegels met daarop het patroon van het oorspronkelijke Sterrebos. De zijkant werken ze af met durEko-mix®, een leemachtige laag.

Op twee plekken komt het Sterrebospad op een plek waar nog geen pad lag. De eerste plek is een nieuw stukje pad in het verlengde van de Sterrebosstraat. Dat wordt de toegang tot het park en het centrale fietspad voor de bewoners van de Herewegbuurt. Dat is op een plek waar in de jaren tachtig nog een weg liep. Voor de aanleg hiervan hebben we een vergunning gekregen om één boom te kappen. Zolang de vergunning niet onherroepelijk is, laten we deze boom staan. Verder gaan we voor het pad geen bomen weghalen.
De tweede uitzondering is op de hoek Hereweg - Waterloolaan. Daar staan bomen op de plek waar vroeger de rand van het Sterrebos liep. Daarom wordt het pad hier onderbroken. Als wandelaar kun je hier gebruik maken van de halfverharding. Het pad ligt hier ook iets hoger, zodat we de wortels van de bomen niet beschadigen.

Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Komend weekend zijn enkele rijstroken bij de ovonde Brailleweg dicht. We gaan hier onder andere de bushalte aanpassen, een lichtmast verplaatsen en met het riool aan de slag. Zaterdag is ook de afrit naar de Rivierenbuurt afgesloten.
Het is 2 april en de ‘Mario Kart-bocht’ heeft geen regenboogkleuren gekregen. Website Sikkom had dit aangekondigd, maar het was dus een 1-aprilgrap. Met een serieuze achtergrond.
Langs het Noord-Willemskanaal en de Brailleweg werken we aan de aanleg van een nieuw, extra breed fietspad. In dit album een impressie van de werkzaamheden.