Gemeente laat inwoners Groningen meepraten over Geheugenpaviljoen
Vanaf de tweede week van januari kunnen inwoners van Groningen een maand lang meedenken en meepraten met de gemeente over het Geheugenpaviljoen, of een ander kunstwerk in het toekomstige Zuiderplantsoen. Mede op basis van de reacties van inwoners besluit de gemeente of het Geheugenpaviljoen er wel of niet komt, al dan niet in aangepaste vorm.
Het Geheugenpaviljoen is een kunstwerk dat gepland is in het toekomstige Zuiderplantsoen. Het gaat om een stuk van de oude ringweg ter hoogte van de Meeuwerderbaan dat niet is gesloopt. Op en rond het Geheugenpaviljoen zou groen moeten komen.
Omwonenden zijn een petitie gestart tegen het plan voor het Geheugenpaviljoen. Daarop heeft de gemeenteraad gevraagd 'om een ‘nieuw en uitgebreid participatietraject, waarin niet alleen georganiseerde inwoners zoals buurtverenigingen, maar ook individuele inwoners hun mening kunnen geven.’ De gemeente gaat dit uitvoeren.
Behalve inwoners vraagt de gemeente ook deskundigen op het gebied van kunst, (landschaps)architectuur en stedenbouw naar hun mening. De mening van deskundigen is van belang, omdat het Geheugenpaviljoen deel uitmaakt van een groter geheel: een al vastgesteld plan voor het Zuiderplantsoen.
Ook kosten spelen een rol bij de uiteindelijke keuze van de gemeente. Het besluit over het Geheugenpaviljoen is gepland in april of mei 2025.
Informatie geven en raadplegen
Tijdens de participatieperiode gaat de gemeente uitgebreide informatie geven over de visie voor kunst in het toekomstige Zuiderplantsoen en het ontwerp voor het Geheugenpaviljoen als onderdeel daarvan. In woord en in beeld.
Daarnaast worden inwoners uitgenodigd hun mening te geven over dit ontwerp, en over mogelijke alternatieven.
Elke Groninger kan uiterlijk 10 januari online meepraten, via het gemeentelijke platform stemvangroningen.nl.
De gemeente gaat direct omwonenden uitnodigen voor een gesprek over het Geheugenpaviljoen.
Op 23 en/of 24 januari organiseert de gemeente voor inwoners uit de wijken rond het toekomstige Zuiderplantsoen een inloopbijeenkomst in het Poortershoes in de wijk De Oosterpoort. Bezoekers van die bijeenkomst krijgen informatie over het Geheugenpaviljoen en de visie voor kunst in het Zuiderplantsoen. Zij kunnen daar schriftelijk hun mening over geven. De projectorganisatie Aanpak Ring Zuid geeft op deze inloopbijeenkomst achtergrondinformatie over het Zuiderplantsoen. Meer informatie over deze bijeenkomst volgt.
Evaluatie
De gemeente heeft voor het participatieplan archiefmateriaal onderzocht en gesprekken gevoerd met betrokken personen en organisaties. De belangrijkste conclusie is dat bij de keuze voor het ontwerp van het Geheugenpaviljoen een zorgvuldige selectieprocedure is gevolgd, maar dat inwoners niet goed zijn geïnformeerd en betrokken. Dat komt vooral doordat jarenlang weinig is gecommuniceerd over de uitwerking van het ontwerp voor het Zuiderplantsoen. Dat was weer het gevolg van de vertraging bij het project Aanpak Ring Zuid. Het Zuiderplantsoen is onderdeel van dit project.
De gemeente had de eerste opzet van het ontwerp voor het Zuiderplantsoen al in 2014 vastgesteld, na een eerder participatietraject. Daarbij hebben wensen van inwoners geleid tot aanpassingen van het oorspronkelijke ontwerp. Zo is op verzoek van inwoners water teruggebracht in het Oude Winschoterdiep, dat zou worden gedempt. En zo is bij de Esperantostraat een tunnel voor fietsers en voetgangers gerealiseerd tussen de beide zijden van de spoorbaan. Dat zou eerst niet. Ook is in het Zuiderplantsoen op verzoek van inwoners ruimte gemaakt voor ontmoeting en voor sport en spel, en krijgt het Zuiderplantsoen veel groen.
Vier mogelijkheden
De gemeente wil inwoners nu alsnog goed informeren en betrekken. Daarna besluit ze wat er gebeurt met het Geheugenpaviljoen. Daarbij zijn er op hoofdlijnen vier mogelijkheden:
1. Het Geheugenpaviljoen wordt volgens plan gerealiseerd.
2. Het ontwerp van het Geheugenpaviljoen wordt aangepast naar aanleiding van de reacties van inwoners.
3. Er komt geen kunstwerk op deze plek in het Zuiderplantsoen.
4. Er komt andere kunst op deze plek.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op vrijdag 20 december organiseert Aanpak Ring Zuid een gezellige kerstmarkt aan de Papiermolenlaan. Hiermee vieren we de heropening van de vernieuwde Hereweg en de openstelling van de nieuwe Máximaweg.
Projectbureau Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort zijn gesloten vanaf maandag 23 december 2024 tot maandag 6 januari 2025.
De werkzaamheden aan de Helperzoom duren langer dan gepland. Hierdoor blijft de Helperzoom afgesloten voor alle verkeer tot en met 3 februari 2025. Het tijdelijke fietspad tussen de Waterloolaan en DUO blijft eveneens langer open, tot dezelfde datum.