20241016 zuiderplantsoen impressie V1 Splitsing Duo header

Denk met ons mee: wat moet er in de tijdcapsule in het nieuwe Zuiderplantsoen?

John16 oktober 2024Zuiderplantsoen


De opening van de nieuwe ringweg en het nieuwe Zuiderplantsoen markeert een belangrijk moment voor de stad Groningen. Om toekomstige generaties kennis te laten nemen van het Groningen anno nu, gaan we in het Zuiderplantsoen een tijdcapsule plaatsen. Jij kunt ons helpen: welk idee heb jij voor in de tijdcapsule?

Op 1 september 2024 is de vernieuwde zuidelijke ringweg na zeven jaar van hard werken officieel geopend. Deze ringweg vormt een belangrijke stap in de verbetering van de bereikbaarheid en leefbaarheid van Groningen. Inmiddels is er een begin gemaakt met de aanleg van het Zuiderplantsoen. Dit groene park komt boven op de verdiepte ligging van de ringweg. Om deze grote veranderingen een blijvende plek te geven, krijgt het Zuiderplantsoen iets bijzonders: een tijdcapsule.

Toekomstige generaties

De tijdcapsule is bedoeld om toekomstige generaties een inkijkje te geven in de impact die de vernieuwing van de zuidelijke ringweg heeft gehad op de stad en haar inwoners. Tijdcapsules zijn niet alleen een symbool voor grote projecten zoals Aanpak Ring Zuid, maar geven ook een unieke kans om het dagelijks leven van nu vast te leggen. Hoe zal de stad eruitzien in de toekomst, wanneer deze capsule wordt gevonden tijdens eventuele nieuwe bouwwerkzaamheden? Dat zullen wij niet weten. Maar de tijdcapsule maakt het wel mogelijk voor toekomstige Groningers om terug te kijken op deze tijd.

Wat moet er in de tijdcapsule?

We roepen iedereen op om met ons mee te denken over wat er in de tijdcapsule moet komen. Welk verhaal, welke foto’s, tekeningen, of misschien zelfs alledaagse voorwerpen geven de beste indruk van het leven in Groningen tijdens de bouw van de zuidelijke ringweg? Of wellicht wil je een persoonlijke herinnering of een voorspelling voor de toekomst van de stad delen. Alle suggesties zijn welkom! Je kunt je idee inzenden tot 31 december 2024. In het nieuwe jaar maken we een selectie van de meest inspirerende inzendingen. Ook RTV Noord zal hier aandacht aan besteden.

Blijvend symbool

De tijdcapsule wordt in samenwerking met architecten vormgegeven. De exacte locatie in het nieuwe Zuiderplantsoen houden we geheim, onder andere om vandalisme te voorkomen. De tijdcapsule wordt een blijvend symbool van de vernieuwde zuidelijke ringweg en de positieve impact die deze heeft op de stad.

Wil jij deel uitmaken van deze bijzondere geschiedenis? Lees hier meer over op onze pagina Tijdcapsule en dien jouw idee in!






Lees ook: