20240905 Update ORZ slot header - foto Lyuda Stinissen - 01_09_2024_Aanpak_Ring-Zuid_feestelijke-opening_web-formaat_LSFotografie-44

Update Operatie Ring Zuid (slot)

John5 september 2024


Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid hebben met regelmaat een voortgangsbericht uitgebracht over Operatie Ring Zuid. Vandaag de laatste update. Operatie Ring Zuid is op 1 september succesvol beëindigd. In deze update blikken we terug op de afgelopen vijf maanden.

Na jaren van werkzaamheden, is het dan eindelijk zover. De nieuwe zuidelijke ringweg is open. Met het symbolisch openen van een poort en een feestelijke parade over de nieuwe weg werd de nieuwe Ring Zuid zondagavond 1 september officieel geopend. Vanaf 20.00 uur werd de zuidelijke ringweg fasegewijs weer opengesteld voor het autoverkeer.

Het verkeer kan nu weer rijden over de vernieuwde Ring Zuid en het nieuwe knooppunt Julianaplein, door de verdiepte ligging en zonder verkeerslichten. Een grote mijlpaal!

Groningen, bedankt voor het meebewegen!

Dank aan iedereen die de auto liet staan, door weer en wind de fiets pakte, zich liet rijden door bus of trein. Dank aan de mensen die thuiswerkten. Dank aan iedereen die eerder opstond of langer doorwerkte. Dank aan alle bedrijven die meedachten. Groningen, bedankt!

Lees meer op www.groningenbereikbaar.nl/bedankt

Verkeersbeeld

We kijken terug op een geslaagde operatie. De werkzaamheden zijn goed en volgens planning verlopen en we hebben geen grote verkeersinfarcten gehad.

De operatie startte eind maart voorspoedig. In de update van 28 maart schreven we dat het beter ging dan we van tevoren gedacht hadden. Dankzij iedereen die zijn/haar gedrag heeft aangepast. We zagen in de eerste fasen vooral veel verkeersdrukte op Laan Corpus den Hoorn. Vanaf fase 4 (6 mei) werd het hier rustiger. De drukte verplaatste zich naar Helpman en de route Haren-Waterhuizen. De Stationsweg en omgeving bleven tijdens de hele operatie druk. In juni zagen we het verkeer toenemen. De impact bij incidenten werd daardoor groot. Zo was er op donderdagochtend 13 juni een storing aan de Driebondsbrug waardoor er lange files ontstonden op verschillende wegen (A7, N46, Ring Noord). Het verkeer nam in juli en augustus weer af.

Op zondagavond 1 september was er veel autoverkeer op de ring. Er ontstonden zelfs files, zoveel mensen wilden over de nieuwe ring rijden. Maandag verliep de spits goed. Dinsdag was het druk op een aantal afritten met kerende automobilisten. Waarschijnlijk moeten weggebruikers nog wennen aan de nieuwe situatie, of rijden ze met navigatie die niet up-to-date is. De meeste navigatie-apps zijn actueel, behalve Google Maps. De aanpassingen zijn nu wel doorgevoerd in de systemen van Google. Naar verwachting staat de nieuwe Ring Zuid vanaf vrijdag goed in de app van de gebruikers.

Verkeerscijfers

Een korte terugblik op een aantal verkeerscijfers.

Autoverkeer

In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat het autoverkeer op de toegangswegen van en naar de stad in de ochtendspits afnam na de start van Operatie Ring Zuid. Week 18 en 19 waren meivakantieweken. Na de meivakantie zagen we het verkeer weer toenemen. In de zomervakantie nam het verkeer juist weer heel erg af.

20240905 update ORZ slot - verkeerscijfers ochtendspits

In de avondspits is een minder grote daling te zien in de meivakantie en zomervakantie vergeleken met de ochtendspits. Dit komt waarschijnlijk door (extra) recreatief verkeer.

20240905 update ORZ slot - verkeerscijfers avondspits

Fiets

Op de regionale telpunten (doorfietsroutes) zien we op de dinsdagen en donderdagen een groei, met uitzondering van de meivakantieweken, Hemelvaart (week 18 en 19) en de zomervakantie. Ook week 24 is een uitzondering. Een verklaring hiervoor kunnen de weersomstandigheden zijn, net als week 27, 28 en 29. Vanaf week 30 startte de zomervakantie in het noorden. Ook dan is er een flinke afname te zien. Van de laatste drie weken hebben we geen cijfers door een storing in een aantal telpunten.

20240905 update OZ slot - fiets

Terugblik werkzaamheden

Operatie Ring Zuid was nodig om de vernieuwde onderdelen van de zuidelijke ringweg op elkaar aan te sluiten: het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ligging en de Europaweg. Voor deze megaklus waren ‘slechts’ 26 weken uitgetrokken.

De werkzaamheden zijn op tijd afgerond, mede dankzij een planning met voldoende ‘lucht’ om tegenvallers snel in te lopen. Dat geldt ook voor de werkzaamheden in de treinvrije periode van 3 tot en met 11 augustus.

Om de overlast voor het verkeer en omwonenden ná Operatie Ring Zuid te beperken, zijn enkele werkzaamheden die aanvankelijk voor het najaar gepland stonden, vervroegd uitgevoerd. Zo is besloten de oude ringweg tussen Julianaplein en Europaweg al vrijwel geheel af te breken. Ook is tijdens de operatie de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark heringericht, net als de zuidzijde van de Vondellaan.

Nu de zuidelijke ringweg weer open is voor verkeer, kunnen andere werkzaamheden aan het ‘onderliggend wegennet’ weer worden opgepakt, te beginnen met de Paterswoldseweg, die deze week dicht is voor autoverkeer.

Project gaat verder

De vijf maanden van Operatie Ring Zuid zitten erop, maar het project Aanpak Ring Zuid is nog niet klaar. Combinatie Herepoort is de komende tijd nog volop bezig met het (her)inrichten van gemeentelijke wegen en de bouw van de Esperantotunnel, de nieuwe fietstunnel onder het spoor. Hierdoor zullen er in de komende periode ook nog wegen in de stad tijdelijk dicht moeten (blijven).

Bekijk het overzicht van deze afsluitingen en de werkzaamheden aan gemeentelijke en provinciale wegen op groningenbereikbaar.nl/najaar. Veel van deze werkzaamheden zijn bewust vanaf september gepland omdat het verkeer nu weer gebruik kan maken van de nieuwe ringweg.

20240905 - Bedankt voor het meebewegen-header






Lees ook: