20240903 opstoppingen ringweg header - 20240901_150047

Slimme vraag: waarom staat Hengelo op de borden en niet bijvoorbeeld Utrecht?

Wasila2 oktober 2024Zuiderplantsoen


Wie over de nieuwe zuidelijke ringweg rijdt, zal zien dat op de blauwe borden niet meer Utrecht wordt vermeld, maar wel onder andere Hengelo. Dat lijkt niet heel logisch, want Hengelo is niet een heel grote plaats en ook best ver weg. Waarom is dat, vragen veel mensen zich af.

Voor de bewegwijzering in Nederland is er een landelijk, eenduidig systeem bedacht. In dat systeem is Nederland ingedeeld in tien ‘netwerkdoelen’.

Netwerkdoelen
Netwerkdoelen. Bron: Wegenwiki

Het idee is dat in Nederland steeds naar de volgende netwerkdoelen wordt verwezen. Vanuit Groningen staan er op de borden daarom verwijzingen naar de netwerkdoelen Amsterdam, Zwolle en Hengelo.

Voor Groningen is Utrecht niet een aangrenzend netwerkdoel. Voor Zwolle wel. Rijd je dus naar Zwolle, dan verschijnt Utrecht vanzelf op de borden.

Hengelo

Je kunt je nog wel afvragen waarom als netwerkdoel in het oosten van het land voor Hengelo is gekozen en niet voor bijvoorbeeld Enschede. Bij deze keuze wordt niet als eerste gekeken naar het aantal inwoners. Als er meerdere steden vlak bij elkaar zijn die in aanmerking kunnen komen als netwerkdoel, is de stad gekozen die voor het verkeer het meeste de functie heeft van draaischijf.

Wil je hier meer over weten, kijk dan op Wegenwiki op de pagina Netwerkdoel.






Lees ook: