20240904 - Brailleweg header - foto Raymond Bos - 240306_Afronding_werkzaamheden_afrit_Rivierenbuurt_Raymond_Bos_Beeldnummer_00286

Brailleweg tot begin oktober dicht voor definitieve inrichting

John4 september 2024Julianaplein


Nu de zuidelijke ringweg weer open is, kunnen we weer verder met de herinrichting van enkele belangrijke wegen in de stad. Vanaf 7 september tot en met 4 oktober richten we de Brailleweg definitief in (de weg langs het Noord-Willemskanaal). In deze periode is de Brailleweg ter hoogte van de ringweg afgesloten, evenals de A28-afrit richting Centrum en de oprit richting de Europaweg. Ook beginnen we deze periode aan de aanleg van het brede fietspad langs het kanaal tot aan de Parkbrug.

De Brailleweg is tijdens alle werkzaamheden al een aantal keer afgesloten geweest en verlegd. Nu is het tijd de Brailleweg definitief in te richten.

In de nieuwe situatie heeft de Brailleweg weer twee rijstroken per rijrichting. Aan de noordzijde sluit de Brailleweg aan op het Emmaviaduct. Via een ovale rotonde (ovonde) sluit de Brailleweg aan op de toekomstige Máximaweg. Die weg verbindt de Brailleweg met de Hereweg en gaat eind dit jaar open. Op de Brailleweg komt ook de nieuwe afrit uit voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten richting het centrum. Deze afrit is de laatste aanpassing aan de zuidelijke ringweg zelf.

Fietsers kunnen straks langs het Noord-Willemskanaal fietsen vanaf de Parkbrug naar de Vondellaan en omgekeerd. Hiervoor leggen we een extra breed fietspad aan tussen de Parkbrug en de Muntingbrug. Dit fietspad sluit aan op de al bestaande fietsvallei bij de Brailleweg. Dit is straks een snelle en veilige route voor fietsers tussen De Wijert en het centrum.

Werkzaamheden

De werkzaamheden omvatten onder andere het verwijderen van asfalt, het verwijderen en opnieuw aanbrengen van de fundering, het opnieuw asfalteren van de weg en het plaatsen van lichtmasten.

De werkzaamheden aan het fietspad langs het kanaal beginnen half september. Het is nog niet bekend wanneer deze werkzaamheden kunnen worden afgerond.

Het fietspad van de Brailleweg tot aan het Gomarus college aan het Vondelpad krijgt in de periode van maandag 23 september tot en met vrijdag 27 september een nieuwe deklaag.

Afsluitingen

Van zaterdag 7 september 01.00 uur tot vrijdag 4 oktober 20.00 uur is de Brailleweg afgesloten voor al het verkeer. Dit betekent dat ook de toerit en de afrit tussen het centrum en de A28 (Assen) dicht zijn. Dat geldt ook voor de toerit vanaf de Vondellaan naar de zuidelijke ringweg. De afrit Groningen-Centrum voor verkeer vanaf de zuidelijke ringweg (uit de richting Hoogezand) blijft wel open.
Het fietspad langs de Brailleweg is van 7 september tot 4 oktober afgesloten, inclusief de Muntingbrug en de oversteek bij de ovonde Brailleweg.

Omleidingen

20240904 Brailleweg - kaart Groningen Bereikbaar
In het rood de afsluitingen op de Brailleweg, de afrit Centrum en de toerit. In het groen de omleidingsroutes voor autoverkeer. De omleiding voor fietsers is in het geel. Kaart: Groningen Bereikbaar.

Auto

Autoverkeer vanuit de binnenstad van Groningen richting Haren/Assen kan via de Parkweg, de Paterswoldseweg en via de Laan Corpus den Hoorn naar de A28 rijden. Dit verkeer maakt gebruik van de toerit bij Groningen-Zuid. Naar Ring Zuid kan het verkeer dezelfde route nemen: Parkweg, Paterswoldseweg en via Laan Corpus den Hoorn naar de A28 richting het Julianaplein.

Kom je uit het centrum en wil je richting Drachten (A7)? Rijd dan via de Paterswoldseweg, de Leonard Springerlaan en Ring West.

Verkeer van en naar De Wijert kan ook via de Van Iddekingweg naar de Paterswoldseweg.

Fiets

Het fietspad langs de Brailleweg is ook in beide richtingen dicht. Fietsers worden omgeleid via de Van Ketwich Verschuurlaan en de Hoornsedijk.

Bus

De twee bushaltes op de Brailleweg (zie de kaart hieronder) komen tijdens de werkzaamheden te vervallen. Stadslijnen 8, 9 en 10 richting het Hoofdstation rijden via de Paterswoldseweg. De bussen vanaf het Hoofdstation gaan via de Hereweg.

20240904 kaart bushaltes brailleweg

De Q-liners lijn 5 en 6 vanaf het station richting de A28 slaan de bushaltes bij de Brailleweg (halte Julianaplein) over. Deze bussen stoppen na vertrek van het Hoofdstation pas weer op de P+R in Haren. Ook alle andere lijnen slaan deze bushaltes over.

20240904 - CG3A1295 RWSNN_Ring ARZ Zuid (25) - foto Rijkswaterstaat
De Brailleweg gezien in zuidelijke richting. De weg loopt langs het kanaal, onder de zuidelijk ringweg door. Via deze weg kun je naar de A28 of naar de Vondellaan. Foto: Rijkswaterstaat.





Lees ook: