CG3A9363 RWSNN_Ring ARZ zuid (18) (1)

Werkzaamheden tijdens de buitendienststelling spoor

Jelmer de Rijke2 augustus 2024Zuiderplantsoen


Vrijdag 3 augustus tot 11 augustus wordt het spoor tussen Groningen hoofdstation en Groningen station Europapark buiten dienst gesteld. Het oude viaduct boven het spoor zal namelijk afgebroken worden.

De werkzaamheden

Tijdens deze periode wordt zowel overdag als 's nachts gewerkt. Hierbij wordt ervoor gekozen om de werkzaamheden met de grootste potentiële overlast overdag uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan zaag- en boorwerkzaamheden. ’s Nachts zullen de werkzaamheden gefocust zijn op leiding- en kabelwerk. Naast de sloopwerkzaamheden is Strukton in opdracht van ProRail bezig met het verbeteren van de bovenleiding.

De voorbereidingen op de werkzaamheden beginnen al in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 augustus. Daardoor kunnen we op zaterdagochtend vanaf 7.00 uur beginnen met het zagen en boren op het viaduct boven het spoor. Omdat deze werkzaamheden geluidshinder kunnen opleveren, stoppen we hier om 19.00 uur mee.

Zondag hanteren we dezelfde planning voor deze werkzaamheden. In de nacht van zondag op maandag wordt ook de spoorafdekking weggehaald.

Maandag 5 augustus hijsen we de liggers eruit. Dit belooft spectaculaire beelden op te leveren. Daarom is iedereen vanaf 13.30 uur tot en met 17.30 uur welkom voor een bakje koffie en een praatje aan de Waterloolaan. Voor meer informatie, zie het artikel.

20240530_122652
Uithijsen van liggers van de oude ringweg

De werkzaamheden worden vervolgd in de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 augustus met het verwijderen van de stalen onderdelen. Dinsdag en woensdag verwijderen we de pilaren. Daarna brengen we aan zowel de oost- als westzijde bekisting voor de kabels aan, zodat deze veilig opgeslagen liggen.

Op donderdag brengen we aan de westzijde een damwand aan. Op vrijdag doen we dit aan de oostzijde. De afrondende werkzaamheden vinden in het afsluitende weekend plaats. In de nacht van zondag 11 op maandag 12 augustus zijn de werkzaamheden klaar, zodat op maandagochtend 12 augustus het spoor weer in gebruik genomen kan worden.

Esperantotunnel

Onder het spoor komt een tunnel voor fietsers en voetgangers: de Esperantotunnel. Tijdens de buitendienststelling van het spoor beginnen we hieraan. Hieronder staat een impressie van de tunnel. In 2017 hebben we onder het spoor al een betonnen omhulsel voor de tunnel aangelegd. Dit najaar gaan we de tunnel uitgraven. We verwachten dat de tunnel in de loop van 2025 opengaat.

Esperantotunnel
Impressie Esperantotunnel

Reisinformatie

Voor de volledige reisinformatie tijdens de buitendienststelling van het spoor van 3 tot en met 11 augustus kunt u het best terecht bij de NS of Groningen Bereikbaar.

Hieronder vatten we de belangrijkste reisinformatie nog even samen.

Gevolgen treinreis

  • Van zaterdag 3 tot en met zondag 11 augustus rijden er geen treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark.
  • Dit heeft invloed op de trajecten tussen Groningen en Assen, Veendam, Winschoten, en Weener (D). Arriva en NS zetten voor de reizigers van deze trajecten bussen in tussen de stations Groningen en Groningen Europapark.
  • Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd. De extra reistijd kan oplopen tot 15 minuten.
  • De treinvervangende bussen zijn rolstoeltoegankelijk.
  • Het meenemen van fietsen in de treinvervangende bussen is niet mogelijk.
  • Voor veel reizigers van en naar de stad, is de beste optie om niet via station Groningen, maar rechtstreeks via station Groningen Europapark te reizen.

Treinvervangende bussen

Arriva en NS rijden vervangende bussen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. Reizigers die gebruik willen maken van deze bussen hebben een geldig vervoerbewijs nodig, zoals een OV-chipkaart of betaalpas. Inchecken kan op het station van vertrek en uitchecken kan op het station van bestemming. Bij de haltes van de treinvervangende bussen staan in- en uitcheckpalen van NS en Arriva. Op station Europapark arriveren en vertrekken de treinen van en naar Assen, Veendam, Winschoten en Bad Nieuweschans/Weener (D). Bestaande aansluitingen kunnen niet worden gegarandeerd.

Reisinformatie

Meer informatie over de dienstregeling is te vinden via de reisplanners. Vanaf 10 dagen voor de reisdatum is een actueel reisadvies te vinden in de Arriva-app of NS-app en/of via de website van Arriva en NS.

Extra fietsenrekken bij station Europapark

Er worden extra fietsenrekken geplaatst bij station Europapark. Het advies is om rechtstreeks naar station Europapark te reizen en vanaf daar met de trein verder te gaan. Er is plek voor zo'n 100 extra fietsen, maar de gemeente Groningen bekijkt per dag of er extra capaciteit nodig is.

Let op: de fietsenrekken worden op 11 augustus weer weggehaald, dus dan moeten ook alle fietsen weg zijn.

Reguliere bussen

⁠Er rijden ook reguliere bussen vanaf station Europapark. Zo kan je instappen in lijn 2 (Europapark-UMCG-Zernike-Zuidhorn, werkdagen overdag) en lijn 8 (Europapark-De Wijert-Hoofdstation-Centrum-Hoogkerk, dagelijks tot middernacht). Bij het instappen in de bus kan je inchecken met je pinpas of OV-chipkaart. Reguliere buslijn in Groningen zijn te vinden op de website van Qbuzz.

Werkzaamheden Groningen Spoorzone

Tegelijkertijd maakt project  Groningen Spoorzone gebruikt deze periode om werkzaamheden bij het station uit te voeren. Op het station worden de rode torenkraan en de hulpbrug verwijderd. Die zijn niet langer nodig voor de werkzaamheden en hiermee wordt ruimte gemaakt voor de verdere werkzaamheden. De perrons 1 en 3 worden aangepast om ruimte te maken voor perronkappen en winkels in de toekomst. Ter hoogte van spoor 7 wordt een bestaande betonwand gesloopt. Dat is nodig om de constructie verder af te maken. Daarnaast worden er ter hoogte van de blauwe brug ankers geboord voor de noordelijke toerit van de busonderdoorgang. Deze werkzaamheden veroorzaken minimale overlast in de vorm van geluid, licht en extra verkeersdrukte voor het aan- en afvoeren van materiaal.

Wegafsluitingen en omleidingen

Vanwege de werkzaamheden is de onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat sinds 1 juli afgesloten voor alle verkeer.

Fietsers en voetgangers van en naar station Groningen Europapark kunnen gebruikmaken van een tijdelijk fiets- en voetpad langs het Oude Winschoterdiep. Of ze kunnen via de Helperzoom, de Kempkensberg en de Hereweg.

Autoverkeer kan station Europapark bereiken via de Helperzoom, daar is een Kiss+Ride. De andere kant van dit station is te bereiken via de Europaweg en de Boumaboulevard. Voor een overzicht van de afsluitingen in het gebied, zie de kaart hieronder

Overzicht afsltuingen BDS Europaperk
Overzicht afsluitingen 3 t/m 11 augustus rondom Europapark





Lees ook: