ARZ113_De ring is rond_header 2072 x 503_DEF

Vraag en antwoord over Openingsweekend De Ring is Rond

John28 augustus 2024


Vrijdag, zaterdag en zondag vieren we de openstelling van de vernieuwde zuidelijke ringweg met het feestelijke Openingsweekend De Ring is Rond. Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over RingLopen (zaterdag) en RingFestival (vrijdag en zaterdag).

RingLopen (zaterdag 31 augustus)

RingFestival in Martiniplaza (vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus)

Openingshandeling (zondag 1 september)

RingLopen

Wanneer kun je over de ringweg lopen?

Het RingLopen is op zaterdag 31 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur. Je kunt door de verdiepte ligging lopen en over een stukje van het nieuwe Julianaplein. Zo kun je alles van dichtbij bekijken. Er zijn geen rondleidingen of excursies, maar op het hele traject zijn voorlichters aanwezig. Zij zijn herkenbaar aan een hesje en beantwoorden graag je vragen. Er is een dj en een optreden van een fanfare. Verder kun je je door een fotograaf op de foto laten zetten (Geflitst zonder boete).

Moet ik mij aanmelden voor het RingLopen?

Nee.

Waar zijn de toegangen voor het RingLopen?

Je kunt op twee plekken de ringweg op en af:

  • bij de nieuwe toerit vanaf de Europaweg richting Julianaplein;
  • bij de Papiermolenlaan (via parkeerterrein openluchtzwembad De Papiermolen.

De toegangen zijn open van 10.00 uur tot 15.30 uur.

  • 20240829 - plattegrond RingLopen zaterdag 31 aug

Kan ik met de fiets komen?

Ja, graag! Bij de toegangen zijn (onbewaakte) fietsparkeerplekken. Het is niet toegestaan de fiets (aan de hand) mee te nemen de ring op.

Kan ik met de auto bij het RingLopen komen?

Nee, bij de toegangen van het RingLopen is vrijwel geen parkeerruimte. We vragen iedereen om lopend of op de fiets te komen. Je kunt vrijdag en zaterdag ook de gratis pendelbus nemen die vanaf Martiniplaza (RingFestival) vertrekt.

Ik kom van buiten de stad. Hoe kan ik het beste reizen naar het RingLopen?

Groningen is goed te bereiken per trein en bus. Vanaf het Hoofdstation kun je in ongeveer 10 minuten wandelen naar de toegang bij de Papiermolenlaan. Neem hiervoor op het station de uitgang aan de zuidzijde en loop via de Davidstraat, de Merwedestraat en de Papiermolentunnel.

Je kunt ook met de auto naar de stad gaan en parkeren op P+R Haren of P+R Hoogkerk. Vanaf daar neem je de gratis pendelbus naar Martiniplaza (RingFestival). Vanaf hier kun je de pendelbus naar een van de toegangen van het RingLopen nemen, en later ook weer terug naar Martiniplaza.

Betaald parkeren kan op parkeerplaats P3 (nabij voetbalstadion Euroborg). Vanaf hier kun je wandelen naar de toegang aan het Europaplein. De wandelroute wordt met bordjes aangegeven.

Kan ik tussen de beide toegangen ook de van de ring af?

Nee, je kunt alleen bij de twee toegangen de ring op en af.

Wat is de totale afstand tussen beide ingangen?

Dit is ongeveer 1.500 meter. Het stuk ringweg dat open is, is van begin tot eind circa 2.000 meter. Loop je heen en weer, dan is het totaal circa 4 kilometer wandelen.

Mag ik hardlopen, fietsen of skeeleren tijdens het RingLopen?

Nee, vanwege de veiligheid staan we alleen wandelen toe. Je mag ook niet een fiets aan de hand meenemen. Je kunt je fiets bij de ingangen parkeren.

Mag de hond mee met het RingLopen?

Nee, we kunnen geen honden op de ringweg toelaten.

Is het RingLopen toegankelijk voor mindervaliden?

Ja, mindervaliden kunnen de ringweg op met een rollator, (elektrische) rolstoel of scootmobiel. Dit kan alleen via de toegang aan het Europaplein. Let op, er is hier geen speciale parkeergelegenheid voor geregeld. De toegang bij De Papiermolen is niet of minder geschikt voor mindervaliden. Hier ga je de ringweg op via een trapje. Houd in je rollator, rolstoel of scootmobiel rekening met het vrij grote hoogteverschil in de verdiepte ligging en het Julianaplein. Tussen het hoogste punt en het laagste punt is het hoogteverschil zo'n 15 meter. Er zijn geen gehandicaptentoiletten aanwezig. De pendeldiensten (touringcars) zijn niet geschikt voor rolstoelen, tenzij je deze kunt inklappen en je zelfstandig de bus in- en uit kunt stappen.

Mijn fiets is een erkend hulpmiddel, mag ik die gebruiken tijdens het RingLopen?

Nee, ook als hulpmiddel mag de (driewieler)fiets niet mee, ook niet aan de hand als extra steun. Kun je wel zelfstandig van je fiets stappen, dan kun je mee in het golfkarretje waarmee we mensen rondrijden die slecht ter been zijn. Meld je hiervoor bij de toegang Europaweg.

Is het RingLopen ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking?

Ja, met begeleiding is het RingLopen zeer geschikt. Het terrein is, afgezien van de toegang met een trapje bij de ingang bij de Papiermolen, vrij van obstakels. De beleving kan zitten in onder andere de akoestiek in de overdekte delen en het voelen van het materiaal.

Is het RingLopen toegankelijk voor wandelwagens?

Ja, een kinderwagen, wandelwagen of buggy is toegestaan. We adviseren om hiermee via de toegang aan het Europaplein te komen. De toegang bij De Papiermolen is minder geschikt, dit gaat met een trapje.

Mag mijn kind met een stepje, driewieler of ander eigen 'voertuig'?

Nee, kinderen mogen alleen lopend mee of in een draagzak of in een kinderwagen, wandelwagen of buggy.

Ik ben slecht ter been, kan ik dan toch de ringweg bekijken?

We rijden rond met een golfkarretje voor mensen die slecht ter been zijn. Meld je hiervoor bij de toegang aan de Europaweg.

Wat is Geflitst zonder boete?

Op de ringweg zijn drie plekken waar je je op de foto kunt laten zetten door een fotograaf. Dat noemen we Geflitst zonder boete. De foto kun je vervolgens gratis uit laten printen op het RingFestival in Martiniplaza.

Ik kan mijn foto van Geflitst zonder boete niet ophalen op het RingFestival, kan ik deze op een andere manier krijgen?

Nee, deze kan alleen op zaterdag worden afgehaald in Martiniplaza.

Wat gebeurt er met de foto's van Geflitst zonder boete?

Het idee is om deze foto's te verwerken in een kunstwerk in het Zuiderplantsoen. Hierover komt later meer informatie.

Zijn er toiletten aanwezig?

Ja, bij de toegangen staan toiletunits voor bezoekers.

Is er bij het RingLopen eten en drinken verkrijgbaar?

Nee, op de ringweg niet. Bij het gratis RingFestival in Martiniplaza kun je koffie, thee en andere consumpties kopen.

Hoe kom ik vanaf het RingLopen bij het RingFestival in Martiniplaza of omgekeerd?

Je kunt vanaf de toegang bij De Papiermolen lopen naar Martiniplaza, of omgekeerd. Ook rijden er gratis pendelbussen. Je kunt in- en uitstappen bij Martiniplaza (bij het RingFestival) en bij de toegangen aan het Europaplein en De Papiermolen.

De laatste pendelbussen vanaf Martiniplaza naar de beide toegangen vertrekken om 15.15 uur.

De laatste pendelbussen vanaf de toegangen bij de Papiermolenlaan en de Europaweg naar Martiniplaza vertrekken om 16.00 uur.

Is er een pendeldienst tussen de beide toegangen zodat je niet terug hoeft te lopen?

Nee.

Is de pendeldienst toegankelijk voor rolstoelen?

Nee, de pendeldiensten (touringcars) zijn niet geschikt voor rolstoelen, tenzij je deze kunt inklappen en zelfstandig de bus in en uit kunt stappen.

Is er EHBO aanwezig?

Ja, tijdens het RingLopen zijn er 2 EHBO-posten aanwezig. Je kunt de EHBO waarschuwen via onze voorlichters. Zij zijn herkenbaar aan het hesje.

Mijn vraag wordt niet beantwoord, waar kan ik deze stellen?

App (of bel) naar 06 4273 0798, dan zoeken we het uit en komen we er zo snel mogelijk op terug! Of zet je vraag hieronder in de reacties.

RingFestival in Martiniplaza

Wanneer is het RingFestival?

Het RingFestival in Martiniplaza duurt twee dagen.

  • Vrijdag 30 augustus van 10.00 uur tot 19.00 uur.
  • Zaterdag 31 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Wat is er te doen op het RingFestival?

Op het RingFestival ontdek je de geheimen van het bouwen van de ringweg, bewonder je de indrukwekkende machines, maak je kennis met de bouwers en ga je zelf aan de slag! Het festival is bedoeld voor alle inwoners van Groningen. Jong en oud kunnen hier ervaren hoe we de nieuwe ringweg hebben gebouwd. Tientallen bedrijven die hebben meegewerkt aan de ringweg presenteren zich en laten zien welke bijdrage zij hebben geleverd. De trotse bouwers nemen indrukwekkende machines mee, zoals kranen, verreikers, shovels, graafmachines, betonpompen en vrachtwagens. Ook vind je hier uiteenlopende bouwmaterialen die je van dichtbij kunt bekijken en aanraken.

Is het RingFestival ook leuk voor kinderen?

Jazeker, voor kinderen is er van alles te doen. Kinderen krijgen bij binnenkomst een voucher waarmee ze gratis iets lekkers en iets te drinken kunnen krijgen. Kinderen mogen zelf een auto in elkaar klussen, schatgraven, klimmen op een klimwand en meedoen aan de activiteiten van de Discovery Truck van de Rijksuniversiteit Groningen. En natuurlijk mogen ze in alle grote machines een kijkje nemen.

Is de toegang gratis?

Ja.

Hoe kan ik Martiniplaza bereiken?

We vragen bezoekers om zo veel mogelijk op de fiets te komen. Bij Martiniplaza zijn ruim voldoende (onbewaakte) fietsparkeerplekken.

Martiniplaza ligt op ongeveer 15 minuten lopen vanaf het NS-station Groningen. Je kunt ook buslijn 19 richting Hoornsemeer nemen.

Waar kan ik parkeren?

Je kunt gratis parkeren bij P+R Haren (vanuit de richting Assen) en P+R Hoogkerk (vanuit de richting Drachten/Heerenveen). Vanaf hier rijden op vrijdag en zaterdag gratis pendelbussen naar Martiniplaza.

Zaterdag kun je ook betaald parkeren op parkeerplaats P3 (nabij voetbalstadion Euroborg). Vanaf hier kun je wandelen naar de toegang van het RingLopen aan het Europaplein. De wandelroute wordt met bordjes aangegeven. Vanaf het Europaplein kun je de gratis pendelbus naar Martiniplaza nemen (en later weer terug).

Bij Martiniplaza zijn op vrijdag en zaterdag een beperkt aantal parkeerplekken beschikbaar.

Is het RingFestival toegankelijk voor mindervaliden?

Ja, het hele festival is goed toegankelijk. Voor Martiniplaza zijn speciale parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar (alleen met geldige gehandicaptenparkeerkaart in combinatie met een parkeerschijf, maximaal 3 uur). Of parkeer op het parkeerdek tegenover de ingang van Martiniplaza. Er zijn toiletten voor mindervaliden aanwezig.

Is de pendeldienst toegankelijk voor rolstoelen?

Nee, de pendeldiensten (touringcars) zijn niet geschikt voor rolstoelen, tenzij je deze kunt inklappen en zelfstandig de bus in en uit kunt stappen.

Is het RingFestival ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking?

Ja, met begeleiding is het festival zeer geschikt. De beleving kan zitten in het onder begeleiding van een voorlichter betasten van de maquette, maar ook het betasten van de machines en voertuigen (mits dat qua veilig kan). Er is helaas geen documentatie beschikbaar, maar we geven graag persoonlijk uitleg.

Is koffie en thee gratis?

Ja, koffie en thee zijn gratis, net als fris voor de kinderen. Voor het eten bij de foodtrucks moet je wel betalen.

Hoe kom ik vanaf het RingFestival in Martiniplaza bij het RingLopen?

Je kunt vanaf Martiniplaza lopen naar de toegang bij De Papiermolen. Ook rijden er gratis pendelbussen. Je kunt in- en uitstappen bij Martiniplaza (bij het RingFestival) en bij de toegangen aan het Europaplein en De Papiermolen.

De laatste pendelbussen vanaf Martiniplaza naar de beide toegangen vertrekken om 15.15 uur.

De laatste pendelbussen vanaf de toegangen bij de Papiermolenlaan en de Europaweg terug naar Martiniplaza vertrekken om 16.00 uur.

Mijn vraag wordt niet beantwoord, waar kan ik deze stellen?

App (of bel) naar 06 4273 0798, dan zoeken we het uit en komen we er zo snel mogelijk op terug! Of zet je vraag hieronder in de reacties.

Openingshandeling (zondag)

Wanneer is de officiële opening van de vernieuwde zuidelijke ringweg?

De openingshandeling is zondagavond 1 september tussen 17.30 en 18.30 uur. Daarna stellen we de vernieuwde ringweg stap voor stap open voor al het verkeer. Dit zal rond 20.00 uur zijn.

Kan ik bij de opening aanwezig zijn?

Nee, de opening is alleen voor genodigden toegankelijk. Vanwege de beperkte ruimte kunnen we op zondag niet veel mensen ontvangen.

Is de opening van de Ringweg live te volgen?

Ja, de officiële openingshandeling is te volgen via een livestream. De link hiervoor volgt nog. Daarnaast blijven uiteraard de bekende webcams aan staan. Via de webcams kun je het in gebruik nemen van de weg vanuit huis volgen. Je ziet de eerste auto’s vanzelf op het asfalt verschijnen.

Is de opening vanaf de openbare weg te volgen?

Vanwege de schermen langs de ringweg en de hoogteverschillen zijn er amper plekken waar de officiële openingshandeling vanaf de openbare weg is te zien. In de directe omgeving is mogelijk wel een en ander wel hoorbaar.

Kan ik me ergens aanmelden om als eerste met mijn eigen auto over de vernieuwde ringweg te rijden?

Nee, dat is niet mogelijk. Vanwege de verkeersveiligheid gaan we geen extra autoverkeer op de ringweg stimuleren.

Mijn vraag wordt niet beantwoord, waar kan ik deze stellen?

App (of bel) naar 06 4273 0798, dan zoeken we het uit en komen we er zo snel mogelijk op terug! Of zet je vraag hieronder in de reacties.






Lees ook: