20240816 - 240806-Twee-wekelijke-ronde-JPL-header-09-08-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-2-3

Vernieuwde zuidelijke ringweg bijna gereed, maar project dan nog niet klaar



De werkzaamheden aan de nieuwe zuidelijke ringweg schieten op. Dat moet ook wel, want vanaf september gaat hier het autoverkeer rijden. Dan zijn het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ligging en de Europaweg klaar én aan elkaar verbonden. Ook de sloop van de oude ringweg gaat voortvarend. Na september is het project overigens nog niet klaar.

Julianaplein

20240815 julianaplein - rijkswaterstaat

Het nieuwe Julianaplein lijkt vanuit de lucht al behoorlijk af. De aansluitingen Assen-Drachten en Drachten-Assen zijn al enige tijd open. De tunnelboog Hoogezand-Assen is zo goed als klaar. Dat geldt ook voor de verbinding Drachten-Hoogezand en Hoogezand-Drachten, die er al vanaf maart uit liggen. Ook de afrit voor verkeer vanaf Hoogezand (uit de verdiepte ligging) richting het centrum is bijna gereed.

Momenteel werken we nog hard aan de aansluiting van de Brailleweg/Vondellaan op de ringweg richting Hoogezand. De verwachting is dat ook die op tijd klaar is.

Wat dan nog ontbreekt, is de aansluiting voor verkeer vanaf Drachten richting het centrum. Die wordt op 30 september opengesteld, omdat eerst de Brailleweg nog moet worden heringericht. De Máximaweg, de nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg, gaat later dit jaar open.

In het laatste weekend van augustus zijn alle aansluitingen dicht vanwege fase 5 van Operatie Ring Zuid.

Verdiepte ligging

De bouw van de verdiepte ligging is zo goed als afgerond. Aan de uiteinden van de verdiepte ligging heeft de aannemer in deze fase van Operatie Ring Zuid de aansluiting gemaakt op het Julianaplein (westzijde) en het Europaplein (oostzijde). De verdiepte ligging is nu geheel geasfalteerd. De rest van de maand is de verdiepte ligging het decor van uiteenlopende testen. Intussen wordt de inrichting van de weg afgerond, zoals het opvullen van de groene geluidsschermen en het aanbrengen van het laatste groen.

240806-Twee-wekelijke-ronde-JPL-09-08-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-2-3
De verdiepte ligging in aanbouw ter hoogte van De Papiermolen. Foto: Raymond Bos (8 augustus 2024).
240808-Twee-wekelijke-ronde-JPL-09-08-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-00134
Tussen de rijbanen Drachten > Hoogezand en Hoogezand > Drachten komt een binnenberm met rozenstruiken. Foto: Raymond Bos (8 augustus 2024).
240808-Twee-wekelijke-ronde-JPL-09-08-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-00099
Tegen de geluidsschermen komen klimplanten, voor een groene aanblik. Foto: Raymond Bos (8 augustus 2024).

Sloop oude ringweg

Voor de planning van de sloop is de oude ringweg opgedeeld in zeven vakken (zie kaart hieronder).

20240530 kaart sloop ringweg2

De oude ringweg is nu op de meeste plekken helemaal verdwenen. Dat geldt voor de vakken 1, 3, 4, 6 en 7.

Begin augustus is het oude spoorviaduct (vak 4) gesloopt. Dat was het viaduct van de ringweg over het spoor heen. Hiervoor was het treinverkeer tussen station Groningen en station Groningen Europapark stilgelegd in de periode 3 tot en met 11 augustus.

CG3A0301 RWSNN_Ring ARZ zuid (19)
Bij het spoor is van het oude spoorviaduct niets meer te zien. Foto: Rijkswaterstaat (13 augustus 2024).

Op drie plekken is nog een deel van de ringweg zichtbaar. Het viaduct over de Hereweg (vak 2) wordt in oktober afgebroken, direct na de hardlooprun 4 Mijl van Groningen.

CG3A0301 RWSNN_Ring ARZ zuid (23)
Het overgebleven viaduct bij de Hereweg. Foto: Rijkswaterstaat (13 augustus 2024).

In vak 5 (Meeuwerderbaan) staan nog enkele pijlers overeind. Die gaan binnenkort tegen de vlakte.

CG3A0301 RWSNN_Ring ARZ zuid (16)
De laatste pijlers bij de Meeuwerderbaan. Links het deel van de ringweg dat is blijven staan voor het mogelijke Geheugenpaviljoen. Foto: Rijkswaterstaat (13 augustus 2024).

In vak 6 is een deel van de ringweg bij het Oude Winschoterdiep blijven staan als onderdeel van het kunstproject Geheugenpaviljoen. Tegen dit kunstproject, bedoeld als onderdeel van het Zuiderplantsoen, zijn de nodige bezwaren geuit door buurtbewoners. De gemeente beslist of het Geheugenpaviljoen wordt uitgevoerd of dat het oude deel van de ringweg ook hier wordt gesloopt.

Na september

Goed om te weten: nadat de ringweg weer opengaat voor verkeer, is het project Aanpak Ring Zuid nog niet klaar. Op sommige plekken bij de ringweg moeten we nog afrondende werkzaamheden uitvoeren, zoals het afwerken van buitenbermen, het planten van bomen en het plaatsen en opvullen van groenschermen. Daarvoor zijn in de tweede helft van 2024 nog afsluitingen nodig, die in weekenden en avonden worden gepland.

Verder moeten we enkele wegen in de stad definitief inrichten, zoals de al genoemde Brailleweg en Máximaweg. Dat geldt ook voor de Paterswoldseweg, de Hereweg en de Van Ketwich Verschuurlaan. Ook zijn we net begonnen aan de bouw van de Esperantotunnel. Dat is de tunnel voor fietsers en voetgangers onder het spoor. Bovenop de deksels van de nieuwe ringweg gaan we het Zuiderplantsoen inrichten. Rond de zomer van 2025 is het project helemaal klaar, is de planning.






Lees ook: