20240829 - header - 240816-Laatste-asfalt-JPL-week-33-RaymondBos.nl-Beeldnummer-00103-1-scaled

Update Operatie Ring Zuid #16: Ringweg bijna klaar voor openstelling

John29 augustus 2024


Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid brengen met regelmaat een voortgangsbericht uit over Operatie Ring Zuid. Vandaag nummer 16. In deze update informeren we over de periode 2 t/m 28 augustus van Operatie Ring Zuid. We kijken terug op de afgelopen twee weken. Welke werkzaamheden hebben er in deze periode plaatsgevonden? En hoe ging het met het verkeer?

Verkeersbeeld

De afgelopen weken zagen we de hoeveelheid verkeer op de wegen van en naar Groningen alleen maar verder afnemen. Op de regenachtige dagen, zoals dinsdag 20 augustus, was het wel drukker op de weg, maar er zijn de afgelopen weken geen noemenswaardige incidenten geweest. Afgelopen week was ook de aansluiting Groningen-West dicht, dit zorgde voor extra drukte bij Groningen-Zuid. De afrit gaat vrijdag om 6.00 uur weer open. Deze week zien we al weer iets meer verkeer. Het is de laatste week van de schoolvakantie, maar ook de laatste week van Operatie Ring Zuid.

Let op! Komende zaterdag gaat om 20.00 uur de zuidelijke ringweg bijna volledig dicht. Het volledige knooppunt Julianaplein is 24 uur afgesloten, net als Ring Zuid tot aan Euvelgunne. Ook de toerit Meerstad in de richting van de A7 is dan dicht. Laat de auto staan en kies zo veel mogelijk voor fiets of openbaar vervoer.

Zondagavond 20.00 uur is de nieuwe ring open. Dit wordt gevierd met verschillende festiviteiten in het Openingsweekend De Ring is Rond. Het project Aanpak Ring Zuid is na openstelling van de ringweg nog niet klaar. Ook in het najaar zijn er
dan nog verschillende wegen dicht.

Van maandag 2 september 20.00 uur tot vrijdag 6 september 20.00 uur is de Paterswoldseweg dicht onder het viaduct van de zuidelijke ringweg. Ook de Laan van de Vrede en de Muntinglaan zijn ter hoogte van de Paterswoldseweg afgesloten. Voor fietsers en voetgangers is de weg niet dicht.

20240827 paterswoldseweg - foto ARZ -_085329
De onderdoorgang bij de Paterswoldseweg. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Een overzicht van deze en meer afsluitingen is hier te vinden: www.groningenbereikbaar.nl/najaar

Voortgang werkzaamheden

Operatie Ring Zuid bevindt zich aan het eind van fase 4. In deze fase wordt de nieuwe verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg aangesloten op de bestaande wegen. Daarvoor moet de oude ringweg worden afgebroken en moeten de tunnelmonden worden afgebouwd. Op zondag 1 september om 20.00 uur gaan de vernieuwde zuidelijke ringweg en het Julianaplein open voor verkeer.

Sloop

Voor de planning van de sloop is de oude ringweg opgedeeld in zeven vakken (zie kaart hieronder).

20240530 kaart sloop ringweg2
De oude ringweg is nu op de meeste plekken helemaal verdwenen. Dat geldt voor de vakken 1, 3, 4, 5, 6 en 7.

Begin augustus is het oude spoorviaduct (vak 4) gesloopt. Dat was het viaduct van de ringweg over het spoor heen. Hiervoor was het treinverkeer tussen station Groningen en station Groningen Europapark stilgelegd in de periode 3 tot en met 11 augustus.

CG3A0301 RWSNN_Ring ARZ zuid (16)
Bij de Meeuwerderbaan is de oude ringweg vrijwel geheel verdwenen. Foto: Rijkswaterstaat (13 augustus 2024).

Op twee plekken is nog een deel van de ringweg zichtbaar. Het viaduct over de Hereweg (vak 2) wordt in oktober afgebroken, direct na de hardlooprun 4 Mijl van Groningen. In vak 6 is een deel van de ringweg bij het Oude Winschoterdiep blijven staan als onderdeel van het kunstproject Geheugenpaviljoen. Tegen dit kunstproject, bedoeld als onderdeel van het Zuiderplantsoen, zijn de nodige bezwaren geuit door buurtbewoners. De gemeente beslist of het Geheugenpaviljoen wordt uitgevoerd of dat het oude deel van de ringweg ook hier wordt gesloopt.

Afbouw verdiepte ligging

De bouw van de verdiepte ligging is zo goed als afgerond. Aan de uiteinden van de verdiepte ligging heeft de aannemer in deze fase van Operatie Ring Zuid de aansluiting gemaakt op het Julianaplein (westzijde) en het Europaplein (oostzijde). De verdiepte ligging is nu geheel geasfalteerd. De laatste dagen van deze maand is de verdiepte ligging het decor van uiteenlopende testen. Intussen wordt de inrichting van de weg afgerond, zoals het opvullen van de groene geluidsschermen en het aanbrengen van het laatste groen.

Oefening-hulpdiensten-verdiepte-ligging-Groningen-Stad-00212
Oefening van de brandweer in de verdiepte ligging. Foto: Raymond Bos.

Julianaplein

Ook het nieuwe Julianaplein is zo goed als klaar. De aansluitingen Assen-Drachten en Drachten-Assen zijn al enige tijd open. De tunnelboog Hoogezand-Assen is zo goed als klaar. Dat geldt ook voor de verbinding Drachten-Hoogezand en Hoogezand-Drachten, die er al vanaf maart uit liggen. Ook de afrit voor verkeer vanaf Hoogezand (uit de verdiepte ligging) richting het centrum is bijna gereed.

Momenteel legt de aannemer de laatste hand aan de aansluiting van de Brailleweg/Vondellaan op de ringweg richting Hoogezand. De verwachting is dat ook die op tijd klaar is.

240816-Laatste-asfalt-JPL-week-33-RaymondBos.nl-Beeldnummer_-5-1-scaled
Werkzaamheden aan de oprit vanaf de Brailleweg/Vondellaan naar de zuidelijke ringweg richting Hoogezand. Foto: Raymond Bos.

Wat dan nog ontbreekt, is de aansluiting voor verkeer vanaf Drachten richting het centrum. Die wordt op 30 september opengesteld, omdat eerst de Brailleweg nog moet worden heringericht. De Máximaweg, de nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg, gaat later dit jaar open.

In het laatste weekend van augustus zijn alle aansluitingen op het Julianaplein dicht vanwege fase 5 van Operatie Ring Zuid.

Overig

Bij het spoor worden damwanden ingetrild voor de Esperantotunnel. Deze nieuwe tunnel voor fietsers en voetgangers verbindt de twee delen van het nieuwe Zuiderplantsoen aan weerszijden van het spoor aan elkaar.

Voor de toekomstige Máximaweg is de fundatie aangelegd voor de rijweg, het fietspad en het voetpad. Deze weg gaat eind 2024 open, na de herinrichting van de Hereweg.






Lees ook: