CG3A9363 RWSNN_Ring ARZ zuid (17) (1)

Update Operatie Ring Zuid #15: Sloop oude ringweg gaat voorspoedig

Jelmer de Rijke1 augustus 2024JulianapleinZuiderplantsoen


In deze update informeren we over de periode 18 t/m 29 juli van Operatie Ring Zuid. We kijken terug op de afgelopen twee weken. Welke werkzaamheden hebben er in deze periode plaatsgevonden?

Voortgang werkzaamheden

Operatie Ring Zuid bevindt zich in fase 4. In deze fase w

ordt de nieuwe verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg aangesloten op de bestaande wegen. Daarvoor moet de oude ringweg worden afgebroken en moeten de tunnelmonden worden afgebouwd.

Sloop

Voor de planning van de sloop is de oude ringweg opgedeeld in zeven vakken (zie kaart hieronder).

Planning sloop
Vakken sloop werkzaamheden

De afgelopen twee weken is voornamelijk in vakken 3b, 4 en 5 gewerkt.

In vak 3b zijn muurtjes en lichtmasten verwijderd en is het wegdek afgebroken. Momenteel wordt de grond afgegraven en wordt de komende twee weken de bouwkuip verwijderd.

In vak 4 zijn de afgelopen twee weken ook muurtjes en lichtmasten verwijderd en het wegdek van de noordbaan weggebroken. Daarnaast zijn liggers gezaagd, geboord, en uitgehesen en is de ringweg bij de Helperzoom en de Verlengde Lodewijkstraat gesloopt. De komende twee weken wordt het viaduct over het spoor gesloopt en worden de asbestliggers die zich daarin bevinden gesaneerd.

In vak 5 is de tijdelijke oprit Meeuwerderbaan verwijderd . En de weg die tegen de oude ringweg was gebouwd (de bypass) is inmiddels grotendeels ontgraven. De sloop schuift steeds verder op in westelijke richting. Voor het eerst sinds de jaren 70 kun je de H. L. Wicherstraat vanaf de Meeuwerbaan weer zien.

Afbouw

Aan de uiteinden van de verdiepte ligging bouwt de aannemer aan de aansluiting op het Julianaplein (westzijde) en het Europaplein (oostzijde).

De werkzaamheden bestaan op dit moment onder andere uit:

  • afwerken beton, opruimen en afvoeren betonbekisting
  • aanbrengen markering zuidbuis, aanbrengen onderste deklagen tunnelmond aan de oostzijde, barriers (lage muurtjes) aanbrengen

Overig

Voor de toekomstige Máximaweg is de fundatie aangelegd voor de rijweg en het fietspad. Ook is de aannemer daar begonnen met het bestraten van het trottoir.






Lees ook: