20240820 - Fase 5 ingekort header - 240812-Twee-wekelijke-ronde-JPL-09-08-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer-00107

Fase 5 Operatie Ring Zuid ingekort, vernieuwde ringweg al op zondagavond 1 september open voor verkeer

John20 augustus 2024


Operatie Ring Zuid is de grote klus om de vernieuwde zuidelijke ringweg van Groningen af te ronden, verdeeld over vijf fases. Fase 5 van Operatie Ring Zuid gaat niet een heel weekend duren, zoals gepland was, maar slechts 24 uur. Deze laatste fase begint nu op zaterdagavond 31 augustus om 20.00 uur en duurt tot zondagavond 1 september om 20.00 uur. Direct daarna gaat de vernieuwde zuidelijke ringweg open voor verkeer, inclusief het nieuwe Julianaplein en de verdiepte ligging.

Operatie Ring Zuid

Tijdens Operatie Ring Zuid worden het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ligging en de Europaweg aan elkaar verbonden. De operatie begon in maart en zou duren tot maandagochtend 2 september. De afsluitende fase 5 zou een weekend duren. In deze fase moet op verschillende plekken de bebording en de belijning worden aangepast. Tot slot moet het tape van de blauwe borden worden verwijderd.

In fase 5 is het gehele Julianaplein afgesloten, evenals de zuidelijke ringweg vanaf Julianaplein tot de Europaweg, en vanaf knooppunt Euvelgunne tot het Julianaplein. Ook de A28 tussen Julianaplein en Groningen-Zuid is dicht, net als de verbinding tussen Julianaplein en Vrijheidsplein.

20240820 - wat is dicht 31 augustus - 1 sep incl Meerstad en aansluiting Ring Oost op Ring Zuid
Fase 5 ORZ

Ingekorte fase

Het inkorten van fase 5 is mogelijk door de inzet van extra personeel en materieel en door het optimaliseren van de planning. Ook heeft het mooie weer van de afgelopen weken eraan bijgedragen dat de werkzaamheden voorspoedig zijn verlopen. De gezamenlijke inspanning om fase 5 in te korten, leidt tot het beperken van verkeershinder in het laatste weekend van Operatie Ring Zuid. In dit weekend vinden onder de noemer De Ring is Rond ook allerlei feestelijke activiteiten plaats.

Afrit Drachten richting centrum

Wanneer op 1 september de vernieuwde ringweg opengaat, is alleen de afrit voor verkeer vanuit Drachten naar Groningen-centrum nog niet gereed. Deze afrit sluit aan op de Brailleweg, die nog opnieuw moet worden ingericht. De planning is dat deze afrit eind september 2024 open gaat.

Aanpak Ring Zuid

Het einde van Operatie Ring Zuid is een belangrijke mijlpaal voor Aanpak Ring Zuid. In dit project werken Rijkswaterstaat, de gemeente Groningen en Provincie Groningen samen als opdrachtgever voor de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen. De opdrachtnemer is Combinatie Herepoort. In deze aannemerscombinatie werken twee Duitse en drie noordelijke bedrijven samen. Groningen Bereikbaar zette zich samen met het Groninger bedrijfsleven in om de stad en de regio tijdens de bouw van de nieuwe zuidelijke ringweg zo goed mogelijk bereikbaar te houden.






Lees ook: