Het viaduct bij Westerbroek over de A7, aan de oostkant van de stad, is vernoemd naar militair Jan Hoiting. Hij overleed op 5 oktober 1983 tijdens een vredesmissie in Libanon door een noodlottig schietongeval. Hij was 19 jaar. Eind juni was er op het stadhuis een ceremonie waarin het viaduct officieel werd vernoemd.
Jan Hendrik Hoiting is afkomstig uit Groningen. Van juli tot oktober 1983 was hij dienstplichtig militair en boordschutter bij de vredesmissie van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon. Hij kwam om toen een collega de werking van een mini-UZI demonstreerde.
Het initiatief voor het bord is van het Nationaal Veteranen Platform. Deze organisatie zet zich in voor het vernoemen van bruggen en viaducten naar omgekomen militairen. Dat gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeenten, nabestaanden en de krijgsmachtonderdelen. De doelstelling van dit project is het maatschappelijk zichtbaar maken van militairen die in het recente verleden in het kader van de vrijheid hun leven gaven.
Het bord werd al eerder dit jaar aan beide zijden van het viaduct geplaatst.

Jan Hoiting (1964-1983).
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op deze luchtfoto's van Rijkswaterstaat zie je onder andere de voortgang van de aanleg van het Zuiderplantsoen. Ook laten we het eindresultaat zien van de vernieuwde Máximaweg, het Julianaplein, het Vrijheidsplein en de dubbele rotonde Stadspark/Corpus den Hoorn.
Op de zuidelijke ringweg is de maximale snelheid 80 km/uur. Ondanks de vele matrixborden die de snelheid aangeven, zijn er nog altijd mensen die het nodig vinden harder te rijden. Waarom staan er eigenlijk geen flitspalen langs de zuidelijke ringweg?




Rondom de Meeuwerderbaan verandert het straatbeeld snel. Bekijk hoe de nieuwe inrichting vorm krijgt in deze foto-update van april 2025.