Het viaduct bij Westerbroek over de A7, aan de oostkant van de stad, is vernoemd naar militair Jan Hoiting. Hij overleed op 5 oktober 1983 tijdens een vredesmissie in Libanon door een noodlottig schietongeval. Hij was 19 jaar. Eind juni was er op het stadhuis een ceremonie waarin het viaduct officieel werd vernoemd.
Jan Hendrik Hoiting is afkomstig uit Groningen. Van juli tot oktober 1983 was hij dienstplichtig militair en boordschutter bij de vredesmissie van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon. Hij kwam om toen een collega de werking van een mini-UZI demonstreerde.
Het initiatief voor het bord is van het Nationaal Veteranen Platform. Deze organisatie zet zich in voor het vernoemen van bruggen en viaducten naar omgekomen militairen. Dat gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeenten, nabestaanden en de krijgsmachtonderdelen. De doelstelling van dit project is het maatschappelijk zichtbaar maken van militairen die in het recente verleden in het kader van de vrijheid hun leven gaven.
Het bord werd al eerder dit jaar aan beide zijden van het viaduct geplaatst.
Jan Hoiting (1964-1983).
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Na de aanleg van de zuidelijke ringweg eind jaren ’60 raakte de H.L. Wichersstraat geïsoleerd van de rest van de wijk de Oosterpoort. De 400 bewoners van deze straat dienden een verzoekschrift bij het college van B&W in voor een onderdoorgang in het Meeuwerderbaanviaduct.
Onze fotograaf Raymond Bos is op pad geweest en heeft foto's gemaakt van de werkzaamheden bij de Hereweg en de Máximaweg. De planning is dat de Hereweg en de Máximaweg op 20 december opengaan.
Na op zijn zachtst gezegd een roerige week in Groningen met veel overlast voor de reizigers, rijden er weer treinen tussen Groningen en Groningen Europapark. De eerste trein van NS ging om 16.19 uur over het herstelde spoor. Arriva start in verband met hun processen zaterdag 30 november de dienstregeling weer op.