20240718 - update ORZ#14 -header 240709-Rondje-Julianaplein-9-7-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer_-11

Update Operatie Ring Zuid #14: Afname verkeer verwacht | Verdiepte ligging nu ook aan oostkant verbonden



Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid brengen met regelmaat een voortgangsbericht uit over Operatie Ring Zuid. Vandaag nummer 14. In deze update informeren we over de periode 4 tot en met 17 juli. We kijken terug op het verkeersbeeld en op de werkzaamheden. Ook zijn er nieuwe verkeerscijfers.

Operatie Ring Zuid bevindt zich in fase 4. Deze duurt van maandag 6 mei tot en met vrijdag 30 augustus. Ring Zuid is dicht tussen Julianaplein en Europaweg. Ook andere wegen zijn dicht. Om de stad bereikbaar te houden, is het noodzakelijk dat er minder autoverkeer dan normaal rijdt.

Verkeersbeeld

In de afgelopen weken was het verkeersbeeld vergelijkbaar met de weken hiervoor. Op vrijdag 5 juli was er 's middags flinke vertraging op Ring West, vanwege een pechgeval. Incidenten, zoals pechgevallen, zorgden ook op andere plekken in de stad voor extra vertraging. De Stationsweg en omgeving blijft druk.

Operatie Ring Zuid duurt nog 6,5 week. Ons advies blijft: pak de fiets of reis met bus en/of trein, of via een P+R. Toch met de auto? Volg de aangegeven omleidingsroutes. In de zomer zijn er verder nog wat afsluitingen om rekening mee te houden.

Verkeerscijfers

Autoverkeer

In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat het autoverkeer op de toegangswegen van en naar de stad in de ochtendspits na de start van Operatie Ring Zuid afnam. Week 18 en 19 waren meivakantieweken. Na de meivakantie zagen we het verkeer weer toenemen. Het zit nog niet op het niveau van voor Operatie Ring Zuid. Vanaf vrijdag is het zomervakantie en is de verwachting dat de hoeveelheid verkeer zal afnemen. Daar staat wel tegenover dat er op meer plaatsen gewerkt gaat worden.

20240718 ORZ update verkeerscijfers ochtendspits
Hoeveelheid verkeer op de toegangswegen van Groningen in de ochtendspits, vanaf week 9 tot nu. Bron: Groningen Bereikbaar.

In de avondspits is een minder grote daling te zien in de meivakantieweken vergeleken met de ochtendspits. Dit komt waarschijnlijk door (extra) recreatief verkeer.

20240718 ORZ update verkeerscijfers avondspits
Hoeveelheid verkeer op de toegangswegen van Groningen in de avondspits, vanaf week 9 tot nu. Bron: Groningen Bereikbaar.

Bussen

De toename van 10% reizigers in de bussen in Groningen die OV-bureau Groningen Drenthe in de eerste weken zag ontstaan, is stabiel gebleven.

Fiets

Op de regionale telpunten (doorfietsroutes) zien we op de dinsdagen en donderdagen een groei, met uitzondering van de meivakantieweken en Hemelvaart (week 18 en 19). Ook week 24 is een uitzondering. We vermoeden dat het weer hier van invloed op is.

20240718 ORZ update verkeerscijfers fietsverkeer
Hoeveelheid fietsverkeer per week op de provinciale Doorfietsroutes, vanaf week 10 tot nu. Bron: Groningen Bereikbaar.

P+R

De bezetting van de P+R terreinen blijft de laatste weken ruim onder de 90%. Automobilisten kunnen daarom nog hun auto aan de rand van de stad parkeren om met OV of fiets hun reis te vervolgen.

Voortgang werkzaamheden

Operatie Ring Zuid bevindt zich in fase 4. In deze fase wordt de nieuwe verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg aangesloten op de bestaande wegen. Daarvoor moet de oude ringweg worden afgebroken en moeten de tunnelmonden worden afgebouwd.

Sloop

Voor de planning van de sloop is de oude ringweg opgedeeld in zeven vakken (zie kaart hieronder).

20240530 kaart sloop ringweg2
Afgelopen twee weken is vooral gewerkt in vakken 3, 4 en 5.

In vak 3 hebben we de tijdelijke noordbaan ontgraven en het zand afgevoerd. Ook hebben we hier delen van de damwand en ankers verwijderd. De tijdelijke verbinding tussen Meeuwerderweg en de Hereweg is opgeheven. Deze liep over de noordbaan van de ringweg, vanaf het spoor tot aan de Hereweg (vakken 4, 3b, 3a). Het wegmeubilair is verwijderd en het asfalt en de puinbaan zijn weggefreesd.

In vak 4 zijn bij de afgesloten Verlengde Lodewijkstraat en de Helperzoom de asbest-randen gezaagd. Deze delen zijn verwijderd. In vak 5 is de oude ringweg vanaf het Oude Winschoterdiep tot aan de Meeuwerderweg grotendeels gesloopt. Het puin is vergruisd en afgevoerd. De tijdelijke weg die hier tegenaan was gebouwd (de bypass) wordt ontgraven. Ook de gewapende grond wordt verwijderd, evenals delen van de damwanden. De sloop schuift steeds verder op in westelijke richting.

In vakken 1, 6 en 7 was de oude ringweg al verdwenen. Bij vak 2 gaan de werkzaamheden na september verder.

Afbouw

Aan de uiteinden van de verdiepte ligging bouwt de aannemer aan de aansluiting op het Julianaplein (westzijde) en het Europaplein (oostzijde).

Bij de westelijke in- en uitgang is aan de zijde van het zwembad een faunakering aangebracht.

Aan de oostzijde is de bouwkuip waterdicht gemaakt met folie. Er is een hemelwaterafvoer aangelegd en de fundering is gelegd. Hier bovenop zijn de eerste asfaltlagen aangebracht. Daardoor is ook aan de oostzijde de verdiepte ligging verbonden met de ringweg.

Verder is de aannemer bezig met onder andere de afwerking van het beton, het aanbrengen van steenstrips en het monteren en testen van installaties. Op de zuidbaan zijn deklagen aangebracht.

Overig

Bij het Julianaplein werken we aan de nieuwe oprit vanaf Brailleweg/Vondellaan richting de verdiepte ligging.

Voor de toekomstige Máximaweg is de fundatie aangelegd voor de rijweg en het fietspad. Ook is de aannemer daar begonnen met het bestraten van het trottoir. Voor de toekomstige geluidsschermen is gewapende grond aangebracht.

240709-Rondje-Julianaplein-9-7-2024-Raymond-Bos-Beeldnummer_-2
Uitzicht vanaf het Julianaplein richting het oosten, richting de verdiepte ligging. Foto: Raymond Bos.

Meekijken

Veel werkzaamheden zijn te volgen via onze webcams.






Lees ook: