20240722 - kadeherstel NW kanaal header - foto ARZ - 20240718_091027

Kade Noord-Willemskanaal komende drie weken versterkt voor aanleg fietspad

John22 juli 2024Julianaplein


De komende drie weken werkt de Provincie Groningen aan het versterken van de kade van de oostzijde van het Noord-Willemskanaal. Het gaat om het gedeelte vanaf de Parkbrug tot iets voorbij de Julianabrug. De versterking is nodig om hier het nieuwe fietspad aan te kunnen leggen.

Langs het kanaal moet een nieuw, breed fietspad komen voor fietsverkeer in beide richtingen. Op dit moment is de kade langs het kanaal niet sterk genoeg om dit nieuwe fietspad aan te leggen. Daarom laat Provincie Groningen, de eigenaar van het kanaal, de kade herstellen. In opdracht van Provincie Groningen gaat aannemer Tebezo het werk uitvoeren. Het grootste deel van de bestaande damwand wordt verstevigd door extra ankers te plaatsen. Over een lengte van zo’n 55 meter wordt de damwand vervangen. Dat betekent dat hier nieuwe damwandplanken worden ingetrild. Zie de afbeelding voor de precieze locaties.

20240718 versterken kade NW kanaal oostzijde
In het rood de locatie van de werkzaamheden. Ter hoogte van de blauwe streep wordt de kade vervangen en worden damwandplanken ingetrild. Plattegrond: OpenStreetMap.

Uitvoering

De werkzaamheden starten op maandag 22 juli en duren naar verwachting tot en met dinsdag 13 augustus. De damwanden worden geplaatst op vrijdag 24 juli en maandag 29 en dinsdag 30 juli. Dit kan in de omgeving overlast geven in de vorm van geluid en trillingen. De extra ankers plaatsen we vanaf donderdag 1 augustus. Deze werkzaamheden kunnen lichte geluidsoverlast geven. We werken in principe alleen overdag, tussen 7.00 uur en 16.00 uur. In het weekend zijn er geen werkzaamheden.

Gevolgen voor het verkeer

Voor de werkzaamheden moeten we het fietspad aan de oostzijde bij de Julianabrug in totaal anderhalve week afsluiten. Vanaf 31 juli tot en met ongeveer 5 augustus is het fietspad aan de zuidkant van de Julianabrug dicht. Aansluitend hierop is het fietspad aan de noordzijde van de Julianabrug dicht, ongeveer tot en met 9 augustus. Fietsers kunnen gebruikmaken van het fietspad aan de westzijde van het kanaal of via het Vondelpad. Let op: in de week van 29 juli tot 2 juli is de Muntingbrug dicht vanwege het aanbrengen van een nieuwe slijtlaag.

20240722 fietsafsluitingen NW-kanaal 135104
De komende weken in totaal drie afsluitingen voor het fietsverkeer rond de Julianabrug. Rood: van 31 juli tot ongeveer 5 augustus. Paars: van 29 juli t/m 2 augustus. Oranje: van ongeveer 5 t/m 9 augustus. De groene fietsverbindingen zijn in deze periode open.

Voor het autoverkeer hebben de werkzaamheden geen gevolgen.

Vervolg

Nadat de kade versterkt is, kan Combinatie Herepoort het fietspad tussen de Muntingbrug en de Parkbrug aanleggen. Naar verwachting gaan deze werkzaamheden begin september van start.






Lees ook: