20240723 fietspad Vrijheidsplein header - foto ARZ - 20240718_125359

Fietsverbinding Vrijheidsplein veiliger gemaakt

John23 juli 2024West


Het fietspad bij het Vrijheidsplein gaat op zaterdagochtend 26 juli (09.00 uur) na lange tijd weer open. Het oude fietspad met de onveilige oversteek bij de op- en afrit is vervangen door een veilig fietspad onder het plein door. Vanwege werkzaamheden bij de Expositielaan moet het fietspad in het najaar weer enige tijd dicht.

Het fietspad verbindt de noord- en de zuidzijde van het Vrijheidsplein aan elkaar. Je rijdt vanaf de Donderslaan (bij het Leonardo Hotel) naar de Expositielaan (bij Martiniplaza), of andersom.

In het verleden lag het fietspad op dezelfde hoogte als de op- en afritten van de ringweg. Fietsers moesten hier dus tussen het autoverkeer oversteken. Vooral in de ochtend- en avondspits leverde dit gevaarlijke situaties op. Nu het Vrijheidsplein verhoogd is, kan het nieuwe fietspad eronderdoor. Dat is makkelijker en veiliger.

De Expositielaan moet nog opnieuw worden ingericht. Daarom is het fietspad van begin september tot halverwege november weer dicht.

Verschillen

Hieronder zijn de verschillen te zien tussen de oude en de nieuwe situatie. De afbeelding van de nieuwe situatie is een impressie.




Vrijheidsplein fietsoversteek 2030
Vrijheidsplein fietsoversteek 2013

De fietsverbinding bij het Vrijheidsplein gezien van boven, met links het Leonardo Hotel en rechts het Mercure Hotel, achter Martiniplaza (net niet zichtbaar). Links van de oranje balk de oude situatie (voor 2017), rechts ervan een impressie van de eindsituatie. Verschuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.


Lees ook: