Bij de fietsondergang onder de toekomstige Julianabrug, ook wel bekend als het Gyas-tunneltje, hebben we kortgeleden een historische afbeelding geplaatst. Je ziet hier een foto van een binnenvaartschip uit de vorige eeuw.
De Julianabrug, over het Noord-Willemskanaal, wordt op dit moment vervangen. De oude brug, die open kon, wordt vervangen door een veel hogere, vaste brug. De doorvaarthoogte van de brug is gelijk aan de doorvaarthoogte van andere bruggen op het kanaal. Het autoverkeer bij het Julianaplein heeft dus nooit meer last van de openstaande brug. Onder de brug ligt aan beide zijden van het kanaal een fietspad. Deze fietspaden gaan dus onder de brug door. Aan de westzijde van het kanaal loopt het fietspad langs roeivereniging Gyas.
De Julianabrug is een van de zes bruggen en viaducten waaronder we historische afbeeldingen aanbrengen. Eerder hebben we al afbeeldingen geplaatst bij onder andere de Europaweg en het Paterswoldsewegviaduct. Hoewel de Julianabrug nog in aanbouw is, hebben we aan de westzijde al de historische afbeelding geplaatst. Daarvoor was de onderdoorgang eerder deze maand enige dagen dicht.
Binnenvaartschepen
De afbeelding toont enkele binnenvaartschepen op het Noord-Willemskanaal. Het Noord-Willemskanaal is in 1861 geopend. Het verbindt de stad Groningen (Zuiderhaven) met Assen (de Drentse Hoofdvaart). De foto is vermoedelijk gemaakt rond het jaar 1900. Het precieze jaar is niet bekend. Op het voorste schip is een gezin te zien: vader, moeder en enkele kinderen. De was hangt te drogen aan de lijn. Opmerkelijk is dat het zeilschepen zijn. De weersomstandigheden bepaalden dus (mede) hoe snel het schip op de eindbestemming kon zijn.
We hebben deze afbeelding gekozen om het belang van de binnenvaart voor de stad Groningen te benadrukken.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Op deze luchtfoto's van Rijkswaterstaat zie je onder andere de voortgang van de aanleg van het Zuiderplantsoen. Ook laten we het eindresultaat zien van de vernieuwde Máximaweg, het Julianaplein, het Vrijheidsplein en de dubbele rotonde Stadspark/Corpus den Hoorn.
Op de zuidelijke ringweg is de maximale snelheid 80 km/uur. Ondanks de vele matrixborden die de snelheid aangeven, zijn er nog altijd mensen die het nodig vinden harder te rijden. Waarom staan er eigenlijk geen flitspalen langs de zuidelijke ringweg?




Rondom de Meeuwerderbaan verandert het straatbeeld snel. Bekijk hoe de nieuwe inrichting vorm krijgt in deze foto-update van april 2025.