Zondagmiddag werd de stad Groningen opgeschrikt door een korte, maar felle brand in onze eps-opslag aan de Van Swietenlaan. Zwarte wolken verspreidden zich snel over de stad. Dankzij het zeer adequate optreden van de brandweer is een groot deel van de voorraad gered en is de schade relatief beperkt gebleven. Inmiddels is een begin gemaakt met het opruimen van de resten.
Op het terrein aan de Van Swietenlaan bewaren we de eps-blokken (‘piepschuimblokken’) die we gebruiken als licht ondergrondmateriaal bij de bouw van wegen en viaducten. De brand is vermoedelijk ontstaan door brandstichting. Bij de brand kwamen zwarte rookwolken vrij. Om te voorkomen dat deze rookwolken de omliggende woningen zouden binnendringen, kregen omwonenden via een NL-Alert de oproep ramen en deuren gesloten te houden.
Schuim
De brandweer was snel ter plaatse. Door een dikke laag schuim over de brandende blokken te spuiten, werd het zuurstof van het vuur weggehaald. Zo werd het vuur snel gedoofd. Ook heeft de brandweer eps-blokken die nog niet in brand stonden, weg kunnen schuiven. Zo ontstond een gang waardoor het vuur niet kon overslaan naar de rest van de opslag.
Opruimen
Gisteravond is direct begonnen met het opruimen van het terrein. Het schuim waarmee is geblust, bevat PFAS. Dat is een schadelijke stof. Het schuim is afgegraven en afgevoerd naar een afvalwerkingsbedrijf. Het bluswater is in de nabij gelegen vijver terechtgekomen. Dat water wordt opgepompt en ook op speciale wijze afgevoerd.
Geen gevolgen voor planning
Het verlies van de eps-blokken is een financiële strop voor de aannemer, maar heeft geen gevolgen voor de planning van het project. De voorraad eps-blokken was genoeg voor meerdere jaren. Er zijn nog voldoende eps-blokken over voor de werkzaamheden in de komende maanden, met name aan de westelijke ringweg. De aannemer gaat de eps-blokken die zijn vergaan, onmiddellijk opnieuw bestellen.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Vanaf de tweede week van januari kunnen inwoners van Groningen een maand lang meedenken en meepraten met de gemeente over het Geheugenpaviljoen, of een ander kunstwerk in het toekomstige Zuiderplantsoen. Mede op basis van de reacties van inwoners besluit de gemeente of het Geheugenpaviljoen er wel of niet komt, al dan niet in aangepaste vorm.
Op donderdag 21 november en vrijdag 22 november planten we bomen aan bij de parallelweg van de westelijke ringweg (N370) ter hoogte van de Laan Corpus den Hoorn. Hierdoor zijn er verschillende afsluitingen rondom de dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark.
De Meeuwerderbaan is vanaf 18 november voor langere tijd afgesloten vanwege werkzaamheden aan de riolering. De werkzaamheden duren naar verwachting tot mei 2025. Gedurende deze periode is de straat niet toegankelijk voor auto’s en fietsers.