Automobilisten die de stad vanaf het westen binnenrijden, zien sinds half juli een enorme groen-wit zandpakket langs de weg. “Het idee kwam van de leverancier”, vertelt Johan Zijlstra, hoofd werkvoorbereiding bij Combinatie Herepoort. “Die vroeg of we het geotextiel voor de gewapende grond een kleurtje wilden geven. Normaal is het zwart. We zitten hier dicht bij de trainingsvelden van FC Groningen bij Corpus den Hoorn. Dus groen-wit lag voor de hand. En dat zijn natuurlijk ook de kleuren van de stad. Ik ben zelf niet zo’n voetballiefhebber hoor, maar wel een echte Stadjer.”
Het zandpakket heet in vaktermen een ‘zandlichaam van gewapende grond’, vertelt Johan. ‘Gewapende grond is zand dat door middel van geotextiel bij elkaar wordt gehouden, waardoor je het verticaal kunt stapelen. We werken hier aan de zuidkant van de A7, tussen de botrotonde bij de Laan Corpus den Hoorn en het Vrijheidsplein. Het groenwitte zandlichaam is de ondergrond voor de nieuwe afrit van de ringweg naar het Vrijheidsplein. Dus voor het verkeer dat vanaf Drachten/Hoogkerk naar de westelijke ringweg rijdt. We vonden het een leuke verrassing voor de stad. Vanaf half juli is het zichtbaar geworden voor het verkeer. Later gaan we hier bovenop de nieuwe afrit bouwen. Uiteindelijk zie je er niets meer van. Aan de zuidzijde komen er groenschermen tegenaan.’
Positieve reacties
Johan en zijn team hebben inmiddels de nodige positieve reacties gekregen, onder andere van collega’s en de opdrachtgever. ‘Op Facebook vroeg iemand met een knipoog waarom we niet hadden gekozen voor de Friese vlag. Want een van de bouwbedrijven van Combinatie Herepoort komt uit Friesland. Maar ik denk dat dat niet in goede aarde was gevallen… Nee hoor, bij de stad Groningen hoort groen-wit.’
Foto: Raymond Bos.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Het Sterrebos is het oudste bos en recreatieve park van Groningen. Het ligt ten zuiden van de stad aan de Hereweg. Het Sterrebos is een geliefde plek voor een mooie wandeling. Hoe is dit Groningse bos ontstaan en hoe is het door de jaren heen veranderd?
Het Vrijheidsplein, het plein bij het gebouw van de Gasunie, is door de jaren heen flink veranderd. Rijkswaterstaat voert regelmatig inspectievluchten uit en maakt daarbij foto's van de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Als we de foto's van verschillende jaren naast elkaar leggen, is de vooruitgang van het plein duidelijk te zien.
Bovenop de verdiepte ligging wordt momenteel het Zuiderplantsoen aangelegd. Op donderdag 23 januari en vrijdag 24 januari organiseren we een inloopbijeenkomst over het Zuiderplantsoen in Buurtcentrum Poortershoes.