Combinatie Herepoort heeft met de gemeente Groningen en drie onderwijsinstellingen de eerste concrete afspraken gemaakt om leerlingen, maar ook werkzoekenden, te betrekken bij Aanpak Ring Zuid. Alfa-college, Noorderpoort en Terra gaan voor het project onder andere hoveniers, machinisten, grondwerkers en servicemedewerkers voor het nieuwe informatiecentrum leveren. De afspraken zijn vastgelegd in een bestuursovereenkomst, die op woensdag 23 mei 2018 getekend is.
Voor de vaklieden van morgen is het project Aanpak Ring Zuid een geweldige leerschool. In het contract voor de ombouw van de zuidelijke ringweg is daarom vastgelegd dat aannemer Combinatie Herepoort bij de werkzaamheden ook scholieren, studenten en werkzoekenden betrekt. Onder de noemer ‘Ringwegacademie’ stelt de aannemer leerplekken, stageplekken en werkervaringsplekken beschikbaar. Zo hebben de arbeidsmarkt en het onderwijs niet alleen tijdens de uitvoering profijt van het megaproject, maar ook nog erna. In de bestuursovereenkomst die nu is getekend, zijn hiervoor de afspraken en concrete plannen vastgelegd.
Rozen
Afgesproken is dat Terra rozen en bomen voor de ringweg gaat kweken, hedera’s tegen de geluidsschermen gaat plaatsen en plantsoenen gaat aanleggen en onderhouden. Alfa-college gaat samen met de aannemer een praktijkschool opzetten voor grond-, weg- en waterbouw. Noorderpoort levert monteurs voor de geluidsschermen en servicemedewerkers voor het nieuwe informatiecentrum en andere bouwlocaties. In de loop van het project kunnen hier nieuwe deelprojecten aan worden toegevoegd.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Vrijdagochtend hebben wij een presentatie en excursie verzorgd voor bestuursleden en leraren van de Ringwegacademie (Alfa college, Noorderpoort en Terra). Het ging in totaal om circa 15 personen.
In het stadhuis van Groningen zijn vanochtend de handtekeningen gezet onder een bijzondere samenwerking tussen Aanpak Ring Zuid, de mbo-instellingen Alfa-college, Noorderpoort en Terra en de aannemer Combinatie Herepoort. Afgesproken is dat bij de ombouw van de zuidelijke ringweg werkzoekenden en scholieren volop de kans krijgen praktijkervaring op te doen. Naast een contractverplichting van 5 miljoen euro voor ‘social return’ wil Combinatie Herepoort 63 stageplekken en 24 afstudeerplekken aanbieden.
Niet alleen mensen die langdurig werkeloos zijn, maar ook studenten mbo kunnen bij de uitvoering van de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg kennis maken met de praktijk en zo hun praktijkervaring vergroten. Het gaat hier om diverse vakdisciplines: van wegenbouw en beveiliging tot organisatie, van groenbeheerders tot catering.