Vandaag heeft de Raad van State uitspraak gedaan over vijf omgevingsvergunningen voor het kappen van bomen. Dit naar aanleiding van het beroep dat de Vleermuiswerkgroep en de Natuur en Milieufederatie hier tegen hebben ingesteld. De Raad van State heeft het beroep ongegrond verklaard. Dit betekent dat Combinatie Herepoort de bomenkap verder volgens planning kan afronden.
Groot deel bomen al gekapt
Het grootste deel van de bomen langs de ringweg is al gekapt, omdat de bezwaren van de vleermuizenwerkgroep zich slechts richtten tegen een deel van de bomenkap. Er zijn al bomen gekapt bij de Muntinglaan/Laan van de Vrede, langs de A28, bij de Laan Corpus den Hoorn, het Vrijheidsplein, de westelijke ringweg en in het gebied ten oosten van het spoor. Het gebied waar het nu nog om gaat is het gebied tussen het Julianaplein en het spoor.
Bomenkap Julianavijver wacht op ontheffing
Eén van de vijf omgevingsvergunningen betreft de bomenkap bij de Julianavijver en in de omgeving van de Papiermolentunnel. Alleen voor deze omgevingsvergunning geldt dat pas gekapt kan worden nadat de aangevraagde ontheffing van de Wet natuurbescherming definitief is verleend. Deze ontheffingsprocedure loopt nog.
Waarom kappen we bomen?
De bomen moeten we kappen voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. De zuidelijke ringweg ligt nu verhoogd, op een dijklichaam. Op de hellingen (taluds) staan heel veel bomen en houtopstanden. In de nieuwe situatie gaat de hoogte van de ringweg veranderen, onder andere door de verdiepte ligging. Dat betekent dat de meeste taluds verdwijnen, inclusief de bomen en houtopstanden die hierop staan. Voor elke boom die verdwijnt, komt ten minste één nieuwe terug.
Lees ook:
- Uitspraak raad van state
- Persbericht raad van state
- Vragen aan de expert: Dirk Zwakenberg (Combinatie Herepoort) over bomen
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Deze maand werkt Combinatie Herepoort aan een nieuwe faunapassage bij de Kieler Bocht. Op donderdag 28 november hees een grote kraan de betonnen elementen voor de passage in de bouwkuip. Deze elementen vormen straks een doorgang voor onder andere kikkers, salamanders en egels. Waarom worden er eigenlijk faunapassages aangelegd voor het project Aanpak Ring Zuid?
Langs de A28 is Combinatie Herepoort vandaag begonnen met het weghalen van houtopstanden op het talud. In overleg met bewoners van woonschepen in het Noord-Willemskanaal is zojuist besloten een deel van de bomen tot de zomer te laten staan. Daarmee geeft de aannemer gehoor aan de zorgen die de omwonenden hebben over overlast en de kwaliteit van hun woonomgeving.
Ze hebben nog net geen roomservice, maar verder hebben ze niets te klagen. In het ‘bomenhotel’ achter De Stainkoeln aan de Winschoterweg hebben inmiddels 52 lindes ingecheckt die voorheen aan de Lübeckweg stonden. Over enkele jaren krijgen ze een plekje bij de vernieuwde ringweg.